За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9

Kay Be: за добрата музика географията е без значение

Снимка: Гергана Милева

Kay Be е псевдонимът на базирания в Пловдив Константин Бешков. На музиката му е трудно да бъде поставен етикет, но определено „свежа“ е добро начало. Таговете в soundcloud сочат r’n’b & soul за хората, които се интересуват от жанрова класификация. Усещат се също солидни хип-хоп и фънк влияния, придаващи непринудено лятно звучене. Из интернет не се намира много детайлна информация (освен дозата музика) затова решихме да го попитаме лично.

Вижте последния му видеоклип към сингъла “Fun life”

Здрасти! Как би представил проектът си с една дума на хората, които за първи път чуват за Kay Be?
Kay Be е бъдещето.

Избрал си да живееш в Пловдив, като оставим настрана топлото лятно звучене, как се отразява това на музиката ти? Срещаш ли трудности с развитието си, мислиш ли че е по-лесно да пробиеш в София или извън България?
Имайки предвид едночасовия път между Пловдив и София, дистанцията е илюзорна. Моят стремеж е да творя и създавам съвместно с и за хора, в които виждам потенциал, без значение къде са локирани на световната карта. За себе си като артист никога не съм поставял граници и се стремя да избягвам външно влияние над въображението и амбициите си. Без значение къде съм в даден момент, вярвам че изкуството ми е универсално и кореспондира с хора по целия свят.

Музиката ли е това, с което се издържаш в „реалния живот“?
Продуцирам музика от над 10 години. В началото предимно за американски рапъри и дори някои носители на Грами, а по-късно и за някои доста успешни и любими мои български изпълнители. Има безброй начини човек да използва призванието си и да процъфти, дори базиран в България. Всичко, което се случва около и най-вече в самите нас има нужда от своя саундтрак. Възможностите, които създаваме могат да бъдат ограничени само от собственото ни въображение, или липсата на такова.

Видеото и снимката са на Виктор Иванов, а по визията на обложката работи Иво Димитров.

Видях в soundcloud профила ти, че продаваш музиката си през iTunes. Помагат ли платформите да достигнеш до международния пазар?
Помагат да достигна до доста хора, чиито естетически разбирания откликват на изкуството ми, както и такива, с които работя или колаборирам.

И за да не задълбаваме прекалено в икономическия аспект на музикантската професия, ще изброиш ли пет съвременни изпълнители, от които черпиш вдъхновение.
Puff Daddy, Britney Bitch, DJ Khaled, Стругаре, Сони Бонанза.

Заради развитието на стрийминг услугите, а и заради пиратските сайтове, печалбите от продажби на копия страдат и лайв изпълненията придобиват още по-голяма важност. При записване на продукцията ти готвиш ли я и за изпълнения на живо?
Подготвям себе си за момента, в който и това ще се случи.

Работиш ли с промоутъри, или предпочиташ да движиш всичко сам?
Не предпочитам, но ми се налага. Предпочитам да изградя креативна среда около себе си, съставена от хора на моята честотa и с умения, превъзхождащи ме в дадени сфери.

Имаш ли фаворити от местната сцена?
Дороти Такев е артистът, който ми прави най-силно впечатление в последните години, както и вечният ми фаворит – Бобо. По стечение на съдбата имам щастието да работя и с двамата и да допринасям за магията. В България има проекти, които по нищо не отстъпват на най-доброто от световната сцена, като изключим “дребната” разлика в мащаба. Албумът на Bobo & The Gang е умопомрачително добър и има нужда да бъде чут от много повече хора. DAYO са страшно яки, както и рап фаворитът ми Григовор.

Последен въпрос – къде виждаш Kay Be след 5 години?
Все по на мястото си.

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9