За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Soundprophet: Пророците издържаха теста на времето

Автор: Стефан Стефанов

Притеснението за състоянието на българската рок музика не е без основание, особено, ако човек има наблюдения по въпроса от последните 20 години. Въпреки това, не е справедливо то да се обръща в оплакване, когато съществуват групи като Soundprophet. Пейзажът може би наистина изглежда леко пуст, но корабът не е изоставен и продължава своя курс към неизследвани брегове.

Снимка: Георги Ангелов

На 4 март в бар Тънка червена линия групата представи видео към новия си сингъл “Slavery” и за мен лично това бе преживяване на няколко нива. Не бях присъствал на концерт на Soundprophet от няколко години и от една страна събитието беше като един асансьор на времето. Когато вратите се отвориха, бях десетина години по-млад, а бандата тъкмо се бе появила с гръм и трясък в софийския ъндърграунд. Още тогава беше ясно, че това е проект, който е съставен от всички необходими компоненти –   звук, текст, присъствие, визия. Soundprophet беше група, която се отличаваше със своята завършеност и още тогава беше глътката свеж въздух. 

Обратно в асансьора и вече в 2023-a година бандата все още е перпетуум мобиле, без да изневерява на своите корени. Елегантното преплитане на енергичния рок импулс с нежни мелодии е все така определящо. Текстовете са изпълнени със собствена философия и думите могат да бъдат нашепнати в даден момент или изкрещяни в друг. Едно от най-големите предимства в музиката на Soundprophet е, че тя е много лична, както за изпълнителите, така и за слушателите. Тази музика се самозахранва, като черпи смисъл от свой незнаен източник. Идеите в нея се променят, звукът се променя, но посланията остават същите.

Снимка: Георги Ангелов

В хода на концерта старите парчета като “Dead Nature”, “Mole Animals”, “Animal” и “Strive” стояха като една стабилна основа, върху която наследството на групата е надградено. Преди повече от десетилетие гръндж нишките бяха много отчетливо вплетени в концепцията на Soundprophet, но във времето звукът на бандата беше обогатен в песни като “The Rush” и “Revelation”. Към момента творчеството на състава със сигурност съдържа  сериозна щипка сиатълски влияния, но Soundprophet  вече съществува в собствено кътче на вселената, под собствено слънце.

Лично мнение е, че новото парче “Slavery” е едно от най-добрите на Soundprophet до този момент и то идва точно навреме. Песента е ударна, съдържателна и подходяща за завръщане на бандата, където й е мястото. Със “Slavery” старите фенове могат да бъдат доволни, че са част от традицията на Soundprophet, а новите могат да се присъединят с чисто сърце. 

Клипът към песента (дело на Антония Гласкова и София Зашева) се отличава сред всички предходни, докато същевременно поддържа един от основните постулати на музикалните пророци: феновете и групата са приятели, другари, ортаци, хъшове и рокендрол светци, които се поддържат в културните си търсения. Едно подвижно музикално племе, където факелът се предава от ръка на ръка.

Снимка: Георги Ангелов

Концертът на 4-и март определено беше зареждащ, заради музикалните си достойнства. От друга страна, тази среща с новото творчество на една вдъхновена българска група бе облекчаващо. Музикалните пророци са издържали теста на времето и инстинктивно поддържат правилния курс, въпреки всичко.

Снимки: Георги Ангелов

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg