За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Rebel Rebel Fest 2023: Отлив (част втора)

Автор: Стефан Стефанов

Перфектно за сезона време, свежи напитки и втора поредна вечер на качествен български алтернативен рок. Ключовите съставки за заключителното събитие на Rebel Rebel Fest 2023 бяха на лице, а разликата в случая беше, че групите във вечерта на  9-и септември бяха много по-близки като звучене. Така предаването на щафетата преминава някак по-плавно, което създаде усещане за своеобразна приемственост след стиловата фиеста от предния ден. Този път, вместо 4 различни концерта, по-скоро имаше един по-дълъг с различни участници и това създаде илюзията за разтягане на времето и пространството

Scotopia | Снимки © Филип Чиков

Сетът на Scotopia имаше огромен принос за това наелектризирано безвремие, тъй като тяхното творчество и без това хвърля искри. От студийните записи на дебютния им албум, издаден през тази година, до изявите на живо, всичко по отношение на тази група може да прескочи всяка поставена летва. В стената от звук на Scotopia няма пукнатина и всеки рок фен доброволно би оставил главата си да бъде отнесена от този шеметен музикален вихър. Независимо дали забива  Shadowplay на Joy Division или собственото си парче Stockholm, тази банда създава наследство, което не се огъва под собствената си тежест. Изпълнението на Scotopia отвежда някъде, където всичко, което знаеш, няма значение и това прави рок разходката по лунната пътека на морето толкова трансцедентална.

Trope | Снимки © Филип Чиков

Докато Scotopia е българска банда, която звучи като западна, то следващата група на Rebel Rebel Fest 2023 си беше направо чуждестранна. Trope са особено явление в съвременния музикален ландшафт, заради своя състав намален само до двама души – китарист и вокалистка. Останалата част от техния прогресив груув /алтърнатив звук е допълнена от ефекти и предварително записани барабани и ритъм китара. В сянката на това забележително дуо определено се спотайват стотици часове, прекарани в слушане на Tool, а магическият реализъм на сцената черпи богато от естествения чар на вокалистката Даяна Студенберг. 

Trope | Снимки © Филип Чиков

Участието на Trope на феста дойде на вълната на специфичен вид изразност, който вече е оценен и в чужбина – бандата съществува от 2016 г., но за това сравнително кратко време привлича достатъчно внимание, че да заслужи турне с King`s X и да подгрява The Cult в САЩ.

Lek City Case | Снимки © Филип Чиков

Единствената банда от Черноморието за това издание на Rebel Rebel Fest беше предпоследна и тя превзе сцената на абордаж. Обстановката сред пясъците и в близост до морето приляга на Lek City Case, но тази заобикаляща действителност става лесна за забравяне. Тя заглъхва под един масивен хард рок прилив, в който всички газят до колене, а после потъват до ушите.

 

Някъде там за една песен се включи Никеца ( познат с бандата му Casual Threesome, както и от неговите самостоятелни изяви), а това само по себе вдигна децибелите и класата  на шоуто. Lek City Case са от групите, които разгръщат своя потенциал на живо, защото това е начинът да бъде усетен устремът на тяхната музика и целият тестостерон, който я задвижва. Също така, това е музика, която си заслужава да бъде слушана от хора, които обичат да карат мотор на дълги разстояния – отлитането е сигурно, а небето никога не е било граница.  

Завършекът на Rebel Rebel Fest 2023 беше предопределен да бъде вълнуващ по един много личен от една страна и доста енергичен начин от друга. Soundprophet са създали собствен свят на сенки и светлини, и запознатите могат да завиждат благородно на незапознатите, които ще влизат там за първи път. В България отдавна има дефицит на групите, които оцеляват толкова дълго в толкова неблагоприятна обстановка и не само оформят самостоятелна концепция, но от един момент нататък тя оформя тях.   

Soundprophet | Снимки © Филип Чиков

Реакцията на феновете към песни като Dead Nature, Antimatter и Strive винаги е положителна и няма как да бъде иначе – това е реакцията към нещо оригинално като идея и неподправено като емоция. В действителност, звукът и посланията на Soundprophet не отразяват живота, ами участниците него и то в най-интимния им свят. Творчеството на бандата притежава цялата необходима дълбочина да завладява сърца и умове, и всеки път изглежда сякаш тъкмо това всъщност е мисията на Soundprophet. Тези музикални Пророци не водят, не обещават и не проповядват – те вървят по собствен път, а в онази събота вечер никой не се поколеба да ги последва.  

За финал на феста членове на всички групи, участвали във втората вечер, се събраха на сцената за едно последно бомбастично изпълнение. Even Flow на Pearl Jam беше завършек с апломб, защото американската банда дълги години е флагман на независимостта в изкуството и свободата на творческите търсения. Те пък са елементи от философията на Rebel Rebel Fest и това не е реклама, защото твърдението не може да продаде нещо, което вече се е случило. Спомените също не се продават и онези, които бяха във Варна в лето 2023 разбират какво значи това.

Снимки © Филип Чиков

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg