За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Природата в българската популярна музика 2: флора

Навръх Цветница – най-прекрасният, изпълнен с цветни аромати имен ден у нас, когато няма съмнение, че пролетта вече е дошла, споделяме с вас втората част от колекцията, в която екипът на “Виж музиката” събра 58 познати, не толкова познати и незаслужено позабравени песни на любими изпълнители и групи от 60-те години до днес. Този път пред очите ви ще разцъфтят цветя, растения и билки, които ще ви омаят с аромати и пожелания за здраве и любов. Ще чуете прекрасни мелодии с весели и шеговити, сериозни, тъжни, често романтични текстове. Kолекцията е отворена за допълване като надлежно ще отбележим кой ни е подсказал идеята. И така… ето какво се случва в българската популярна музика, когато става въпрос за растенията на красивата ни планета Земя!  

Мъдрият български народ е казал, че не си живял напразно, ако си засадил дърво и си построил къща. Къщите засега са встрани от нашето внимание, но първата песен, която избрахме, е в максимална хармония с тази чудесна поговорка. И е позната на стотици хиляди българи: “Наследство” (известна и като “Две праскови и две череши”) на рок групата “Диана Експрес”. Песента е по музика и аранжимент на Митко Щерев, текстът е на Петър Василев. “Наследство” е включена в албума „Диана Експрес 5“ Балкантон – ВТА 11491 от 1985.  

За още едно дърво се разказва в песента на рок група “Ахат”, включена в страхотния им албум „Походът“ от 1986, издаден през 1989 от Балкантон и преиздаден през 2003 от Harbour Island Records. Музиката и аранжиментът на “Дървото” е на Божидар Главев, впечатляващият текст е на Валентин Тодоров. Вслушайте се  …

Песните за цветя в българската популярна музика, разбира се, са многобройни, но не чак толкова, колкото може би изглежда на пръв поглед. Това, което е сигурно, е че жълтото е любимият цвят на много композитори, поети и изпълнители от 60-те до днес. Избрахме 3 песни, безкрайно различни една от друга, всяка от тях разкриваща красотата на Природата, обагрена в златно. Първата от тях е на слънчевата песен на Дони, Нети, Нина Николина и Любо “Жълтите цветя”. Вдъхновеното продължение на “Страхотен ден” е по музика и текст на Дони, а годината, в която се появи в ефир, е 2005. 

Какво е лятото без златните глави на слънчогледите? Морета от цветя, грейнали в жълто, следващи внимателно с поглед пътя на слънцето. В тяхна чест в нашата колекция включваме песента на “Остава” “Поля от слънчогледи”. Споделяме две версии на песента, защото така и не успяхме да решим коя от двете предпочитаме: оригиналът и първи голям хит на “Остава” със Стенли (1994) или акустичната версия на P.I.F. Оставяме решението във Вашите ръце. 

Към колекцията ни в жълто добавяме изключително елегантната песен в изпълнение на Маргрет Николова “Под жълтите листа на старата липа”. Песента е по музика и текст на великолепния Йосиф Цанков и е написана през 1939. Версията, която Ви предлагаме, е от 1966 и е включена в издадената от Балкантон малка плоча BTМ 5712 ’67В2 с 4 песни на Йосиф Цанков, в която записите на Маргрет Николова са в съпровод на вокален квартет Приятели на песента и оркестър Балкантон. Негов диригент в “Под жълтите листа” е Георги Робев. А прекрасният глас на певицата не се нуждае от никакъв коментар.


Цветята и билките, свързани с пожелания за късмет и наричания за здраве и бели магии, често се мяркат из българската популярна музика. В нашата колекция избрахме две от тях. Първата е една от най-популярните и любими на милиони българи “Детелина” (въпреки, че много по-популярно е заглавието “Детелини”). Музиката и аранжиментът са на Асен Гаргов, текстът – на Асен Ошанов. За първи път песента прозвучава през 1981 като част от студийния албум “Предупреждение”, издаден от Балкантон
ВТА 10652. И моментално се превръща в безспорен хит. 

Не можеше да не включим в нашата колекция една ужасно любима песен на Щурците, която е посветена на Еньовден (24 юни) – онзи магически ден в годината, когато преди разсъмване билките имат най-голяма сила, а преди изгрев слънце из полята бродят самодиви. Песента е включена в двойния студиен албум “Вкусът на времето”, издаден от Балкантон ВТА 10934-35 от 1982. Музиката е на Атанас Бояджиев, аранжиментът на Щурците, текстът е на Богомил Гудев.

И щом сме започнали с магиите и вълшебствата, да се разходим с Б.Т.Р. далеч от Земята до място, на което според тях също има цветя. И си струва да донесеш някое от тях на любимата си. “Цвете от Луната” е пилотен сингъл към емблематичния албум на рок бандата “Meчти” от 1999, издаден от Poly Sound PS 994626 080. Музиката и текстът са на Кирил Божков. И няма шанс да не сте я чували, нали?

Връщаме се на Земята с две песни, посветени на царицата на цветята – розата. В нашата история и култура това цвете с разкошни цветове и изящен аромат заема особено, символично място. Почти като песента “Една българска роза” в изпълнение на Паша Христова, чийто прекрасен глас, деликатна артистична дарба и трагично прекъсната само на 25 години съдба добавят мистичен аспект в уханието на това цвете. За кратката си професионална кариера Паша Христова успява да спечели „Златният Орфей“ през 1970, да запише над 60 песни за БНР, 4 малки плочи в „Балкантон“ и една дългосвиреща, която е издадена след смъртта й. “Една българска роза” е написана от композитора Димитър Вълчев по стиховете на неговия съсед и съименник Найден Вълчев през 1968 за IX Международен фестивал на младежта и студентите (Универсиадата) в София. И веднага се превръща в абсолютен хит. 

От края на 60-те години се пренасяме в средата на 90-те със студийния албум на Дони и Момчил “Вторият”, издаден от Union Media Records през 1994. Дони и Момчил са автори на музиката, аранжимента и текста на “Дива роза”. А песента носи своето свежо очарование и днес.

В търсене на цветята като символ на любовта споделяме две чудесни и безкрайно различни песни. Първата от тях е “Има ли цветя” в изпълнение на Любо Киров & ТЕ. Песента е включена в дебютния албум “Местоимения” на ТЕ от 2001. Музиката и аранжиментът са на групата, а текстът – на Любо Киров

Избрахме и цветната песен на Тоника СВ “Очакване на пролет”, известна и като “Търся цвете” – тя от 1986 по музика и аранжимент на Стефан Диомов и текст на Богомил Гудев. Това е последният запис на Ваня Костова като солист в Тоника СВ през 1986. През 2007 в нов аранжимент песента е включена в първата част на двойния диск “Закъснялата любов – избрано”, който включва най-популярните песни солови песни в кариерата на Ваня Костова. Предлагаме Ви точно тази почти латино версия. 

През есента цветята са съвсем различни. Романтично – меланхолични, в по-тъмни и плътни багри, сред които зеленото постепенно изчезва. Е, ние обичаме тези цветя. И песните, посветени на тяхната специална красота. Първата от песните в нашата колекция, посветена на флората в българската популярна музика, е “Есенни цветя” на група Атлас. Албумът под същото заглавие е издаден през 2004 от PolySound PS 17671252-1. Песента е по музика и текст на Петър Писарски, аранжиментът е на Атлас. 

Един от най-интересните и своеобразни поетични есенни цветни образи в българската популярна музика е този на смеещите се восъчни принцеси. Предполагаме, че сте се досетили веднага, че става въпрос за песента на Лили Иванова, любима на стотици хиляди българи. Всъщност в нейното творчество цветята винаги са заемали специално място. Песента “Хризантеми” по музика и аранжимент на Митко Щерев и стихове на Иля Велчев е включена в албума “Лили Иванова” ВТА 1897 (известен неофициално и като “Стари мой приятелю”), издаден от Балкантон през 1976. 

И след толкова много цветя е време отново да поговорим за храсти и дървета. Да, разбира се, и за песента на Васко Кръпката и Подуене блус бенд “Ден след ден”, по-известна като “Храстът и дървото”, включена в едноименния албум на Подуене блус бенд. Обичаме тази песен от 1997. О, да. И особено текста й. Автор на музиката, аранжимента и текста на “Ден след ден” е Васко Кръпката

Вдъхновени от поговорката, че камъкът си тежи на мястото, добавяме в колекцията ни чудесната звукова картина от 2019 “Камък” на smallman по стихове на Борис Христов от “Книга на мълчанието” 
Опитай някога за миг поне да бъдеш камък
и ще усетиш как спасителна вода към теб нахлува…” 

А ако сте пропуснали първата част от нашата колекция за Природата в българската популярна музика, можете да чуете какви насекоми, земноводни, морски и сухоземни същества се разхожда около нас ЕТО ТУК.
Благодарим Ви, че слушате българска музика! 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg