За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Даниел Лазаров от Overground Brass Band: “Хубавата музика се прави само от приятели”

Фънк, соул, поп и джаз – това са стиловете, които съчетава в програмата си Overground Brass Band. Сформирана в Стара Загора през 2014 г., в състава на групата са професионални музиканти от Казанлък, Велико Търново, Стара Загора, Добрич, Сливен, Белоградчик, Благоевград и Пловдив. Иначе казано Стефан Ников – тромпет, Мирослав Христов – тенор-саксофон, Нейко Буюклиев – тромбон, Георги Генов – китара, Борислав Милков – клавишни, Даниел Лазаров – бас, Виктор Христов – барабани и Иван Лазаров – вокал. Почти 90% от състава на Overground Brass Band  са военни в старозагорската Втора Тунджанска механизирана бригада, а Даниел, Мирослав, Борислав, Стефан и Виктор свирят и в Биг бенда на Българската армия. Публиката ги познава от изявите им на престижни музикални форуми и многобройни клубни участия в града и в страната. 

Само преди дни Overground Brass Band ни изненадаха с един страхотен концерт с много специален за тях гост:  Джеймс Коупли – фронтменът на световно известната френска фънк, соул, джаз банда Electro Deluxe. След покана от страна на бенд лидера на Overground Brass Band, живеещият в Амстердам американец пристигна за първи път в България – в Стара Загора. В късните часове на 9 февруари 2019 залата на Военния клуб в Града на липите ехтеше от нестихващите аплодисменти на многобройната пееща и танцуваща заедно с Коупли и Overground Brass Band публика на концерта „Една вечер между приятели“. За това как се сбъдва такава мечта разговаряме броени часове след концерта с бенд лидера на Overground Brass Band Даниел Лазаров.

През тези вече 5 години от своето съществуване групата има участия в престижни форуми, концерти, клубни сцени из страната. Как се поддържа балансът в отношенията между толкова много музиканти на едно място?
Да, групата започна да се оформя активно преди 5 години. Първоначално бяхме в по-разширен състав, като аз бях единственият електронен инструмент. Тогава измислихме и името на групата: Overground brass band. Стефан Ников – нашият тромпетист го предложи и на нас ни хареса. От девет – даже 10-членна формация до сегашната 7-ца групата търси своето място в клубната и фестивална програма на страната. Имаме страхотни преживявания на сцени като Brazzobrazie, Beerfest – Стара Загора, Есенни Джаз вечери и Дни на Самоводската чаршия Велико Търново, “Спортист на годината” и “Златната липа” в Стара Загора. Едно от най-запомнящите и престижни участия на групата беше на Аполония 2018, където в съвместния ни проект с Биг Бенда на Българската Армия “Rock Swing” и Васил Петров участвахме с кавър на емблематичната песен на Металика “Nothing else mаtters ” и “I was made for loving you” на група KISS.

Голямата спояваща сила между нас е не само, че сме приятели (защото съм на мнение, че хубава музика се прави само от приятели), но и че сме колеги, които споделят обща професия на военни музиканти. Както и в много други групи, имаме различни виждания за някои аспекти на интерпретацията на дадено парче, но именно това ни помага да достигнем до най-вярното решение. Обичаме си града. Голяма гордост за групата ни е също съвместната ни песен с Гани Добрева и Звездопад “Днес Стара Загора” по текст и музика на Иван Енчев и аранжимент на Георги Генов, продуцирана от Феникс Студио, която подарихме на Стара Загора по повод Празника на града 5 октомври през 2018.

Сбъдна се една мечта за теб и момчетата от групата – да свирите заедно с Джеймс Копли на една сцена тук в Стара Загора. Как се постига това?
Като огромен фенна Electro Deluxe подобен концерт винаги е бил моя мечта. Ето, че мечтите се сбъдват. До нейната реализация се стигна с подкрепата на Община Стара Загора, Изпълнителна агенция “Военни клубове и почивно дело”, Очна клиника “Трошев”, БНР Радио Стара Загора, хотел „Форум“ и ФЕНИКС СтудиоДоверихме се на Prostage на Дани Палашев за звука и Митко Димитров за светлините ефекти и сме страхотно удовлетворени от резултата. Но най-вече благодаря на съпругата ми Ваня, която беше неотлъчно до мен в подготовката и посрещането на този уникален изпълнител. Благодаря на Борко, Миро, Стефи, Нейко, Виктор и Иван за професионализма, с който се справихме с тази приятна и незабравима вечер!

Как се управлява такъв мащабен за града ни музикален проект? Пътят до онези звездни почти 2 часа на сцената сигурно е дълъг.
Да, всъщност точно 4 месеца интензивна подготовка. Как се стига? С подкрепа от приятели. В момента, в който Джеймс потвърди, че може да отдели тези 4 дни в крайно наситената си програма, за да дойде в Стара Загора, разбрах, че трябва да се заемам здраво за работа. Потърсих партньори тук и за щастие ги открих достатъчно бързо. Дойде моментът за кандидатстване към Културния календар на Община Стара Загора. И понеже никога не съм се занимавал с такива проекти, се обърнах към колеги, на които имам доверие. Обадих се в София на екипа на Българска музикална асоциация, на която почти цялата ни банда е член още от 2015. И получих максимална подкрепа. На всеки етап, за всеки детайл. Контакти с медии, подготовка на интервюта, идеи за потенциални партньори и спонсори, логистична помощ и PR напътствия. Да имаш зад гърба си подкрепата на организация от колеги е незаменимо усещане.

Каква е емоцията за музикантите на сцената в такъв проект? Сигурна съм, че още си в еуфорично настроение от случилото се!
Еуфорията ни от концерта няма да стихне със седмици и ще е винаги критерий, по който ще сравняваме бъдещите си участия. Всички са повече от доволни от случилото се, включително и Джеймс, с който обсъдихме концерта на път за летището. За първи път участва в концерт на tribute банда и отбеляза.че се е забавлявал страхотно, като ни отличи като страхотни музиканти, с които му е било удоволсвтие да сподели сцената. 

“Една вечер между приятели” е заглавие, което именно Джеймс Коупли дава на събитието. Откога се познавате двамата и как го убеди да дойде в Стара Загора?
Познавам го повече от 4 години. Идеята за подобен концерт е била винаги в мечтите ми (усмихва се), докато не му я споделих на концерт на Electro Deluxe в Турция, където бях техен специален гост. Разкавал съм му, че бандата е много професионална, че популяризираме музиката им, че съм се погрижил за аранжиментите и че за мен като бенд лидер ще бъде чест, ако някой ден ми гостува дори като слушател. Тогава той каза, че ще си помисли, защо пък не, но също така отбеляза, че програмата им е много натоварена – 200 концерта на година и трябва да намери удобен момент да ми гостува. Бях поканен да посетя и най-големия им концерт за годината в Париж. Аз, съпругата ми Ваня и Борислав (пианистът на бандата) решихме да отидем на този  традиционен концерта на 18 октомври в легендарната зала “Олимпия”. След концерта бяхме поканени на After Party. Именно там разбрах от Джеймс, че моментът за нашия общ концерт е подходящ и че за него ще е удоволствие да ми гостува. Каза ми: „Даниел, знаеш ли, искам не само да дойда в твоя град, искам да се кача на една сцена с теб и момчетата!“ А в процеса на уточняване на реда на парчетата в програмата Джеймс избра и мотото на концерта: “Една вечер между приятели”. Защото той дойде при нас като мой личен приятел, без да ангажира името на групата, на която е фронтмен. Въпреки, че това е неизбежно в известен смисъл. Но е важно да бъде ясно за всички … 

Сигурно гостите на града ни (старозагорци знаят) са се учудили защо концертът се проведе във Военния клуб? 
Избрах залата на Воения Клуб Стара Загора не само защото чувствам мястото като мой втори дом. Там е работното ни място и всички се чувстваме уютно. С момчетата от Overground и две от формациите към Военния клуб ремонтирахме сцената, за да изглежда подобаващо за концерта (виждате я на снимката по-горе). Залата разполага с невероятна акустика, климатизирана е и е може би единствената за момента зала в Стара Загора за правостоящи, каквато беше визията ми за концерта. Исках хората за танцуват, да са близко до нас на сцената, да пеят заедно с нас. Това ме мотивира и входът да е свободен, което не е обичайна практика, когато имаш за гост световноизвестна звезда. Пълната зала, усмивките, неспиращите аплодисменти – сега, когато гледам снимки и кадри от събитието, все повече се убеждавам, че съм направил правилния избор.

Кой ще бъде следващият проект? В каква посока ще продължи да се развива групата?
Със сигурност следващите проекти ще са насочени към повече авторски неща. Успехът на песента ни, този концерт и оценката на Джеймс Коупли ни дават голямо самочувстие. Пътят на Overground е само нагоре. Предстоят ни много клубни и фестивални емоции. Обмислям “Eдна вечер между приятели” да стане запазена марка на Overground, с която да радваме старозагорци и да ги срещаме с още повече интересни изпълнители, с които  да покажем, че градът може да има значими музикални удоволствия, които на местно ниво, според мен, липсват. Има нужда от подкрепа на местните музикални творци, на които да се дават повече възможност за изява. Други градове го правят, надявам се, че и Стара Загора и за напред ще следва примера им!

Снимки и видео: ФЕНИКС Студио, Емил Енчев

Проектът “Виж музиката!” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”

 

 

 

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg
X