За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Признание за България на световното музикално изложение WOMEX 2022

Голяма награда за Иво Папазов – Ибряма и концерт на Оратница

 

Голямо признание за България и българската етно музика засвидетелстват на тазгодишното 22-ро издание на международния фестивал за уърлд и електронна музика WOMEX 2022.

Виртуозът на кларинета и сватбената музика Иво Папазов – Ибряма е тазгодишният носител на голямата награда. Заради неподражаемия си стил и упоритостта си да затвърди музиката си на световната сцена, за всеотдайността си към развитието на тракийската и турско-ромската музика в България и за чистото си, изпълнено със страст майсторство на кларинет, Иво Папазов е определен за тазгодишния носител на наградата WOMEX 2022 Artist Award. Наградата се връчва от 1999 г. за изключителни постижения в музиката в световен мащаб, музикално съвършенство, социална значимост, въздействие и цялостно значение.

Роден и израснал в Кърджали сред турскоезично ромско население Ибряма създава сватбарска музика, в която турски, гръцки, балкански и ромски ритми се преплитат с елементи от джаза и рока. Неговата изключителна виртуозност и изкусното владеене на кларинета бързо превръщат Папазов и неговия оркестър „Тракия“ в най-желаните сватбарски музиканти в България през 70-те години.

По време на заключителната церемония на фестивала, която ще се състои на 23 октомври, световноизвестният изпълнител и неговият оркестър ще изнесат концерт в 125-годишната сграда на общинския театър Сао Луиз в Лисабон, Португалия.

За първи път в рамките на WOMEX ще има Balkan MOST сцена по линия на международния проект за музика от югоизточна Европа – MOST, в който Българска музикална асоциация е една от партньорските организации. От българска страна в шоукейс програмата на WOMEX 2022 и като един от финалистите по този проект ще участва и група Оратница. Групата е създадена през 2009 г., а името идва от народния обичай “Оратница”, изпълняван преди Сирни Заговезни. Музиката им е изцяло акустична и представлява смес от български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове като дъбстеп, дръм енд бейс и хип-хоп.

WOMEX 2022 е най-голямото международно професионално изложение и шоукейс за жанровете на уърлд музиката в света и най-голямата среща на музиканти на глобалната музикална сцена. Събитието включва конферентна програма, търговско изложение, филмова програма и шоукейс фестивал. 22-то издание ще събере повече от 2600 професионалисти и над 260 артисти и отново ще се превърне в най-голямата музикална платформа за обмен на контакти, информация и най-новите музикални продукти от цял свят.

Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg