За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

93 години история с продължение: Музикалното лято на Варна

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ е най-голямото, най-важното и най-стойностното културно събитие на Варна. В града, в който всяка година се провеждат десетки  малки и големи фестивали в какви ли не направления не само на изкуството, а и на почти всяка човешка дейност, това е и ще си остани завинаги Фестивалът с главно „Ф“.  Историята му е забележителна, а настоящето – амбициозно почти колкото идеята на създаването му преди 93 години. Почти, но не съвсем … 

Началото е поставено през 1926 – може би най-важната година в историята на Варна, която не случайно е изписана на централните стълби към плажа под входа на Морската градина. Уви, това не е чест на музикалния фестивал, който тогава се наричал просто Български народни музикални тържества. Историческата дата е записана заради откриването на новите Морски бани, които и днес – префасонирани и модернизирани, къде с вкус, къде не особено – си остават център на летния варненски купон. Изграждането им е част от започналия пет години по-рано план за превръщането на Варна не просто в морски курорт, а в световен развлекателен център. „Неговото име ще се носи наравно с Ница, Монте Карло, Ривиера и пр. знатности“, така са писали авторите на идеята.  Ако трябва да бъдем откровени, до този момент Варна била ни повече, ни по-малко от „пристанище на Шумен“. И на всички е било ясно, че само със слънце, пясък, море и минерална вода възходът на града няма да стигне кой знае до какви висоти. Така големият варненски музикален фестивал се появява като част от една мащабна европейска амбиция от 20-те години на 20 век.

Първите Варненски музикални тържества са проведени в Летния театър от 23 юли до 1 август 1926 г. В основата на идеята са варненските културно-просветни дейци Герчо Герчев, Иван Камбуров, Васил Ставрев, Найден Найденов, Йордан Тодоров, намерили гореща подкрепа от композиторите Добри Христов, Панчо Владигеров, Маестро Георги Атанасов. В седем поредни вечери на варненска сцена гастролират видни наши певци и музиканти: Христина Морфова, Констанца Кирова, Петър Золотович, Панчо и Любен Владигерови, Лиляна Добри Христова. В симфоничните и хорови концерти освен титулярните диригенти са включени и Добри Христов, маестро Георги Атанасов, Панчо Владигеров, Асен Найденов, Димитър Младенов. Първият от трите симфонични концерта е посветен изцяло на българското музикално творчество. Добри Христов за първи път дирижира в родния си град своята симфонична фантазия “Тутраканска епопея”. За първи път се представя пред своите съграждани и младият диригент от Софийската народна опера Асен Найденов с премиерата на Симфония сол минор от Никола Атанасов. Заключителният вокален концерт също е посветен на българската музика. Звучат творби на Добри Христов, Ангел Букурещлиев, Емануил Манолов и др.

Първите Варненски музикални тържества през 1926 г. се радват на огромния интерес на обществеността, летовниците и гостите на града. Точно според предвижданията на Димитър Савов, публикувани в навечерието на празника във в. “Варненска поща”: “Чрез музикалните тържества ще се манифестира висотата на родното ни музикално изкуство и ще се докаже, че българският народ заслужава да му се гарантират условия за духовно развитие.” 

Днес, почти 100 години по-късно, Варна и туристическите комплекси около нея така и не са се превърнали в „знатност“ от ранга на Ница и Монте Карло. И всъщност ако нещо от идеята е запазила поне отчасти размаха си, това е именно културната марка „Варненско лято“. Тя се появява през 1957 като продължение на музикалните тържества с една важна промяна – фестивалът започва да се стреми да покаже не само най-доброто от българската музикална сцена, но и да привлече международни изпълнители.

През 1964 е поставено началото на балетния конкурс, който постепенно се превръща в едно от най-престижните събития в света в сферата на класическия танц. Днес това е най-стария съществуващ балетен конкурс в света,  а списъкът на знаменитостите от световните сцени, започнали кариерата си именно от Варна, постоянно расте. Балетният конкурс, обаче, формално не е част от ММФ „Варненско лято“. Тази подробност отваря една най-често заобикаляна тема, която рано или късно трябва да бъде изяснена. И това е въпросът какво точно стои зад марката „Варненско лято“?

В момента тя се носи от цели три фестивала – класическия, джазовия и театралния. Може да прозвучи странно, но едва миналата година се тръгна реално към някакво поне формално сближаване на тези културни форуми, споделящи общо име. А иначе връзката между тях винаги е била логична и естествена. Ще продължи ли това сближаване? Има ли всъщност нужда от превръщането на „Варненско лято“ в мега фестивал на различни изкуства? Има ли опасност от това да пострада „класическия“ характер на проявата? Всички тези въпроси със сигурност стоят пред организаторите от Община Варна, но засега не намират отговорите си. Това може би не е чак толкова драматичен въпрос. По-важно е културния календар на Варна да е богат, разнообразен и стойностен, а формалната страна на организацията му е в крайна сметка второстепенен въпрос. Това е преобладаващата гледна точка. 

Интересно е да се отбележи, че връзката на културното „Варненско лято“ с активния туристически сезон си остава все така подчертана, дори и амбициите на Варна да се променят. „Черноморската перла“, както е наричан някога града, днес е изоставила съревнованието с френската и италианска Ривиера в сферата на летните морски забавления. Сега целта е различна – максимално удължаване на туристическия сезон. И ММФ „Варненско лято“ отново е в хармония с тази цел. Започнал с едноседмична програма в края на юли, сега фестивалът стартира през март и приключва в края на септември, понякога с епилог дори и през ноември. Разбира се, засега този дълъг период не уплътнен изцяло с редовни музикални събития от висок ранг. Но тенденцията това да се случи не е нереална. Всичко е въпрос на старание, възможности и, разбира се, на поддържане на интереса на публиката, включително и международна, защото без нея всичко останало би било безсмислено.

Новото издание на ММФ „Варненско лято“ ще се проведе под ръководството на новия артистичен директор проф. Марио Хосен – познат и обичан от варненската публика виртуоз на цигулката, който от две десетилетия живее във Виена. „Варненско лято“ се провежда в съседство с два големи фестивала – в Букурещ и в Истанбул – и аз вярвам, че нашият фестивал има място на световната културна карта“, сподели той. Именно проф. Хосен като солист и диригент поставя началото на фестивала с гастрола на Виенския камерен оркестър на 24 март 2019 – ефектен анонс на предстоящия музикален фестивал. Официалното откриване ще бъде на 23 юни с Варненската филхармония и цигуларя Бенямин Шмид. 

Няколко събития в  рамките на фестивала ще бъдат посветени на 120-годишнината на великия български композитор Панчо Владигеров. Сред тях е концертът на 13 юли във Фестивалния комплекс на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Юлиян Рахлин, цигулка, както и концертът в Градската художествена галерия на 7 юли на Ансамбъл „Симфониета“ с диригент Милко Коларов и солист Михаил Стоянов, пиано. А и да не забравяме: по традиция на официалното откриване на „Варненско лято“ винаги първото изпълнено произведение е рапсодия „Вардар“. Това е една от сравнително новите, но вече неотменими традиции на най-стария български музикален фестивал.

Програмата на Варненско лято 2019 е структурирана в шест модула:

  • „Основна програма – симфонична и камерна музика“ 
  • „Музикална лаборатория Варна“
  • „Барок и старинна музика“ 
  • „На границата с класиката“ 
  • “Интермецо” – съвместна програма с Международния театрален фестивал „Варненско лято“
  • „Опера, мюзикъл и балет на открито“ – съвместна програма с Държавна опера Варна

Набиращият все повече почитатели кросоувър модул „На границата с класиката“ увлича младата аудитория с мултижанрови проекти с включване на класика, етно, поп и джаз. Ярък акцент за 2019 ще бъде гостуването на Биг бенда на Концертгебау Амстердам, както и сателитната прожекция на спектакъла на Метрополитен Опера „Аида“ от Верди с Анна Нетребко. За първи път в програмата на Фестивала ще бъде симпозиумът на тема „Виртуозността от Барока до 21 век“, който ще срещне музиканти и познавачи на историята на музиката от Европа от 27 до 29 юни в дискусии и концертни вечери. Силна е програмата и на един от най-посещаваните модули „Опера, мюзикъл и балет на открито“ – съвместна продукция с Варненската опера – с три опери, два мюзикъла, един балет и един гала концерт.  Пълната програма на фестивала можете да видите в Календара музикални събития на Българска музикална асоциация. Най-интересното Варненско лято предстои през 2019. Дали? 

Проектът “Виж музиката” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”

 

 

 

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg