За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

People of Maha: Ретро футуристичен българо-бразилски рок

People of Maha е очарователен българо-бразилски проект, който преди 3 години събира 3 момичета в софийска алтернативна рок група със своя авторска музика и огромна любов към сцената. Дефинират музикалния си стил като ретро-футуристичен рок с вдъхновения от поп, класически рок, блус, хард рок и други. Алекс Гешева – ударни и перкусии, Бия Карвальо – вокали (Бразилия) и Мила Нинова – китари се запознават по време на благотворителни концерти в НМУ “Любомир Пипков”. Следват 2 сингъла, предстоящ дебютен албум и многобройни срещи с публика. Трите много млади дами са наши гости броени дни преди официалното представяне на албума им „Blue to Gold“

Момичета, къде започва вашето приключение с музиката?
Мила: Всичко започна на шега, когато бях на 9 години и родителите ми ми подариха един нов инструмент за мен: триангел. След като се опитах да посвиря на него, разбрах, че не е за мен. След това ме записаха да свиря на класическа китара като хоби и оттогава свиря на китара. Преди около 6 години преминах от класическа китара към електрическа и това се превърна в моя основен инструмент. Не бих казала, че избрах китарата, а по-скоро тя беше избрана за мен. Но след като започнах да гледам филми и да се интересувам повече от поп културата, бях запленена от китаристите и какви невероятни неща могат да правят с този инструмент. Оттам нататък интересът ми просто нараства с времето.
Bia: От малка пея в църква със семейството си, така че музиката винаги е била голяма част от живота ми. Израснах в малък град, никога не съм мислила, че музиката е възможност за мен и винаги съм я приемала като хоби. Започнах да уча пиано, когато бях на 10 години, за да мога да свиря в църквата и също обичах да свиря на перкусии. Винаги съм обичала да пея, но никога не съм взимала уроци по пеене до 23-годишна възраст. След този първи урок през мен се отвори съвсем нов свят и разбрах, че мога да стартирам своя музикална кариера. Тогава започнах да се фокусирам върху създаването на собствена музика и формиране на група.
Алекс: Започнах да свиря на барабаните преди около 5 години. Първият контакт, който имах с тях, беше чрез The Bridge FEST във Видин и оттогава уча и развивам уменията си. Също така започнах да свиря на китара и да пея. Това са важни части от процеса ми на писане на песни, тъй като ми позволява да измислям различни идеи за различни инструменти и да развивам песен от там.

Как решихте да направите група?
Мила: Всички се срещнахме по време на благотворителни концерти, организирани от RockSchool. За първи път се срещнах с Биа, когато тя търсеше китарист, който да свири песен с нея и нейният учител по пеене ни свърза. По-късно дойдох да се срещна с Алекс при същите обстоятелства по време на концерт, където тя свиреше на китара и пееше. Едва след концерта разбрах, че тя свири също и на барабани. По това време с Биа търсихме барабанист, който да допълни групата и изглеждаше, че съдбата ни е събрала.

Защо решихте да назовете групата си така? Какво значи People of Maha ?
Алекс: Като група, създадена само от жени, първо се нарекохме Gentlemen на шега. Но тъй като нещата станаха сериозни и решихме, че този проект ще бъде голяма част от живота ни, трябваше да преразгледаме името, особено защото има стотици групи или бизнеси, които се наричат Gentlemen и ние искахме да се откроим, вместо да имаме общо име.
Bia: Оттам започнахме да играем с думата Maha, която има различни значения в различните езици. Ако говорим за санскрит, той има значението на „светлина“, но тогава в теравада означава „велик“. Точно както изкуството има различни значения и интерпретации за всеки човек, който го преживява, ние искахме да донесем музика, която хората могат да свързват и интерпретират според това кои са и спрямо собствения си житейски опит. И така се появиха People of Maha. Място с различни гледни точки и преживявания, с които всеки може да се свърже, дори и да е малко.

Занимавате ли се с музика професионално или се развивате и в други направления?
Bia: Всички ние имаме дневна работа и музиката в началото беше хоби, но скоро стана ясно, че това е приоритет в живота ни. Тогава решихме, че бихме искали така да си изкарваме прехраната. За съжаление, това все още не е нашата реалност, но ние работим много усилено за постигането на тази цел, за да можем да живеем, правейки това, което обичаме. В края на деня музиката е това, което ни прави щастливи, така че ще продължим да работим по нея вероятно до края на живота си.

Събира Ви любовта към рока – кои са групите, които ви завладяха в началото и слушате с удоволствие и днес? Били ли сте заедно на рок концерт на рок / метъл величия у нас или в чужбина?
Алекс: Това всъщност е нещо интересно. Всички имаме много различен вкус към музиката и мисля, че това може да се усети в собствения ни звук. Можете да чуете различни влияния в нашите песни и това е така, защото ние слушаме различни стилове. Въпреки че слушаме от всичко по малко, аз наистина се радвам на прогресив рок, блус, r’n’b. Обичам групи като Pink Floyd, Opeth, Porcupine Tree, London Grammar, The Amazons.
Bia: Всъщност отидохме в Прага да видим The Amazons на живо, което беше страхотно преживяване за споделяне. Една от песните също вдъхнови песен в нашия албум, наречена Thursday. Що се отнася до вкуса ми, обикновено слушам поп, инди, блус или класическа музика и моите плейлисти включват Lady Gaga, Florence + the Machine, Labrinth, Black Pumas и каквото Spotify реши да свири.
Мила: Не мисля, че имам много ясен вкус, ако проверите плейлистите ми, изглежда като бъркотия, преминавайки от метъл към бразилска боса нова. Обикновено слушам комбинация от всичко и въпреки че има групи, които слушам от много малка, също така слушам Breaking Benjamin, Royal Blood, Metallica, Paula MattosLady Gaga, Avenged Sevenfold, Within Temptation. И винаги търся нови изпълнители.

Ролята на китарите в рока води до усещането за експлозивност във всяко парче – това ли е вашият ритъм в живота?
Мила: Китарата ми позволява да превръщам чувствата в звуци. Понякога не мога да намеря точните думи, за да опиша как се чувствам, но определено ще мога да ви изсвиря нещо, което предава съобщението по-добре от всички думи. Знам какви акорди да свиря, когато се чувствам щастлива, притеснена, ядосана или развълнувана. Намирам, че това е едно от нещата, които привличат най-много към музиката: способността да се казва много без да се използват думи.

Наскоро излезе вторият сингъл от дебютния ви албум – разкажете ни за песните и видеоклиповете към тях? Кой пише текстовете, музиката, аранжиментите?
Aлекс: Процесът ни на създаване е съвместен, всеки от нас може да измисли идея, риф, ритъм или текст и ние разработваме песента оттам. Всяка песен е разработена по разичен начин. Например, Space Girl, който е вторият ни сингъл от предстоящия ни дебютен албум, е създаден в нашата репетиционна зала, когато свирихме Tighten Up на The Black Keys и от тази песен започнахме да се заиграваме с акордите, ключа на песента и ритъма, за да създадем нещо съвсем различно. Що се отнася до текстовете, те са написани при пътуване с влак до Видин. Накрая песента не звучи като Tighten Up, но показва, че можем да черпим вдъхновение от където и да е.
Мила: Що се отнася до видеоклиповете, ние отново работим съвместно и всички в крайна сметка създаваме сценария заедно, след като някой от нас има идея. Като цяло се опитваме да свържем визуалните изображения с усещането или текста на песента. Ако говорим отново за Space Girl, това е песен, която се чувства добре и искахме да я предадем чрез видеото.

Колко песни ще включва дебютният ви албум? Ще има ли парчета и на български? Bia: Албумът се казва ‘Blue to Gold’ и разказва историите ни в различни моменти от живота ни. Албумът има общо 8 песни, 7 + 1 допълнителен трак. Първата песен е Space Girl и тя говори за вълнението и амбицията, които имаме като млади хора, за да излезем по света и да го изживеем възможно най-добре. След това по време на албума разкриваме различни трудности, през които преминахме – от проблеми с психичното здраве до токсични взаимоотношения. И накрая стигаме до 7-ия трак, наречен My Home, който е моментът в живота ни, в който можем да намерим щастие, здрава връзка и да се гордеем в кого се превръщаме. Допълнителната песен, наречена Alone, e своеобразно обобщение на цялата история, която разказваме по време на този албум.
Алекс: Ето защо решихме да наречем албума Blue to Gold. Както знаем, синьото също е дума, използвана за тъга, а златото има смисъл на нещо добро, на това да можеш да постигнеш нещо. С други думи, заглавието илюстрира нашето пътуване от лоша ситуация до добра.
Мила: Албумът трябва да излезе на 11 юни. Съдържа само песни на английски. Както споменахме, нашата водеща певица Биа е бразилка и говори много малко български, поради което работим предимно с текстове на английски.

Как се чувствате на сцената пред публика? Какво според вас създава магията?
Алекс: Няма нищо, което да обичаме повече от това да сме на сцената. Енергията, страстта и еуфорията, които изпитваме, когато изпълняваме музиката си, е едно от най-добрите чувства в живота. Да можеш да се свързваш с хората чрез музиката е мощно нещо. В този момент няма значение откъде сте или на какви езици говорите, важно е да присъствате и да изживеете музиката заедно като цяло.
Bia: Енергията, която получаваме от публиката, е това, което ни кара да се движим, дори ако човек се чувства под времето, или струна се скъса, или чинелът падне. Точно там, в този момент, е, ако на света не е имало нищо друго, освен хората около нас и ние искаме да им осигурим страхотно прекарване.

Къде можем да ви видим това лято? Планирате ли да участвате в клубове и фестивали?
Мила: Организираме програмата си за лятото и се надяваме да отидем на колкото се може повече места. За съжаление, в настоящата здравна ситуация дългосрочните планове не винаги са възможни. Но засега можете да ни хванете на 5 юни в Плевен на Japara Mega Rock и на 12 юни в Swingin ’Hall в София за партито ни по издаване на албума. Планираме скоро да обявим още дати.

За какво мечтаят момичетата от People of Maha?
Алекс: Ние обичаме това, което правим, обичаме да се занимаваме с изкуство и всичко, което искаме най-много, е да можем да работим върху нашето изкуство, да можем да се свързваме с хората чрез нашата музика. Дори един човек да се види в нашите текстове, в нашите мелодии, това е невероятна връзка, която можем да споделим с него. Бихме искали да свирим из цяла България и по света и ще продължим да работим за това. Толкова се забавляваме с това, което правим, а работата ни е толкова динамична, чувстваме се много щастливи, че можем да правим музика и я да изпълняваме на живо. Така че ще продължим да правим това, докато можем.

Снимки: Nighthawks

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg