За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Shambless: елфически метъл по българските земи

Създаден от песните на Айнурите по волята и с могъщата сила на Илуватар, пленяващ с мистиката и дуалността си, светът на Дж.Р.Толкин предизвиква въображението ни. Пръстени и мечове, хобити и орки, елфи и хора във вечната борба на разноликото Зло и носещото Светлина Добро в Средната земя печелят симпатии и повеждат фантазията ни към древни думи на забравени езици. А в сенките се спотаява велик магьосник. Сенки, в които сивият нюанс на черното не винаги е вражеско скривалище, а място, в което намира подслон бъдещ могъщ владетел, очакващ своята поличба. И всичко това е вплетено в битие, в което времето се измерва в луни, а заклинанията променят съдби. Елфически метъл звучи и по българските земи … 

Скандинавските саги и песните на викингите, нашепващи за подвизи за велики владетели и легендарни битки за надмощие, вдъхновяват нашия гост. И не само защото е сред феновете на Толкиновото творчество, и не само защото е магистър по скандинавистика, той открива вдъхновение в скандинавската мистика и филология. И, подобно на древните Айнури, твори своя свят от музика, създава текстове на елфически, вкарва ударен дръмс ритъм в историите. Пътуваме в света на елфите и атмосферик метъла с Arvelss Elfaros – вокалист, барабанист и създател на музикалнaта вселена на Shambless. 23 години, 4 реализирани албума и пети предстоящ през 2020, безброй участия и концерти – групата затвърждава своята запазена марка. На елфически … 

Богата история и репертоар са скрити в музиката и текстовете на Shambless. Това ли беше първоначалната идея и как тя се преобрази?
Ако бе отредено нетленната жарава на всички предания и митове на света или извън него дори да лумнат отново в огън и красота, то музиката на Shambless би била достойна да изпълни тази възраждаща роля и да вплете в едно стихиите на магичното, на миналото и на настоящето. Истина е, че чрез музиката се отделяме в малка степен от реалността, която – често съм твърдял – е чисто индивидуална и затова винаги подвластна на промяна. 

Началото на Shambless е в годините, които малцина помнят или се сещат за тях в Благоевград. Тогава имаше вихри от проекти, вдъхновени от отдаването ми на тежката музика, но това сега е като отминал, различен свят. Почти детинските ми интереси да осъществя мой самостоятелен проект, базиран на композиции, различни от онези, които чуваме, ме накара да съградя основите на Shambless с амбиции, които с течение на времето ставаха все по-осезаеми. Още в първия ни албум вкарахме класически и етно елементи, комбинирани с екстремен метъл, с постепенно навлизане на средновековни мотиви. И така продължихме напред с динамични видоизменения на състава, с няколко последователни албума през времето и, естествено, с многобройни изяви на малки и големи сцени. 

А името на групата? Какъв е неговият символ?
В него има малка, но значима идеология. Точният превод на Shambless е “фалшиво щастие” или благословия. Става дума за онова фалшиво щастие на хората, живеещи през призмата на желанията си за едно по-рафинирано бъдеще, а то, от своя страна, винаги е заличавало тъжната участ на по-голямата част от човешкия род. Сякаш бесният стремеж за надмощие понякога изгражда утопични слепци или прослойки от лидери, които мислят, че правят неща, които са безкрайно значими, а накрая като прашинки изчезват с мечтите си без дори да осъзнават, че не са оставили нищо след себе си. Както бе споменал някой наскоро, Земята би била най страхотното място, стига да я нямаше човешката същност … Писането на мрачна фолклорна и епична музика е нещо естествено за мен.  Идва отвътре, може би от сърцето, без да имам предварително изградена стратегия. За мен това е музиката, в която истинската красота разкрива чертите си. И въпреки всичко вярвам във мечтите си, в бъдещето на групата, в онова пространство между двата свята, наречено «Неназовимото», вдъхновен от планинските царствени пространства, тайните сенки на отминалите величия и във вечния огън, тлеещ пред портите на Валхала.

Фолклор и мистика, Светлина и Тъмнина, омайваща е даже черната нотка в инструменталите. Колко дълбоко живее тя в света на автора и неговия слушател?
Музиката е велико изкуство, което има силата да моделира светове, да ги сътворява, за да им дари безсмъртие. И дори с лек тон агресия в албумите, едно от доказателствата за тази мощ може да се открие в музиката на Shambless с умението им да извайват мелодии, обединяващи зова на неутолимото море и повелителния шепот на древните гори… Според античното вярване за свещения произход на музиката, тя е дар от боговете за човешкия род. Както е казано в „Силмарилион“, Айнурите със своите прекрасни песни сътворили някога света. Музиката е използвана в поклонението на хората пред божествените им покровители или пред богоравни по величие царе и воини. В инструменталната хармония се усеща лек северен полъх на епични сцени, мистичният език допълва истинноста по своите неизбродени пътеки отвъд всички граници между видимата реалност и онази, истинската – Всевиждащата…

Текстовете на Shambless са на елфически език. Знаем, че Толкин отделя години, за да създаде истински езици с угро-фински корени. Колко време ти бе нужно, за ги овладееш?
Текстовете … са дълбоки и душевни, батални и епични. Старая се да търся подходящия баланс между лирика и инструментал. Митичният език, съчетан с музиката за мен лично са път, по който се навлиза дълбоко в духа и пространствата на природните съвършенства. Вплитам както фолклорни елементи, така и много бавни, чувствени и нежни пасажи. Това ми помага да превеждам не само собствени текстове на куения и синдарин, два елфически езика с много богата изразност – дело на Толкин, но и да заемам отчасти стихове, строфи и други подвластни за мен божествени елфически междуречия от неговото невероятно творчество. Дори на места си позволявам да използвам заклинания или магии на онзи Черен език, носещ многопластовата сянка на Злото. За мен такъв е идеалният начин да залича баналното и да пренеса музиката си в един прекрасен свят, докосващ се до всички митологии на човешкия патос. 

А как избра своя артистичен псевдоним?
Арвелс Елфарос … Покровител на елфическите песни.

Другите членове на групата имат ли елфически псевдоними?
Не, оставили са цялата артистичност на мен 🙂

Елфите в скандинавската митология, елфите от „Властелинът на пръстените“ са силни, неземни, озарени от лунни лъчи и перфектни до безкрай. Такива ли са героите и на текстовете ти?
В моите представи те винаги са били богоравни, мъдри, пазещи най-древните тайнства на света. В скандинавската митология те са описани по съвсем различен начин, но по-скоро моята основна цел е постигане на единство между музика, лирика и идеология. Разказвам историята на един различен свят – приказен, вълшебен, изпълнен с мрак, тъга и злоба, но и с красота и доброта.

Да се върнем към Shambless. Какъв е съставът на групата сега?
Делят ни броени месеци до дългоочаквания пети албум. Събрал съм цялата съкровищница от песни, по-живи и наситени от аления танц на меча, преди да се впие в последния дъх на неумолимия враг, донякъде и по-фини от воала, отделящ елфическа изкусителка от прегръдката на любимия, песни, които с лекота могат да бъдат наречени летописи на въображението. Същевременно с Димитър Желев – клавириста на Shambless – работим и по завършването на втория албум на приказната музика “Fanfar”. Един страхотен страничен проект, за чието живо изпълнение би ми била нужна Софийската филхармония. В момента съставът на Shambless е най-добрият от създаването на проекта. Всеки има прекрасна история от миналото като не говорим само за участия в групи с различно стилово съдържание, записвани албуми или концертни изяви, а за значително музикално образование, което допринася за висока дисциплина и себеразвитие.

Хубавото е, че в момента съставът ни е музикално и духовно по-силен отвсякога. Според мен сме постигнали целта си: песните звучат величествено и силно, но и много достоверно и автентично. Налага постоянно да се развиваме, да търсим нови посоки, в които да се движим. Изграждаме един оригинален стил, който няма да изоставим или променим.

Къде се чувствате най-добре на сцена?
За жалост участията ни са ограничени само в страната заради различните перспективи на всеки извън групата, но пък на сцена се раздаваме доволно…

Как ви приема публиката? След 4 албума и безброй участия, имате ли предпочитан град поради усещане и атмосфера, които се създават на концертите там?
Смея да твърдя, че до този момент сме получили достатъчно подкрепа не само от българските фенове, но и от слушатели от цяла Европа, Русия и Южна Америка, а и никога не сме се сблъсквали с негативни реакции, напротив – дори когато сме излизали на сцена с различни по стил и звучене групи пред публика с далеч по-екстремен или по-лек музикален вкус сме били подкрепяни и оценявани. Има и хора, които подкрепят родната сцена, и малко или много това дава заряд всеки да продължава напред.

Определят музиката ви като екстремен дет метъл. Съгласен ли си?
Ха-ха. Не. Никога не сме свирили екстремен дет със Shambless. Стилът навсякъде е определян като атмосферичен блек метъл с фолклорни влияния.

Твоето елфическо послание към фенове и читатели?
Нямам послание към никого. Най-малко ми се говорят сладкодумия от прах. Всеки знае колко пълноценен да бъде и как да живее през тези неузнаваемо бързи 600-700 пълнолуния, понякога повече, друг път наполовина, защото както казваше Айгир Сверисон – мой преподавател по митотворчество: “Небето никога не пита …”

Снимка: Личен архив, David Masson Art

Проектът “Виж музиката” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg