За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

ТОП 12 най-популярните статии на “Виж музиката” за 2019

Признаваме: и ние се поддадохме на изкушението да направим класация. В средата на третата година от проекта “Виж музиката” екипът ни реши да погледне назад към 2019, за да видим кои статии и интервюта събраха овациите на читателите ни и поставиха рекорди, безкрайно ценни за нас. Пъстрата палитра от музикални проекти, личности и групи във всякакви жанрове и не по-малко пъстрата палитра от тематични линии на авторите ни от цялата страна се оказа високо оценена от читателите. Така че с удоволствие споделяме с вас ТОП 12 на най-четените публикации във “Виж музиката” за 2019. По статистика. 12 защото месеците в годината са толкова и защото 3 интервюта се оказаха с толкова близки резултати, че решихме да уважим и трите. Ако сте ги чели – надяваме се, че ще ви е приятно да си ги припомните. А ако сте пропуснали някоя от публикациите – сега е моментът да я прочетете.

12
Хайдушкият пънк на “Зора”: пряк и искрен път към народната традиция
Варненският динамичен пънк проект не само зарадва онези, които слушат на живо “Зора” в нейните разнообразни конфигурации, но и заинтригува наши читатели в цялата страна. Статията на Весо Златков публикувахме на 23.11.2019. И тя започва така: “Петък вечер, мястото е етнографски комплекс „Стария Добрич“. В кафенето на това красиво място тече представяне на книгата „Саламандър“ на Димитър Събев, която разказва за Пламен Горанов – мъжът, който пламна пред Община Варна по време на протестите през 2013. Атмосферата е някак йовковска, във все още топлата вечер се преливат сложни и дълбоки емоции – от мъка до надежда, от отчаяние до вдъхновение. След представянето на импровизираната сцена излизат трима музиканти с бас китара, мандолина и тамбура, в която ако се загледаш по-внимателно, ще откриеш, че струните ѝ са фатален брой – 13. Триото е група „Зора“ …”
Хайдушкият пънк на “Зора”: пряк и искрен път към народната традиция

11
Бас народен – фолколорна (р)еволюция под тепетата
Появата на най-новия ни пловдивски автор на Беки Петрова на 31.10.2019 беше с ефектна тема, която събра значителен читателски интерес с характерния стил на писане и с изпълненото с искрено любопитство и възхищение към музикантите описание на набиращия сила фюжън проект, описан така: “Какво става, когато се смесят народна музика, дъб реге, дръм енд бейс, джаз, ориенталски мотиви, луд ентусиазъм и още нещо? Отговорът на въпроса е ,,Бас народен” и звучи толкова смело, необичайно и интересно, колкото си го представяте. С онова изненадващо ,,още нещо”, което е водещ елемент за нашите гости този път. Затова и се появяват откъм Пловдив в проекта ни “Виж музиката”. Момчетата от групата не се страхуват да рискуват, даже да объркват публиката с всякакви неочаквани импровизации. ,,15 участия – 3 репетиции” … Чиста музикална магия.” А какво се случва нататък прочетете сами.
Бас народен – фолклорна (р)еволюция под тепетата

10
Кап. Цветомир Василев – Военен биг бенд Стара Загора: “Благодаря на колегите в униформа, че направихме това, за което други само си мечтаха”
У българите има особено уважение към военните музиканти – една традиция, която започва веднага след Освобождението. А когато става въпрос за уникална за страната ни джаз формация, интересът е значителен и по други жанрови причини. Независимо от загадъчните и не особено приятни времена, в които живеем. Интервюто на Гергана Семерджиева с капитан Цветомир Василев – диригент на уникалния за страната ни Военен биг бенд Стара Загора (музикантите са част от Военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада) предизвика интереса на изкушените от джаз музиката читатели. Може би защото: “Понякога хубавите неща се случват съвсем случайно. Поне в началото. Така е и този път. Но не сега, а преди почти 8 години … Една история, започнала случайно (ако вярвате в случайността) и продължила с джаз музика безкрай.” Пожелаваме си през 2020 Гергана Семерджиева ще се върне в екипа ни. Очакваме с интерес нейните следващи пловдивско – старозагорски интервюта.
Кап. Цветомир Василев – Военен биг бенд Стара Загора: “Благодаря на колегите в униформа, че направихме това, за което други само си мечтаха”

9
Китарите на Добо Стоянов и метъл феновете им от Канада до тук и обратно
Публикувано на 11.12.2019, интервюто на старозагорския ни (а отскоро и добрички) автор Мария Стефанова с канадско – пловдивския метъл лютиер и китарист Добо Стоянов с финландски артистичен псевдоним Одр събра любопитна комбинация от читатели, благодарение на който публикацията зае бързо деветото място. Според Мария Стефанова защото: “Екстазът да слушаш на живо любима песен е с нищо несравнима емоция, а китарното соло в рокa и метълa винаги докарва публиката до нирвана. И запомняш всеки миг, и чувстваш музиката, а китаристът e затворил очи, извисява се, описвайки емоции, излива душата си в звук. А майсторство, умения, желание и талант се сливат още повече, когато инструментът, на който артистът свири, е уникат в ръцете на своя създател.  Какво още разказва Добо Стоянов за неговите акустични и електрически китари …
Китарите на Добо Стоянов и метъл феновете им от Канада до тук и обратно  

8
Боян Bonzy Георгиев – Odd Crew: “Последните 20 години минаха като един миг
В края на юни на 25.06.2019 събеседник на Рада Бонева в проекта ни беше Боян Bonzy Георгиев. “Поводът да потърсим Bonzy са ударените две десетилетия на сцена, последния Odd Crew студиен албум “The Lost Pages” (2018) и мястото на българския метъл на световната музикална карта.” Всъщност през 2019 стана ясно, че проектът ни “Виж музиката” има сериозна метъл аудитория, която много внимателно следи всяка от публикациите ни на тази тема. А и Odd Crew имат доста почитатели. За какво по-точно си говориха Рада и Боян? Не, няма да ви кажем. Просто прочетете интервюто.
Боян Bonzy Георгиев – Odd Crew: “Последните 20 години минаха като един миг

7
Джеф Стратън (Stratton Violin): електрическото Alter Ego на акустичната цигулка
На 22.08.2019 публикувахме може би най-екзотичното интервю в проекта ни – единственото с чуждестранен музикант, но ви уверяваме, че имаме напълно основателни причини. “Той е цигулар с визуални увлечения към хард рок и метъл или поне такова усещане създаде срещата ни, лютиер, художник – дърворезбар, дизайнер. Възхищава се на българския фолклор, енергията и посланието, което той излъчва. Запознал се със съпругата си – българка в Индия и избрали Копривщица за свой дом. Американецът Джеф Стратън е един от най-интересните, атрактивни и своеобразни музиканти – лютиери у нас.”  Непременно прочетете какво ни разказа за страхотните си ръчно резбовани цигулки във формата на черепи, които изработва само по специална поръчка, и за много други неща.
Джеф Стратън (Stratton Violin): електрическото Alter Ego на акустичната цигулка

6
Цветелина Георгиева – FLÒ: приказка за арфа с електронно сърце
Почти в средата на август на 14.08.2019 във “Виж музиката” се появи едно изящно момиче с име, побрало всички цветя на света. Посветила е изцяло живота си на своята музика – елегантен звуков дует между вокал и арфа – и на посланието, което иска да сподели с публиката си. Като в приключенски роман стига до днешния си дом в Лондон като прекосява почти цялата Земя. За нея музиката е мощна бяла магия, която е призвана да носи изцеление. Идеята да я представим дойде с помощта на колега от Detla Roosters и постави началото на куп музикални приятелства. “Ние носим много светлина от Балканите и хората на Запад го усещат. Има много албански изпълнителки на световната сцена в моментаDua Lipa, Rita Ora, Bebe Rixa, но нямаме българки, а мисля, че го заслужаваме – дами, които да представят талантливата ни нация на най-висото световно ниво. А за цветята – обичам розите и орхидеите. Българската роза, обаче, ухае най-прекрасно!” Ако обичате цветята и ви е интересно как звучи електронната арфа в дует с изискан вокал, прочетете интервюто с Flo.
Цветелина Георгиева – FLÒ: приказка за арфа с електронно сърце

5
Янко Маринов за Божествената искра в звука на органа и загадките на старинните нотописи
Има нещо вълнуващо, почти магическо във величествения звук на органа. Затова и не сме учудени, че интересното и своеобразно интервю с органиста Янко Маринов, публикувано на 9.08.2019, е в ТОП 5 на “Виж музиката”. Самият музикант е популярна фигура в специални и специфични музикални среди: като пианист и органист е добре известен тънък познавач на барока в изкуствата, а в научната си дейност – с откритията си в проучването на старинни нотописи и концепциите за мястото на музиката във Вселената и живота ни от древни времена до днес. Ако сте пропуснали това интервю и искате да научите повече за интерпретацията, която ни доближава не само до мисленето и светоусещането на композиторите, но и до Божествената искра, която може би гори във всеки от нас, не се колебайте.
Янко Маринов за Божествената искра в звука на органа и загадките на старинните нотописи

4
All That Blues: Петър Георгиев – Пешето
Трябваше ни много търпение, за да убедим Пешето да даде истинско, самостоятелно, единствено както се оказа интервю, в което да поговорим за блуса в България, за професионализъм, трибюти и публика, която търси забавление, за авторска филмова музика, колаборации на рок със симфонични оркестри и, разбира се, отново за блус. Но си струваше. О, да. “ … За съжаление, да затвориш в симфонична зала поколенията, които идват, става все по-трудно. Те искат да се забавляват. Те не искат да слушат музика, което ми е много болно, защото изкуството не е за забавление. Както не можеш да се кискаш и танцуваш пред една хубава картина или хубава книга. Тя е чувството на автора, което е изпитал и иска да предаде на другите хора, да покаже какво е усетил, какво го е впечатлило.” С какво ли ще впечатли и вас интервюто с Петър Георгиев – Пешето? Ако много случайно сте го пропуснали …
All That Blues: Петър Георгиев – Пешето

3
Българска музикална работилница 2019: крачка напред към създаването на традиция
Репортажът за второто издание на това ултра интересно музикално събитие с огромен потенциал, което екипът на БМА с ентусиазъм подкрепя, събра в едно впечатленията на плевенския ни колега, китарист (разбира се) и автор Мартин Найденов, който беше и водещ на Работилницата 2019, и на редакторския екип на “Виж музиката”. Огромният интерес към публикацията леко ни изненада, но и ни насърчи да продължаваме да работим с организаторите на събитието, защото спор няма: В Българска музикална работилница най-доброто тепърва предстои!
Българска музикална работилница 2019: крачка напред към създаването на традиция 

2
Александър Петков a.k.a. Сашо Кучето: философски уроци по джаз китара
Изпълнената с топлота и възхищение към прочутия джаз музикант и също толкова известен и вдъхновяващ варненски преподавател статия на Весо Златков зае със замах второто място в класацията ни. Нещо повече: прочетохме многобройни коментари от бивши ученици на Сашо Кучето, които и днес обичат и дълбоко уважават своя учител. И това си личи. Реакцията на читателите ни зарадва и с усещането за приемственост между поколенията музиканти, което толкова ни липсва в много други сфери от живота ни. “Самият аз чух за него за първи път някъде през 90-те, когато името и прякорът му се носеха като легенда сред приятелите ми китаристи в изникналите като гъби след дъжд рок групи. Мнозина отиваха на уроци при него, много малко продължаваха защото разбираха, че трябва да учат ноти, да слушат големите джаз майстори и да полагат старание, което не се вписваше в мечтите да са прочути и харесвани. Но бързо. “Толкова по-зле за тях!” мога да кажа днес, когато най-сетне и аз се запознах лично с този изключителен музикант и човек. “
Александър Петков a.k.a. Сашо Кучето: философски уроци по джаз китара 

1
Деян Денчев и гъдулката през 21 век – притча за фолклор, фламенко и яворово дърво
Силното начало на 2019 за “Виж музиката” се оказа под знака на интервюто ни с гъдуларя и майстор – лютиер Деян Денчев с безценната помощ на гъдуларя Пейо Пеев. Публикувано на 22.01.2019, то постави рекорд по читателски интерес, който смая екипа ни: в първите 72 часа от публикуването му то бе видяно и прочетено от 19590 души и беше споделено 118 пъти! Единствено интервюто с Петър Георгиев – Пешето се доближава до този рекорд със 78 споделяния. А колко още споделяния и на двете статии не виждаме нямаме никаква представа! 🙂 “Лютиерите на народни инструменти са особени хора. Около работата им витае нещо тайнствено и магично, почти драматично. Напомня ни за древните корени на нашия фолклор, за безвъзвратно изчезващи умения и важността на запазването на традициите ни. За вярата в силата на собствената ни музика, която звучи по специфичен, разпознаваем в целия свят и затова донякъде неизменен начин. Така ли е всъщност?”
Деян Денчев и гъдулката през 21 век – притча за фолклор, фламенко и яворово дърво 

Такава беше годината на “Виж музиката” през погледа на читателите ни. Благодарим Ви от все сърце за активността, за предложенията и идеите за нови статии и интервюта, за критиката и въпросите, които ни задавате, които ни вдъхновяват и амбицират да продължим да Ви изненадваме нататък. Всъщност, да продължим да изненадваме и себе си, докато откриваме все нови и нови планети, звезди и звездни системи в мъничката, но прекрасна галактика на българската музика в началото на 21 век! До нови срещи … 

Изборът на редактора – вместо П.П.
Редакторският екип има своя класация на откритията във “Виж музиката”. Не, няма да ви я представяме от А до Я. Ще споделим само двете публикации, които делят първото място. О, да! А кой е Вашият фаворит?
push me Mulio!: „Оставяме горди следи във времето с вятъра, който ще ги заличи“
Pagliacci Metal Opera. Живко Коев. Интервю

Проектът “Виж музиката” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура” 

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg