За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Цветелина Лазова Leena: Live загадъчност, нежност и естетика

Запознахме Ви с Leena още през 2019, когато EP-то й “Sooner or later” попадна в полезрението ни и намери своето място в годишния музикален обзор. Този път сериозно сме наострили уши за това, което артистичната изпълнителка ни подготвя скоро. За пътя към музиката, новите проекти, за трудните моменти и индивидуалната точка на кипене – нашият гост е Leena …

Здравей! Моля, представи се! Коя е Leena?
Здравейте. Благодаря много за поканата. Щастлива съм да бъда ваш гост. Leena е целият ми вътрешен свят, който трудно разкривам, ако не е чрез писането и музиката. 

Ти ли откри музиката или тя откри теб? Винаги ни е интересно да разберем и дали има музикална жилка в семейството 🙂
Открихме се взаимно, още като бях много малка. Била съм на 4 години, когато вече съм знаела целия албум на Д2 ‘Ледено момиче’ наизуст. Родителите ми винаги разказват как не съм спирала да пея в колата. И до ден днешен е така. Всички мои близки си ме знаят като вечно пееща в колата. 🙂 Впоследствие тръгнах и на пиано и на 15 години влязох в мастър класа на Voice Academy, където започнах да се занимавам с музика по-професионално. Относно музикалната жилка – прабаба ми от страна на мама е пяла много хубаво, двете ми лели също са музикални, но никой в семейството ми не е тръгвал по този път. 

Какво се случи от дебютния ти миниалбум досега – как се промени ти, и как това се отрази на песните ти сега?
За първи път тази година се почувствах пораснала и това осъзнаване е леко стряскащо в началото. Последните две години израснах в много отношения и, разбира се, това оказа влияние и на музиката ми. Творчеството на артиста е отражение на вътрешния му свят и то претърпява промени паралелно с него. Изясних си какви са приоритетите ми, започнах да отстоявам себе си повече и отдавам в пъти по-малко енергия на хора и ситуации, които не ме карат да се чувствам добре. 

Ще ни подшушнеш ли нещо за предстоящия ти албум? През август се появи сингъла “Assumptions”, с който ни подгря, подозирам?
Новият албум до голяма степен ще е различен от всичко, което съм издавала досега. Ще е по-зрял, по-обмислен и повече мен от всякога. Ще се разхождам из различни кътчета на подсъзнанието. По него работя с доста хора, от които бийтмейкърите са Камен Колев и Евгени Енчев – Гената. Ще присъстват страхотни музиканти, както и ще има колаборация с много любимата ми Яна Янчева YAИA. Клип, разбира се, също ще има. Както и “Assumptions”, албумът също ще бъде издаден през Stereofox, с които работим заедно от известно време и съм много щастлива, че имам тази възможност. 

На какво последно ти се случи да кажеш “Може, но не днес”? (“Maybe but not today, част от сингъла „Assumptions”, бел. авт.) Би ли се определила като търпелив човек?
Най-вероятно на опита на някого да излее негативната си енергия върху мен. Това със сигурност е нещо, към което се научих да не проявявам търпение и да не толерирам. Като цяло, обаче, мога да кажа, че се превърнах в доста търпелив човек – към другите, към себе си, към работата и към развитието си.  

Има ли някой или нещо, който има значително влияние в изграждането на авторския ти стил?
Стартът беше във Voice Academy, където за първи път, с помощта на всички  прекрасни преподаватели, се отпуснах да покажа своя свят. Университетът след това, опитът, средата и хората, с които работих, вече изиграха огромната роля в доизграждането на стила ми. 

В съвместната ви песен с Григовор от “Цех депресия” “Просто фаза”, долавяме “Аз съм просто ваза …” Какво правиш, когато се чувстваш, че ще се счупиш, кои са твоите начини и “лекове” да се събереш?
Когато се счупя или почувствам, че нещата отиват натам, имам нуждата да си го изстрадам и преживея. Мога, но не обичам да слагам маска, че съм добре, когато истински не се чувствам така, затова и обикновено имам нужда да остана насаме със себе си колкото е нужно. Анализирам ситуацията и какво е довело до нея и си повтарям, че не е краят на света и всичко ще мине, както винаги. 

Откакто те открих, имам чувството, че музиката ти е създадена да бъде слушана на слушалки. А ако е на живо – то задължително трябва да е на приглушена светлина, с някакви димни и светлинни ефекти. Правилно ли съм те усетила, това търсен ефект ли е?
Истината е, че винаги така съм си представяла изявите си на живо – трябва задължително да присъстват загадъчност, нежност и естетика. Не бих казала, че е нещо, което много съм обмисляла и към което строго съм се стремяла. Това съм просто аз и е хубаво, когато някой ме усети толкова точно.

Коя е любимата ти песен/изпълнител, който си припяваш най-често ей така, за настроение?
Много са със сигурност, но на прима виста веднага ми изникват Pyramids на Frank Ocean, Sit Back на IAMDDB и Salt & Pepper на DOPE LEMON

Снимка: Кристина Димитрова

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg