За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

,,Бас народен” – фолклорна (р)еволюция под тепетата

Какво става, когато се смесят народна музика, дъб реге, дръм енд бейс, джаз, ориенталски мотиви, луд ентусиазъм и още нещо? Отговорът на въпроса е ,,Бас народен” и звучи толкова смело, необичайно и интересно, колкото си го представяте. С онова изненадващо ,,още нещо”, което е водещ елемент за нашите гости този път. Затова и се появяват откъм Пловдив в проекта ни “Виж музиката”.

Момчетата от групата не се страхуват да рискуват, даже да объркват публиката с всякакви неочаквани импровизации. ,,15 участия – 3 репетиции” – казва основателят на ,,Бас народен” Ненко Манолов. Това е достатъчно, за да схванем духа на проекта и да се подготвим за неповторимо преживяване при всяко тяхно изпълнение. “Неповторимо” защото обикновено започват да си измислят на момента, на живо и може би никой не осъзнава какво точно се случва. Чиста музикална магия.  

,,Бас народен” се сформира през 2018 г. около Капана фест в Пловдив. Ненко щял да пуска дъб реге- жанрът, който определя като най-резониращ с неговата собствена честота, с повече барабани, бас, психеделично звучене. Събитието е свежо, пускат се плочи, атмосферата е растафарианска, хората, включително и поканените изпълнители, са отворени за нещо ново и може би изненадващо. Именно тогава Ненко среща Васил Узунов – един ,,автентичен, но нетипичен народен музикант”, който на всичкото отгоре се оказва страхотен импровизатор, изневерява от време на време на народното с джаз и може да направи от нищо нещо, стига само да му зададеш тон. Спонтанно Ненко включва Васил в музикалното си изпълнение. Без репетиция, без даже бегла подготовка за това, което ще се случи, електронната музика съвпада идеално с красивите, живи народни мелодии и така за първи път прозвучава ,,Бас народен”.  

Ако се озовете на тяхно участие, очаквайте неочакваното. Макар групата да се състои от Ненко и Васил, те никога не остават двама на сцената. Досега (съвсем спонтанно – тяхната запазена марка) към тях са се присъединявали флейтистка, пианисти, барабанисти, вокалисти, реге и дъб артисти … Също така по всяко време могат да ви повлекат на електронно хоро, което само по себе си е сюрреалистично преживяване в, представете си, един  тъмен, тесен клуб с неонови светлини. Но самото име ,,Бас народен” по думите на Ненко е създадено именно за да сближава с хората, да скъсява дистанцията между музикалното послание и публиката. И тъй като това е доста амбициозна задача особено в сферата на музикалния експеримент, то хорото звучи като чудесен начин да достигнеш до своята млада аудитория. Забележете: млада. 

Ненко, който между другото е биолог, с едно направо научно изречение обяснява главната идея на ,,Бас народен”: ,,Като биолог вярвам, че което еволюира – оцелява. И народната музика – толкова красива и богата – ако не еволюира, за съжаление, ще остане в традиционното минало, но ако се развива, ще бъде вечна.” Дали е случайно, че това изречение се ражда именно вечерта в един бар в  Пловдив – древния, но вечния? 

,,Поколението преди нас има традиции и не задава въпроси. Ние сега имаме достъп до всичко и можем да черпим от различни традиции, да събираме най-доброто от различни светове.” – вярва ,,Бас народен”. Дали успяват? Самите те признават, че има много посоки, в които да се развият. Бъдещите им творчески планове включват записването на цял концерт, посещаване на повече ъндърграунд клубове, избистряне на концепцията – най-вече повече авторски песни, не само авторска импровизация. Но всичко с времето си. А на въпроса колко е голямо полето за изява на подобни проекти у нас, как ги възприема публиката, Ненко отговаря: ,,Има поле, колкото сътвориш. Има толкова публика, колкото узряло е посланието ти. Тези, които остават, вибрират на нашата честота.” С тази вяра в собствените възможности и с пожелание за все по-широко резонантно поле си тръгвам от бара в Стария град. 

Бас Народен: intro…Главни заподозрени:Nenko ManolovВасил УзуновВидео:Hefe FabioStefan Donchev

Публикувахте от Бас Народен в Вторник, 15 януари 2019 г.


Между другото веднъж момчетата от ,,Бас народен” се включили в протест против забрана на велосипедите в Градската градина. Викнали един приятел Дани, който свири на тарамбука, Васко свирил на мелодика, а Ненко – на баритон. Обиколили с още 20 души Главната и изсвирили 9 симфония на Бетовен 5 пъти. На тарамбука, мелодика и баритон. Очаквано – неочаквано. 
В случай, че искате да се уверите с ушите си в това, ,,Бас народен” ще свирят по Коледа в Северния край на Източна България: на 27.12 в Добрич и на 28.12 във Варна. Събитието е метъл vs. етно бас и въобще не мога да ви обещая какво да очаквате. 

Снимки: Личен архив

Проектът “Виж музиката” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”

 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg