За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

ЛИЛИ ГЕЛЕВА – между музиката и театъра

Mihail Minkov

Този път гостът ни във “Виж музиката!” е малко необичаен. Решихме да ви срещнем с русата, енергична и артистична дама Лили Гелева, която може би познавате от сцените на “Сфумато”, Кукления театър или Театър 199. Но днес няма да говорим за театър, защото сме влюбени в музиката, която Лили създава, и лекотата, с която я изпълнява, без да си поставя рамки. При нея нищо не “трябва” – защото е избрала професия, чрез която има възможност да отправя послания. И защото възпитаничката на НАТФИЗ умее чрез изкуство да ни накара да се замислим дори за човешкия отпечатък върху природата. 

Усещаме те като усмихнат градски човек, чийто ритъм бие в тон с този на София, има ли нещо такова? И къде най-често може да те срещне човек?
Благодаря. Вярвам, че има много неща, които не можем да променим, но това, което със сигурност ни е по силите, е нашата гледна точка към света, другите и себе си. Може да ме срещнете … в представленията, в които играя, из София и в инстаграм.

Можете да я срещнете също в “Приключенията на Иванка Курвоазие – изгорелият цирк на щастието”, “На тЯтър съм”, “Любовта на Анатол” и “Актьори срещу поети” в Театрална работилница “Сфумато”, “Старицата от Калкута” в Театър 199 и “Авеню Кю” в Столичния Куклен Театър.

Пееш ли под душа? 🙂 Каква музика ти носи настроение?
Откакто правя собствена музика май не пея толкова често под душа 😂 Явно този импулс вече е намерил своята изява и си е проправил път извън банята ми. Музиката е съществена част от живота ми. Не слушам музика непременно, за да ме държи в настроение. Том Йорк, например, когато и да си пусна ми е перфектен. Въпреки че не е от най-ведрите. 

Какво означава да се “овъртолиш”?
Да се овъртолиш може да означава доста неща. Затова и ми хареса да използвам тази дума в песен. Както неведнъж съм казвала – може да означава, че си се влюбил, а може да означава, че си се забъркал в някаква друга каша.

Знаем и че си защитник на природата. Твоя ли бе идеята за “Писмо в бутилка”? И какъв беше поводът?
Моя беше, да. Поводът е промяната на климата и огромната заплаха, която ни диша във врата. Светът, в който живеем, обслужва бързината, удобствота, удоволствиета, финансовита интереси и всичко това ще ни струва прескъпо – на нас и поколенията след нас – ако не вземем спешни мерки и не си дадем сметка, че имаме много малко време. Във видеото се включиха прекрасни и много талантливи личности. Моля ви, гледайте го, изчетете и надписите. Всички до един са изключителни. Много много важно е да говорим, мислим и действаме в тази посока. Ако не ни дреме за животински видове, вековни гори, планини, дюни, морета, океани, въздух, то би следвало да се интересуваме от собственото си бъдеще и това на децата. Ние – хората се разграничихме от “природата” и придобихме някакво арогантно самочувствие на превъзходство. Но това е огромна грешка. Все още в някаква степен поправима. Но не за дълго.

Какво ти дава музиката, а театърът – не?
Никога не ми е хрумвало да претеглям нещата по този начин …  Ако трябва все пак да търся разлики… може би музиката е нещо, което остава след теб. Театърът пък е празник на мигновеността. Не бих се наела да степенувам кое е по-красиво.

p.s. А ако харесвате Лили, гласувайте за нея за “Жена на годината” 2019 в категория “Актриси” 🙂

Peter Dimov Photography

Снимки: Mihail Minkov Photography,  Петър Димов

Проектът “Виж музиката” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура” 

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg