За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Виктория Кирилова: Нежната контрабас стихия на Via Mavis

Прекрасна музика от душата и ръцете на крехка млада дама. Докосване на глас и контрабас в класическа мелодия, претворена в електронен аранжимент, те отнася далеч далеч отвъд реалното. От малка в плен на музиката, Виктория Кирилова върви нагоре по стълби от онези, неповторимите, които сътворяваме сами, и обогатява професионалната си биография с опит и дипломи от няколко европейски столици. В момента живее и работи във Виена. А космополитните технически възможности на 21 век правят възможна връзката с колегите й от триото Via Mavis, с които се познават още от НМУ “Любомир Пипков”.  И нека Ви кажем, че те създават проекта през 2018, въпреки че тогава (а и сега) живеят на три различни места: Виктор Бенев (маримба, електроника) живее и учи в Париж, Виктория Кирилова (контрабас) – във Виена, а Мартин Хафизи (барабани) – в Ротердам. С Вики си говорим за музиката като начин на живот и въздушните перспективи в дебютния албум на Via Mavis …

Как започна твоята история с музиката? Кой те вдъхнови и подкрепи да се занимаваш професионално точно с това?
Като малка и аз като повечето деца бях силно привлечена от света на музиката. За щастие, семейството ми забеляза и подкрепи музикалните ми интереси още от самото начало като ме записаха на уроци по пиано и на хор и ме водеха на различни концерти. Усещам подкрепата на близките си и до ден днешен, дори и междувременно да стана ясно, че, макар и вълнуващ и богат, професионалният път на музикантите не е от най-лесните.

Защо избра контрабаса? Той ли беше твоят фаворит сред инструментите?
Когато дойде време да си избера оркестров инструмент, без колебания се спрях на контрабаса – привлече ме благородният му, нисък глас и топлота. Малко по-късно когато открих колко много различни стилове освен класическата музика могат да се свирят на контрабаса, се убедих напълно, че съм взела правилното за мен решение.

Виена – столицата на класическата музика, муза на артисти от векове – какво е тя за теб? Как стана твой втори дом?
Виена всъщност е не втори, а трети дом за мен.😊 През 2017 завърших Миланската консерватория и винаги ще чувствам Италия близка до сърцето си. Но Виена е наистина специален град – вълнуващ, пълен с история, музика и изкуство, и в същото време уютен и удобен за живеене. Освен класическата музика, с която е известна, Виена предлага на слушателите и много други музикални стилове от цяла Европа и от света. Това може би се дължи на факта, че винаги е била пъстра и космополитна. Проектите, в които свиря във Виена, са също такива – от съвременен и latin jazz през класическа музика до world music с  музиканти от Европа, Куба, Колумбия и Тайван.

Изключително интересна едновременно домашна и международна среща прави между вас тримата проектът Via Mavis – как и кога го стартирахте?
През лятото на 2018, когато и тримата с Виктор Бенев  и Мартин Хафизи бяхме в София, им се обадих с идеята да направим проект заедно. С тях имаме както допирни точки, така и всеки един поотделно уникален и интересен опит, живеейки и учейки в различни европейски столици. А това винаги е добра предпоставка за артистична колаборация. Стилът на триото се оформи като комбинация от влияния като съвременен джаз, електроника, арт поп и дори класическа камерна музика. Вече имахме шанса да свирим като солисти на Биг Бенда на БНР, в Радио Пловдив, както и на няколко чудесни джаз фестивала.

Вече е факт и дебютният ви албум Aerial Perspectives. Заглавието му е толкова красиво! Как избрахте музиката, която да звучи в него?
Точно така, дебютният ни албум Aerial Perspectives излезе на 7 ноември 2021 за Enovae Records с подкрепата на Национален фонд “Култура”. Mоже да бъде намерен както в платформата BandCamp и в Дюкян Меломан, така и във всички дигитални стрийминг платформи. Като по чудо успяхме да го запишем в началото на годината въпреки сложната ситуация и ограниченията в пътуванията. Записахме го с тонрежисьора Павел Болярски в 88 Studio – студиото на нашия учител и колега Христо Йоцов. Албумът е мастериран от Nicolas Baillard, работил за лейбъли като ECM. Дизайнът на обложката е на Биляна Фурнаджиева, а снимките и чисто новият ни сайт са дело на Лилия Кирилова.

Записахме 4 композиции на Виктор и 4 – мои, аранжирани и от тримата. А за заглавието Aerial Perspectives се вдъхновихме от едноименната художествена техника във фотографията: казано накратко – пресъздаването на промените в цветовете на далечни обекти, причинени от атмосферата. Именно това целим и ние – смесваме жанрове, цветове и тембри. Стремим се да намалим контрастите и границите между електронна и акустична музика и между различни стилове, създавайки една пълна, панорамна картина.

Къде най-скоро ще можем да ви видим на сцена? В София като пресечна точка между Ротердам, Виена и Париж?Вече планираме концерти в и извън България за следващата година и нямаме търпение да се срещнем с публиката. На нашите страници във фейсбук и инстаграм ще споделяме и каним навреме. 😊

За какво мечтаеш сега, към какви музикални върхове гледаш?
Мечтая трудът на музикантите и артистите изобщо да бъде оценяван подобаващо, а хората, освен да са здрави, да са задоволени в материален аспект, за да имат сили и поглед отвъд него. На себе си пожелавам музиката да продължава да ме учи и води към нови приключения … 

Снимки:Лилия Кирилова, Георг Цизек-Граф

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg