За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Оркестърът за народна музика на БНР е тазгодишния носител на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов е носител на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в категория “Фолклорни сценични изкуства”. Призът беше връчен на тържествена церемония, която се състоя в Столичния общински съвет по повод Деня на София – 17 септември. Наградата връчи проф. д-р Георги Петков, член на журито, а отличието се присъжда по повод 70-годишнината на оркестъра, която той отбеляза с празничен концерт на 14 ноември 2022 г.

“Благодаря на музикантите от оркестъра, които безапелационно, със старание и талант дават всичко от себе си, за да може този състав да бъде един от най-добрите в своята област” каза Димитър Христов по време на награждаването и допълни: “През последните 71 години оркестърът за народна музика издирва, съхранява, звукозаписва и популяризира фолклорната памет на България, която стига до всеки един благодарение на Българското национално радио и неговите програми.”

Димитър Христов ръководи оркестъра за народна музика на БНР от 2011 г. насам и под неговата палка съставът развива много активна концертна дейност, като съставя интригуващи за широката публика програми с интересни взаимодействия между певци и инструменталисти от различни поколения, между чистия фолклор и етно музиката. От 2021 г. Димитър Христов е и член на Управителния съвет на Българска музикална асоциация.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg