За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Кап. Цветомир Василев – Военен биг бенд Стара Загора: “Благодаря на колегите в униформа, че направихме това, за което други само си мечтаха”

Понякога хубавите неща се случват съвсем случайно. Поне в началото. Така е и този път. Но не сега, а преди почти 8 години.  За създаването и развитието на единствения у нас Военен биг бенд Стара Загора – част от Военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада разказва неговият диригент кап. Цветомир Василев. Една история, започнала случайно (ако вярвате в случайността) и продължила с джаз музика безкрай. 

Началото …
В средата на юли 2011 г. в Пловдив двама ентусиасти обмислят кого да поканят за поредния „Вторник джаз лайв“ в клуба, на който помагат. Знаят, че е сезонът на фестивалите и че повечето джаз музиканти отдавна са ангажирани, но разчитат на приятелските си отношения с някои от тях. Решават да опитат с покана към Михаил Йосифов Секстет
По същото време във Велико Търново тече трескава предстартова подготовка за поредния „Дикси джаз фест“. Три дни преди началото му, обаче, организаторите са поставени в трудна ситуация поради неочакваното отпадане от програмата на една румънска формация. От екипа на Михаил Йосифов пловдивчаните получават любезен отказ, тъй като по същото време секстетът ще свири във Велико Търново. Но и молба за помощ – ако пловдивчани могат да предложат дикси банда, която да замести отпадналите румънци. Те се свързват с тромпетиста Венци Благоев, който съвсем случайно в тези дни е свободен и приема участието във Велико Търново с малка формация. И оттук нататък в историята няма нищо случайно.

В Търново Венци е впечатлен от изпълненията на „Роял дикси бенд“ и се запознава със солиста им Цветомир Цанков. Научава, че в бенда свирят музиканти от военния  оркестър на града. Там са и колегите им от Военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада. Запознава се и с диригента им капитан Цветомир Василев. Военните музиканти са базирани в Стара Загора, където пък Благоев е поканен за артистичен директор на стартиращия през юни следващата година „Джаз форум Стара Загора“.  „Защо не направим един военен биг бенд в Стара Загора?“ –  небрежно предлага Венци. И така, през юни 2012 г. военните музиканти от Втора Тунджанска механизирана бригада и колегите им от Роял дикси бенд Велико Търново имат бойно кръщене в изцяло джазово амплоа на първия Джаз форум Стара Загора. Изключително смела и дръзка изява, тъй като до момента няма военен оркестър в България, който може да предложи цялостен джаз репертоар. Те са първият военен биг бенд у нас. Солист–вокалисти на първата им джазова изява са американката Джанис Харингтън, Стефка Оникян и, разбира се, Цветомир Цанков.

Какво се случи между юли 2011 г. и юни 2012?
Случиха се две хубави неща едновременно. Борба със суинга и чуждата за нас, класиците, стилистика на тази велика музика. И запалени музиканти с пламък в очите и тръпка в звука на инструментите. Беше голям ентусиазъм! За нас е много важно, че публиката ни приема изключително добре, става неразделна част от сценичното пространство, слуша теми, нехарактерни за очакваната от публиката военна музика, представени от изпълнители във военни униформи. Нещо, на което винаги държа. Това ни отличава от другите джаз формации в България. Трудно е да си първи, но е много приятно, когато те харесват!

Военното ръководството на Втора Тунджанска механизирана бригада подкрепя изяви на кадровите музиканти. Вече осем години Военен биг бенд Стара Загора е традиционен музикален домакин на Джаз форума в Града под липите и една от най-атрактивните големи формации на българската джазова сцена с множество изяви в цялата страна. 

Live in Berlin

2009

Публикувахте от Military Big Band Stara Zagora в Вторник, 23 август 2011 г.

Музикантите под пагон участват активно и на фестивали на военните духови оркестри предимно в чужбина. През 2006 г. е организиран първият в България Международен фестивал на военните духови оркестри във Велико Търново.

Музикалните фестивали на военните духови оркестри са огромни събития в цял свят. Как се случи това и у нас?
Случи се. Да. По този повод се създаде Фестивален военен духов оркестър от военните оркестри на НВУ “Васил Левски“ и нашия военен оркестър на Стара Загора – още една уникална формация за Българската армия. Този Фестивален военен оркестър до ден днешен е домакин на единствения международен фестивал в България. Музикантите не само свирят, но и танцуват в строга и ритмична хореография. С музика, хореография и с този оркестър покорихме едни от най-големите форуми за военни оркестри в Европа, където представяхме българската музикална култура. Що се отнася до музиката, колкото повече един музикант, било то военен или друг, в кариерата си търси музиката в различните формации, в различни стилове, интерпретира, импровизира, слуша и мисли, толкова повече той постига професионализъм и следва мечтите си. Ние, музикантите, обичаме да мечтаем!  

Военен биг бенд Стара Загора с лекота изпълнява както популярни теми и джазови стандарти, така и съвременна авторска музика. Най-трудно им е, когато композиторът или аранжорът свири с тях, но работата им с имена като проф. Христо Йоцов, Любомир Денев, Димитър Льолев, Владимир Карпаров, Васил Спасов, Крег Бейли, Теодор Петков, Емил Костурков и др. им носи безкрайно удовлетворение.

В началото на 2017 г. кап. Цветомир Василев инициира уникална за страната ни благотворителна кампания за набиране на средства за един от музикантите на оркестъра, който е диагностициран с онкологично заболяване. 

Какво се случи по време на тази кампания? 
Цялата джаз общност у нас откликна, осъществиха се поредица благотворителни концерти в няколко града, в които Военен биг бенд Стара Загора и приятели свириха под мотото „Музиката лекува“. Помогнахме на Даниел Лазаров Дидо – нашия бас китарист в биг бенда, кларинетист във военния духов оркестър и бенд лидер на Overground Brass Band – да се лекува от коварно заболяване. Тази кампания за мен е едно от най-важните дела на Военен биг бенд Стара Загора, на колегите от бенда и на всички наши приятели – големи певци, музиканти и добри хора… Толкова много емоция, очаквания и надежда – и се случи! Музиката лекува!

За осем години…
… бяхме на много сцени в България, на нашия Джаз Форум Стара Загора създадохме страхотни приятелства с български и чужди известни музиканти, меломани и почитатели. Това не би могло да се случи без помощта на екипа, който е неизменна част от  Военен биг бенд Стара Загора: Венци Благоев – наш идеолог, приятел и водещ солист, пианистите Теодор Петков и Станислав Арабаджиев, китаристът Димитър Благоев, Емил Костурков – ударни, Георги Донев – тромбон и Младен Николаев – баритон саксофон. Поклон пред невероятната Милица Гладнишка, толкова смях и сълзи проляхме по време на концертите–битки с нея. Неизменно с нас е и нашият вокалист Цветомир Цанков. Трудно е да спомена всички колеги, с които и чрез които бендът се идентифицира и съществува. Благодаря на моите колеги в униформа, че направиха това, което други не посмяха, а само си мечтаха.

Снимки: Емил Енчев за Джаз Форум Стара Загора, видео клипове от Международния фестивал на военните оркестри в Берлин, Германия, Международен фестивал на военните оркестри София, концерт на ВББ и Крейг Бейли, Джаз форум Стара Загора 2018 г. и първото участие на военен оркестър на Фестивала на изкуствата Аполония 2018 в съвместен проект с Васил Петров, Квартет София,  Ovegrround Brass Band, Венцислав Благоев – тромпет,  Владислав Мичев – тромбон. 

#Аполония2018 представя #RockSwings

Публикувахте от Military Big Band Stara Zagora в Събота, 4 август 2018 г.

 

Проектът “Виж музиката” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”

 

 

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg