За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Hayes&Y – Вярата, че можеш да успееш

Снимка: Георги Ачов

Усещането да бъдеш в компанията на Благослав Анастасов, Радослав Лозaнски, Ивайло Делев и Денис Холбек е вдъхновяващо по толкова много и различни причини. Музиканти с визия, неспиращи идеи, план за реализацията им и желание всеки ден да напредват в очертаната посока. В най-позитивния смисъл отношенията и работата в Hayes&Y напомнят на стройна бизнес организация – стъпила на основни принципи, с равнопоставеност и доверие, а и нужда от убедителни аргументи, за да постигнеш вижданията си. Все пак летвата от много време е поставена високо.

Oткакто ги познавам, момчетата винаги са избирали този подход. Без да намесват излишни лични отношения, с фокус върху бъдещето на групата, инди-рок четворката гради своя стил с все по-настоятелни стъпки, заявявайки готовност да постигат още и още успехи. А те никак не липсват в кариерата им до тук, но, както е и при тях, постепенно ще стигнем и до това. Всъщност методичността и реалната оценка за това колко точно са постигнали във всеки един момент правят впечатление на страничния наблюдател. Имайки ясен план в главите си, музикантите не позволяват на нищо да ги главозамае прекалено много. Разбира се, намира се време за заслужено празнуване и споделяне на емоции от постигнатото. Но на първо място винаги са анализът на ситуацията и въпросът: “Каква е следващата стъпка?”.

Снимка: Георги Ачов

Не са никак много инди-групите по нашите ширини, търсещи отговора,  следвайки определена стратегия за развитие. Да не говорим, че при много от тях изобщо тя отсъства. Яки творчески идеи, безспорен талант и дори желание за работа и усъвършенстване обаче в съвременния музикален свят далеч не са достатъчни. Особено когато нямаш голяма музикална компания зад гърба си. Пък и да се намира, пак си остава важно да знаеш за какво преговаряш и как планираш бъдещето си. Преди всичко ти си артистичният продукт и на теб се разчита да реализираш по най-добрия начин творческия проект.

В историята на Hayes&Y тази концепция винаги е заемала важно място. Още от старта като част от инди движението Homeovox Music бандата направи впечатление със сериозното си отношение и грабващи ухото качества. Всеки следващ сингъл, концерт и интервю за усещащите случката медии, подсказа, че дори не можем да си представим колко напред гледат младежите.

Уверени в способностите сиповече от всеки друг, Благо, Радо, Ивайло и тогавашният им барабанист Георги Деянов за по-малко от година издадоха краткосвирещ албум, няколко песни и се качиха на главната сцена на престижния фестивал Spirit of Burgas. За да представят своето магическо шоу на брега на морето непосредствено преди лудите англичани Kasabian. За всеки присъствал на концерта на Hayes&Y в онази августовска нощ беше ясно – на бандата й отива голяма сцена, с хубав звук и върховна атмосфера. Момчетата знаят какво трябва да направят, изпълват със съдържание сета си и усещат по перфектен начин публиката пред себе си.

По-малко от 24 часа след последния им акорд пред плажните фенове музикантите направиха нещо абсолютно в свой стил. Без дори да смеят да си помислят за каквото и да е летене в облаците, те влязоха директно в студио за запис на нови парчета. Да си призная, в момента не се сещам за друг освен за Ed Sheeran, който да спазва подобна работна етика. (За справка: новият филм, посветен на рижия британец ‘Songwriter’. Документалката започва с края на концерт от турнето на Ed и композирането в тур буса на огромния поп хит ‘Love Yourself’, любезно предоставен срещу 7 цифрена сума на Justin Bieber). 

Така се появи последния по-директно китарен запис на Hayes&Y с ироничното заглавие, кореспондиращо с определени фестивални скептици: ‘The Only Thing Worse Than An Overpriced Bottle of Water’. Запис – истинско бижу!

И така с горещ албум в ръце, заредени с желание да надскочат нивото на локалната сцена, Hayes&Y стегнаха куфарите и отпътуваха към винаги бълбукащата Англия. При това не за няколко лайфа на клубни сцени пред българското общество там, нито пък за месец-два с идеята “каквото стане”… Музикантите взеха категорично решение – време е за следващата стъпка. Отново! Дестинацията – една от световните музикални столици, където обаче се появиха нови предизвикателства. Пренаситена сцена със страшно много кои качествени, кои не чак толкова групи и изпълнители, безумно висок стандарт на живот и минимален шанс да влезеш в полезрението дори на меломаните.

Все пак изпратените мейли към малки и големи музикални компании на Албиона свършват работа и групата успява да запише още един краткосвирещ албум с осезаемо променен звук. Добре си спомням момента, в който чух за първи път убийствения китарен риф на парчето ‘Let Me In’. Пухкав бийт, неустоима бас линия и преплитащи се мелодии – всички тези детайли изпълват EP-то ‘Sinclair’, съвместна продукция с инди-лейбъла The Animal Farm. Албум, изиграл немалка роля в развитието на Hayes&Y по един може би леко неочакван начин. 

Докато работят по ‘Sinclair’, четворката внимателно наблюдава начина на записване, наслагваните ефекти, използваните програми и техническите трикове на саунд инженерите при създаването на новата им продукция. С широко отворени умове към новото (абсолютно задължително качество за всеки модерен музикант), бандата решава, че иска да опита друг подход за предстоящите си проекти. Насоката е – както казват англичаните – Do It Yourself. Тя включва повече време в домашно студио, по-задълбочена работа по предварителния микс на пистите в проекта и задължителни записи в студио единствено на дръм секцията. И не на последно място – важният избор кой и къде да направи финалния мастер на парчетата.

Прилагайки описаната концепция, Hayes&Y смело стъпват на следващото ниво. Преместили се в далеч по-дружелюбния и в същото време културно фееричен Манчестър, през есента на 2017-та групата издава най-успешния си сингъл засега. ‘Always So Simple, Always So Cold’ постига впечатляващите 100 хиляди слушания в стрийминг платформата Spotify, попадайки сред 15-те трака в чарта Spotify UK Viral Top 50. Нещо повече, песента намира място в специална селекция на BBC Manchester за нови, обещаващи артисти и дори звучи в легендарния ефир на BBC 6Music. 

В резултат на всички тези успехи, концертите на групата в България задължително се случват в пълни клубове, пред фенове искрено споделящи мечтите на квартета. Музикантите влизат в програмата и на популярни венюта в ‘Градa – Пчела’ в Северозападна Англия, където се оформя кръг от верни почитатели. Нито за момент обаче четворката не губи реалната си преценка – все още са далеч от желания пробив на английската музикалната сцена, но пътят очевидно е правилният.  

Поредното доказателство е изключително топлото посрещане на ‘Blue’ – новият магнетичен сингъл на Hayes&Y. Парче, отличаващо се с влудяващо добра бас линия, хипнотизиращи синт слоеве, рикоширащи китари, напомнящи по най-ефектен начин на любимите The Foals и безпогрешни вокални линии. Визуалното представяне на парчето също заслужава подобаващо внимание. Напълно в синхрон с потайната вибрация на композицията, момчетата предлагат да споделим с тях едно ниво на емблематична компютърна игра GTA: Vice City. Като добавим солидната и добре обмислена визуална кампания в социалните мрежи, едва ли някой е изненадан от скоростното изстрелване на ‘Blue’. В първите си две седмици парчето постигна над 10 хиляди слушания в Spotify и по всичко личи че ще проправи пътя към нови хоризонти за групата. 

Те задължават Hayes&Y да продължават да експериментират с идеите си и нито за миг да не губят фокус. Минавайки през основните моменти в историята на бандата, вярвам всеки млад музикант в България, а и където и да е по света, може да си даде сметка колко търпелив, постоянен и организиран трябва да бъдеш, за да имаш изобщо шанс за нещо повече в своята кариера. Смелостта, рискът и късметът, обичащ тези, които го предизвикват, също са част от плана. Така, че действай, мотивирай се от историята на банди като Hayes&Y и създавай свой разпознаваем стил. Искрен, без излишни пози и с настройката, че всеки ден е хубаво да добавяш по нещо полезно към натрупаните си знания. И успехът ще почука и на твоята врата!

Проектът “Виж музиката!” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”

 

 

 

 

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg