За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Природата в българската популярна музика 1: фауна

В самото начало на пролетта, когато Природата ни напомня да се събудим от зимен сън заедно с всички други живи същества, когато си мечтаем за лято, море и походи по планински пътеки, споделяме с вас част 1 от една колекция, която екипът на “Виж музиката” направи с усмивка и много обич към българската популярна музика. В тази колекция сме събрали 58 познати, не толкова познати и позабравени чудесни песни на любими изпълнители и групи от 60-те години до днес. Пред очите ви ще преминат, преплуват или прелетят всякакви животни и ще разцъфтят цветя, растения и билки, които ще ви омаят с аромат, древни легенди и пожелания за здраве и любов. Ще чуете прекрасни мелодии с весели и шеговити, сериозни, тъжни, романтични, с всякакви интересни текстове, вдъхновени от фауната около нас. А вашата задача ще бъде а/ да им се насладите и б/ да изберете любимата си песен. Всъщност има и в/ колекцията е отворена за допълване като надлежно ще отбележим кой ни е подсказал идеята. И така… ето какво се случва в българската популярна музика, когато става въпрос за животинския свят на красивата ни планета Земя! 

Не бяхме се замисляли колко свежи песни за насекоми има в българската популярна музика – разпознаваеми, любими на много поколения, изобщо вся-как-ви. И такаааа …
“Скакауец” на “Хиподил”. Ех, кой не знае за тази песен, кой не е чувал за нея? И кой не е скачал с възторг и бодър вик “Скакауец”? Емблематичната песен на “Хиподил” се появи през 2003, текстът, разбира се, е на Светльо Витков, а музиката – на групата. Е, почитатели сме й, признаваме си. А вие? 

Някъде близо до скакалците се срещаме с комарите – досадно хапещи, бръмчащо – жужащо – свирещи. Ех, късметлии са тези, които не представляват интерес за забележително нахалните насекоми. А на останалите предлагаме любимата ни песен на “Парапланер”. “Комари” се появи през 2015, но преживя нов пик на популярност отново през 2019 покрай невижданото нашествие на комари в районите около р. Дунав. Музиката и текстът са на Александрина Александрова, аранжиментът – на “Парапланер”, а музикален продуцент е Димо Стоянов P.I.F. Светла му памет… 

И за да има малко тишина, докато около нас летят всякакви насекоми, Cool Den ни напомнят за едни домашни пакостници с пристрастия към вълна и истински кожи: молците. С уточнението от групата, че песента за малката сива нощна пеперуда е писана под душа. През 2018…

Но се оказа, че Парапланер не се отказват от насекомите. Не, ни най-малко. През пролетта на 2018 се появи “Пчела” – елегантен трак с щур текст, достоен за дамите в групата. Признаваме, че все пак “Комарите” са ни в сърцата, но и пчелите, провъзгласени за най-важните живи същества на планетата Земя, заслужават да имат своя песен. Нали?  

Каквото и да си говорим за насекоми, каквито и песни да са ни симпатични, в българската популярна музика има ЕДНА песен, която някои наричат златна, други – хит на всички времена, абсолютно любим на милиони хора от неясно колко поколения, накратко когато става въпрос за Лили Иванова и “Щурче” всякакви коментари са излишни. Песента е по музика и аранжимент на Найден Андреев и текст на Дамян Дамянов и е включена в едноименния албум на Лили Иванова, издаден от Балкантон през 1982. Албумът включва 12 песни, а в записите участва ФСБ. Останалото е… върховен професионализъм. 

 

Оставяме за малко сушата, за да се гмурнем в дълбоки морски и океански води и да се върнем назад във времето с песента “Делфините”. Музиката е на Димитър Вълчев, а текстът – на Димитър Керелезов. С тази песен Йорданка Христова печели I-ва награда на “Златния Орфей” в своя дебют на едва второто издание на фестивала – тогава все още с името “Песни за българското Черноморие”. Годината е 1966. А песента е все така очарователна… 

Делфините предизвикват въображението и на рок динозаврите “Щурците”. Е, през 1985 съвсем не са били такива, разбира се. Песента SOS за прекрасните морски същества е част от “Конникът” – първият им официално изцяло авторски, велик албум. SOS e на Петър Гюзелев, а текстът – на Михаил  Белчев.  

От черноморските дълбини отиваме още по-дълбоко в океана с вдъхновената от “Моби Дик” песен на Атила от албума “РЕД и ХАОС” от 2018 в колаборация с WORST. Вслушайте се в текста на Атила. Струва си… 

И сменяме рязко океанската шир с Карибско море. Отправяме се към западната част на Карибите с Искрен Пецов и “Латинопартизани”. Предполагаме, досетихте се, че песента е “Кайман” от едноименния албум от 1999. И нека купонът на Каймановите острови започне сега! 

Изпълзяваме обратно на сушата с помощта на Миро Морски и Джанго Зе и емблематичните земноводни “Луди жаби”, появили се в нашата популярна музика през 2000-та. Ситуацията с тях е почти същата като със “Скакауец”. Никой никога няма да може да обясни смислено на какво се дължи стигащата до мания популярност на тази песен и днес. Но пък така е по-интересно и много по-забавно, нали?

Само че светът далеч не е винаги весел. Всъщност доста често е направо черен. Като във великата песен на “Щурците” “Не умирай” от албума “Конникът”. Не знаем за вас, но в екипа ни има хора, които не веднъж са плакали на тази песен за черния кон, който умира на белия сняг – един страшен, безапелационен символ на контрастите в живота ни. Песента е по музика и аранжимент на Валди Тотев, а изключителните стихове са на Павел Матев.  

А хората, уви, не се замислят каква мъка могат да причинят на животните около себе си. И каква по-подходяща музика от блуса може да изрази това? Разбира се, няма друг вариант. И тъй като в екипа ни имаме собственици и на кучета, и на котки, избрахме две чудесни блус балади – едната със сигурност ви е позната, а другата е наше откритие, за което скоро ще ви разкажем повече във “Виж музиката”.  Едната е на Подуене блус бенд – разбира се, “Кучето на крайния квартал”, а другата – на Бойко Иванов от дебютния му албум “Аспекти” от 2020 – “Старият пес” (11 песен по ред в албума – б.а.). Коя от двете песни ще ви се понрави повече – изберете сами!  

Но в света има и много романтизъм, красив като отлитащи птици, символ на мечтите ни да полетим. Затова в нашата колекция с удоволствие добавихме още една от златните песни на 60-те: аудио на “Сребърни ята” в изпълнение на много младия тогава Георги Минчев на сцената на “Златния Орфей” през 1968. Музиката и аранжиментът са на Светозар Русинов, текстът – на Милчо Спасов. Диригент на фестивалния оркестър е Вили Казасян.  Записът е от дългосвирещата плоча на Балкантон ВТМ 6015.  

 

Не можем да пропуснем и една важна част от животните около нас: онези грациозни и ласкави когато са в добро настроение хулигани – господари на домовете на хората (да си признаем, така си е). Казано с други думи: домашните котки и котараци, разбира се. И избрахме чудесната песен на Миленита “Черни котараци”. Годината е 2011…

А когато котараците не са в настроение, може би това ще е доста зле за златните рибки наоколо, на които Б.Т.Р. посветиха супер рок парче през 2013. Все пак според приказката златната рибка може да изпълни 3 Ваши желания. Просто внимавайте какво си пожелавате! 

И на края е време за лежерен джаз… Барабанист, композитор и аранжор, любим преподавател и какво ли още не, Христо Йоцов е известен и с почти професионалната си страст към котките. Така, че е напълно ясно защо през 2017 той направи специален проект, наречен кратко Jazz Cats. Избрахме по една пиеса от двата албума – в едната от тях става въпрос за лениви котки, а в другата – за ориенталски танци, в която особено много ни допада солото на барабаните в началото 😉 

Надяваме се, че първата част от разходката с нас из българската популярна музика Ви е харесала. Колекцията ни може да бъде допълвана. Очаквайте част 2, в която ще ухае на цветя и билки, цъфнали в български популярни песни от 60-те години до днес. А какво ще има в част 3 – е, времето ще покаже, нали? 

И един много ПАКОСТЛИВ П.П.
Годината е 1992. Групата е “Контрол”. Албумът е “Леле како”. А песента е …

Благодарим Ви, че слушате българска музика! 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg