За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

ТОП 12 най-популярните статии във “Виж музиката” за 2021

Изпращаме Старата 2021 и посрещаме Новата 2022 с поглед към пъстрия свят на “Виж музиката” – за трети път с класация на най-четените статии през годината според интереса Ви към тях. Докато подготвяхме тази любопитна и за самите нас – авторите в проекта – компилация, не устояхме на изкушението да я сравним с предишните две години. 2020 и 2019 бяха много различни за всички ни и за всеки от нас поотделно. Също толкова различни бяха и компилациите ТОП 12 на статиите, които читателите ни избраха като най-интересни. Общото между тях, обаче, твърдо остава ентусиазмът ни и любовта на екипа ни към българската музика и вниманието ни към всичко ново в нея. И така, вижте кои музиканти са в ТОП 12 за 2021 според читателския интерес към статиите и интервютата с тях във #ВижМузиката …

12. Виктор Бенев: Кристално-акустично в звук и шум
Изящният музикален свят на Виктор стана част от “Виж музиката” в началото на март в интервюто на Мария Стефанова: “Музиката му е магично докосване и деликатно присъствие, в което долавяме шумовете от света около нас. Светла, почти мистична хармония, родена от причудливи акустични инструменти в електронен баланс. Пленителна, жива и универсална – такава музика сътворява перкусионистът и композитор Виктор Бенев. Изящни звуци, свободно съчетаващи джаз с рок, класика с импровизации и така до безкрай.” Открил музата си в атмосферата на романтичен Париж, Виктор работи по няколко проекта с колеги от различни националности и успя да запише албум с колегите си от Via Mavis.
Виктор Бенев: Кристално-акустично в звук и шум

11. Wet Pebbles: суинг за трио – квартет и горските камъчета
С джазови стъпки дамите  от триото – квартет Wet Pebbles се присъединиха към „Виж музиката“ в края на април в интервюто на Рада Бонева. Теди Николаева, Бояна Желязкова и Невена Григорова – познавате ги поотделно от различни музикални проекти – се събраха в нов проект и ни гостуваха във весело-откровен и красив разговор за суинга, за горските и морските камъчета, че даже и за опазването на околната среда чрез музиката. Както казва Теди: ”Wet Pebbles са три момичета, които обичат хубавата стилна музика и свирят така леко, както пият чай със сладки заедно.” И обичат да събират “суингиращи камъчета, които обичат да импровизират. Те са безценни, защото когато ги допреш могат да разпалят огън.” 
Wet Pebbles: суинг за трио – квартет и горските камъчета 

10. Природата в българската популярна музика 3: природни и космически явления
През 2021 в проекта “Виж музиката” се появи нова тематична линия: колекциите с любими популярни и (незаслужено) забравени песни от 60-те години до днес. Идеята и осъществяването й принадлежи на Кръстина Денчева, а идеите за песните – и на куп народ, който в момента, в който чуе следващата тема, за която търсим песни, започва да умува и да подсказва свои любими припеви, напеви и т.н. Разбира се, доста често се случва песента вече да е включена в колекцията, но определено има и изненади. Подборът на песните отнема доста време и Ви гарантираме, че е направен с много внимание към всяка от тях и с много любов. И Вие – читателите и слушателите ни – оценихте това! Така в ТОП 12 се оказаха две колекции с песни от 60-те години до днес.
Природата в българската популярна музика 3: природни и космически явления 

9. Българска музикална работилница 2021: „шумната стая“ на притихналия музикален свят
Третото издание на уникалното събитие, създадено благодарение на ентусиазма и енергията на лютиера Костадин Димитров и на Силвия Николова, обичаме още от първото му издание през 2018. И още оттогава винаги му посвещаваме специален репортаж във “Виж музиката”, отново влезе в ТОП 12 на най-четените статии (през 2019 всъщност дори влезе в ТОП 3!). В средата на юни репортажът на бас китариста на This Burning Day Мартин Найденов, който се завърна в екипа ни след почти година и половина прекъсване, отново бе посрещнат с интерес от читателите ни. А ние със сигурност ще продължим да следим внимателно развитието на Българската китарна работилница и уникалния свят, който тя сътворява в един – единствен (засега) ден!
Българска музикална работилница 2021: „шумната стая“ на притихналия музикален свят

8.  Живко Василев: Kрасотата на света в чудни приказки с кавал
В първия юлски ден Живко Василев и дебютният му самостоятелен албум Places бяха поредните гости, които се присъединиха към “Виж музиката”. Безплътната му муза има десетки лица, говори много езици, шепне истории за далечни земи и различни човешки съдби. А той обича да пътува, за да ги събере, за да ги изсвири, за да разкаже за тях. Придава им форма, прави езика им универсален чрез гласа на кавала с мелодии – спомени от неземните красоти на Балканите. Той е амбициозен млад музикант, който със стил излиза от рамки – както от тези на жанровото позициониране, така и отвъд стандартното в туристическите справочници. Взел най-хубавото от фолклора и добавил звучене от различни популярни стилове като джаз, фънк, латин-джаз, поп и електронна музика, Живко Василев сътворява мелодични балкански картини с любимия си кавал. Интервюто е на Мария Стефанова.
Живко Василев: Kрасотата на света в чудни приказки с кавал

7. Константин Кожухаров: Mрак и Светлина в пиеси за обой
С почти готическото като излъчване гостуване на младия обоист във “Виж музиката” поставихме началото на 2021 в средата на януари. Константин вярва, че обоят е неговият инструмент. Цени го заради умението му да “изпява” емоциите на живота и свободата да не влиза в рамки на неестествена отвлеченост и безразличие. Здраво стъпил в 21 век, Константин Кожухаров не крие своя афинитет към бароковата музика. И ако старинните инструменти и забравените или трудни за откриване ноти от минали векове са му страст, то експериментите в търсене на нови светове и развитие за съвременните възможности на обоя са неговата реалност. В тази реалност заедно с него се потопи Мария Стефанова.
Константин Кожухаров: Mрак и Светлина в пиеси за обой

6. Константин Костов: Джаз свобода отвъд границите на класиката
В началото на септември в полезрението на екипа на “Виж музиката” попадна джаз пианистът Константин Костов. Всъщност, забелязахме го доста по-рано, а в края на лятото направихме интервюто с Константин – поглъщащ вниманието ни диалог за джаз, пиано, класическа музика и безкрайните възможности за интерпретации на “Картини от една изложба” на Мусоргски в интервюто на Мария Стефанова с backstage помощта на Кръстина Денчева. Защото: “Пианото само по себе си е един от най-джазовите инструменти. Клавишен, струнен, ударен инструмент, на който свириш мелодично, хармонично и ритмично едновременно. Има ли по-добър инструмент? При пиано триото ми харесва, че е като при камерната музика. Имаш повече нюанси, имаш друг контраст и все пак е едно съвместно интерактивно музициране. Комуникация.”
Константин Костов: Джаз свобода отвъд границите на класиката

5. Бойко Иванов: Видински аспекти на българския блус & рок
Единственото (засега) участие на Марта Михайлова с интервю за “Виж музиката” ни срещна с блус и рок китариста и автор на песни Бойко Иванов. Видинската блус & рок сцена е почти непозната, а сред читателите на проекта ни има много рок и блус почитатели. В средата на април дебютният албум на Бойко Иванов “Аспекти на есента” ни заинтригува като звук и излъчване, а някои от стиховете в него (като, например, “Сняг”) ни очароваха. Пожелаваме си още статии и интервюта за проекта ни на Марта Михайлова, втори самостоятелен албум на Бойко Иванов и – защо не – още видински музикални открития и в други жанрове специално за “Виж музиката” 🙂
Бойко Иванов: Видински аспекти на българския блус & рок

4. Цветелина Лазова Leena: Live загадъчност, нежност и естетика
В края на ноември Рада Бонева покани във “Виж музиката” Leena. Всъщност хвърляме поглед към нея още от 2019, когато EP-то й “Sooner or later” попадна в полезрението ни и намери своето място в годишния ни обзор на албумите. А в това интервю видяхме една пораснала дама, която осъзнава много неща различно от преди и това се усеща в музиката й: “Когато се счупя или почувствам, че нещата отиват натам, имам нуждата да си го изстрадам и преживея. Мога, но не обичам да слагам маска, че съм добре, когато истински не се чувствам така, затова и обикновено имам нужда да остана насаме със себе си колкото е нужно. Анализирам ситуацията и какво е довело до нея и си повтарям, че не е краят на света и всичко ще мине, както винаги.” С нетърпение очакваме нейния първи голям албум през февруари 2022!
Цветелина Лазова Leena: Live загадъчност, нежност и естетика

ПРИЗНАВАМЕ си, че отново бяхме изненадани от комбинацията публикации в ТОП 3 за 2021. И много я харесахме 🙂 Безкрайно радостно е за нас, че читателите в проекта “Виж музиката” са с толкова разностранни интереси в българската музика. И освен, че я слушат с удоволствие, имат и чудесно чувство за хумор. Благодарим Ви! Тук е моментът и да благодарим специално на Елица Стоянова за идеята да превърнем годишните обзори на албумите 2019 и 2020 (а съвсем скоро и за 2021) и тематичните ни колекции с песни в плейлисти в официалния канал на БМА в YouTube

3. Природата в българската популярна музика 1: фауна
Да, всичко с тематичната линия на колекциите с песни във “Виж музиката” започна от тук – от идеята на Кръстина Денчева за колекция от любими песни в българската популярна музика от 60-те години до днес, посветени на животинския свят на красивата ни планета Земя. Това без съмнение е и колекцията 2021, в която има най-много чувство за хумор (не е никак случайно, че я публикувахме на 1 април) и най-много странни същества – от молци и скакалци до каймани, лястовички и бели китове. И най-вече има чудесна популярна българска музика с прекрасни автори и изпълнители.
Природата в българската популярна музика 1: фауна

2. Веско Кунчев: BULGAR Display of Power
Метъл испанско – българската енергия на рок виолиста Веско Кунчев, която връхлетя в музикалното пространство на “Виж музиката” през октомври, беше високо оценена от читателите ни. Рядко се случва класическият звук на виолата да се впише органично в истинския рок или метъл. А още по-рядко това се случва в латино версия. Но има и изключения – като Веско Кунчев в любопитното и неочаквано в много аспекти интервю на Мартин Найденов с него под знака на проекта BULGAR Display of Power. И изобщо ако не знаете какво общо може да има между Испания, Accept, Хималаите и българската музикална и музикантска енергия в твърдия звук на метъла със седемструнна виола, вижте това интервю!
Веско Кунчев: BULGAR Display of Power

1. Виктория Кирилова: Нежната контрабас стихия на Via Mavis
Джазът в дамското си превъплъщение a.k.a. Виктория безапелационно превзе първото място сред най-четените статии за 2021 в проекта “Виж музиката”. “Прекрасна музика от душата и ръцете на крехка млада дама. Докосване на глас и контрабас в класическа мелодия, претворена в електронен аранжимент, те отнася далеч далеч отвъд реалното. От малка в плен на музиката, Виктория Кирилова върви нагоре по стълби от онези, неповторимите, които сътворяваме сами, и обогатява професионалната си биография с опит и дипломи от няколко европейски столици. В момента живее и работи във Виена, а 2021 и за нея беше под знака на проекта Via Mavis и дебютния им албум Aerial Perspectives, вдъхновени от едноименната художествена техника във фотографията за пресъздаването на промените в цветовете на далечни обекти, причинени от атмосферата.” Интервюто с Виктория е на Мария Стефанова.
Виктория Кирилова: Нежната контрабас стихия на Via Mavis

Такава беше 2021 през погледа на читателите ни в проекта “Виж музиката”! Уверяваме Ви, че вече сме подготвили много любопитни срещи с новата BG музика през 2022. Но, разбира се, най-интересното често се оказва изненада.

Броени часове преди края на Старата и началото на Новата година Ви пожелаваме здраве, вдъхновение и късмет! Благодарим Ви, че слушате българска музика!

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg