За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Rebel Rebel Fest 2023: Прилив (част първа)

Автор: Стефан Стефанов

Българският алтернативен рок e странна риба, която рядко изплува на повърхността така, както на Rebel Rebel Fest 2023. Осем банди трябваше да вземат участие в едно приключение, което да сложи точка на лятото, но всъщност се случи нещо много по-значимо в това бурно море. 

Greesh | Снимка © Станимир Сребър

На 8 и 9 септември варненският клуб “Ментол” беше епицентър на събития, които се случват сравнително рядко. Два дни на авторска българска музика в най-концентриран вид, в отлична форма и манифестираща настоящето ниво на местната алтернативна сцена – до къде е стигнато и какво има да се случва. В действителност малко неща на този свят са по-добри от възможността за късно море и двудневен музикален фестивал. Плюсът в случая беше, че на Rebel Rebel Fest 2023 добрите намерения на организаторите от Projector Plus се материализираха в страхотна атмосфера и много топло отношение между музикантите и към феновете. Остатъчното усещане за приятелство, признателност и респект е вероятно най-важната характеристика на Rebel Rebel фестовете вече трета поредна година. В ДНК-то на тази поредица от събития има отчетлива липса на комерсиализъм и това е глътка свеж въздух в един свят, който привикна да бъде филтриран през социалните мрежи. 

А, как започна всичко? В началото беше необикновеното. Проектът на Гриша Георгиев, наречен Greesh, откри Rebel Rebel Fest 2023 на 8-и септември и бързо увлече публиката. Творчеството на Greesh със сигурност няма аналог в България в момента или когато и да било – то представлява необичайна амалгама от идейни нюанси, които се преплитат по собствени правила. Групата посвети песента си По- добри на пострадалите от наводненията по южното Черноморие, а извън това цялостната комуникация на Гриша Георгиев с публиката загатваше за големия му опит в музиката. Междувременно, сетът на Greesh беше така самобитен и различен на толкова много нива, че може само да се предполага за евентуалната посока, в която бг музиката би поела като цяло при други обстоятелства

Hellion Stone | Снимка © Станимир Сребър

Следващият акт на фестивала качи феновете на тотално друга вълна –  магнетичното изпълнение на Hellion Stone е в другия спектър на рока: от онзи вид, който разкършва врата. Ако e необходимо по-поетично изразяване, то Hellion Stone разцепиха морето със звук на демон, изпуснат от бутилката, привикаха тътен на електрическа буря и донесоха ритъма на влака, който не спира на тази гара. А, ако не трябва чак толкова лирическо описание – на живо софийската  банда е по-мощна и впечатляваща машина, отколкото в студийните си записи. Такива неща личат дори повече, когато се случи вокалистът да е на антибиотици и водичка, а барабанистът да е по заместване. И нищо от това да не отнема нито от силата на представянето, нито от уважението, с което това представяне бива изпратено от феновете. Защото бурята остава да трещи в главите в последвалата пауза след края на сета.

No More Many More | Снимка © Станимир Сребър

През останалата част от вечерта сцената принадлежеше на две от най-обичаните алтернативни банди в България. От години насам No More Many More проправят собствена пътека в родната рок музика и всичко, постигнато дотук, е само повод за гордост. Масивният им, мелодичен звук е съчетан с много смислени текстове на български език и до голяма степен популярността на тази група се дължи именно на нейната зряла музика.  No More Many More са група на посланията и това ги прави да сеят толкова много очаквания в началото на сета, а в края му да жънат още повече аплодисменти. 

Бандата завърши с По един или друг начин – една песен, която остава болезнено актуална за политическо-социалния климат в страната, който твърде много напомня обстановката след наводнение на морето. 

Без съмнение, гвоздеят на цялата феерия от стилове в първата вечер на фестивала  беше участието на Анимационерите. Предвожданата от Георги Згуров – Гурко банда отпразнува своят 25-и юбилей миналата година, а това само по себе си е страхотно постижение в българския ъндърграунд. По-голямата част от съставите, които пробиха в началото на века, вече отдавна не са активни, но това не важи за Анимационерите, може би защото те са капсулирани в някаква собствена музикална галактика. Не само за пишещия тези редове, но и за мнозина други, винаги е било трудно да поставят  Анимационерите в някаква категория и вероятно това е великото в тяхното творчество. Със сигурност може да се каже, че те са една хилядолетна космическа групировка с харизматичен фронтмен и той притежава онази непринуденост на сцената, с която автоматично се печели доверието на публиката.

Анимационерите | Снимка © Станимир Сребър

Истина е, музиката на Анимационерите не може да бъде дефинирана – това е основна причина тя да не старее въобще и така да остане прогресивна завинаги. Да не говорим, че парчета като Анимационерите и Сноуборд на живо звучат като нещо, което може да се чуе в бар на обратната страна на Луната и там публиката също ще бъде едно бушуващо море.  

Първата вечер на Rebel Rebel Fest 2023 представи някои от най-запомнящите се образци на съвременния българския алтернативен звук. Нито една от тези банди не е откритие, защото всичките имат сериозна визитка и се състоят от опитни музиканти, но е очевидно, че в тяхното ядро врят и кипят множество идеи. Резултатът от това са мощни изригвания на подобни събития и слава на свети Рок, че можем да сме свидетели на това, предвид на какво сме свидетели в ежедневието през останалата част от времето. Ефектът в края на вечерта е подгрят от високия градус на щастието, а щастието е, че утре ще има още от същото, докато вдругиден е твърде далече, за да го мислим.    

Какво се случи на вторият ден от Rebel Rebel Fest.във Варна ще разберете в следващия ни тематичен материал.

Снимки © Станимир Сребър

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg