За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Керана и космонавтите: космически добра комбинация

В  един много сив пловдивски ден Юлия (Керана), с която никога не сме се срещали досега, минава да ме вземе с колата, за да ме закара до втория дом на всеки от бандата – репетиционната. От първата секунда потъвам в топла, позитивна атмосфера. Голямо предизвикателство е да се опишат ,,Керана и космонавтите” именно заради този заряд около тях. Като ги слуша човек да си говорят помежду си, ще каже, че всичко е забавление. В следващия момент се сблъсква с талант до небето. Бързо влизаш в техния пъстър музикален свят, а после не ти се излиза от него. Керана е стихия. Ели ми се струва много лежерна. Павката има шега за всяка сериозност. За останалите двама от бандата ми разказват. Избирам да ги оставя да говорят за себе си.

Кои са  Керана и космонавтите?
Юлия a.k.a. Керана: В тази група има много хора, които свирят на много неща и хора, които не правят нищо.
Ели: Много инструменти, не  неща.
Юлия: Примерно, Павката си свири на китара, аз си пея. Като всеки един в бандата може да кълве на пиано.
Павката: Юлка, много се извинявам, ама мога и на укулеле да свиря.
Ели: Ще го кажа така: Павката свири на акустична китара, електрическа китара, на укулеле, пък Юлката пее на безжичен микрофон, на жичен микрофон, на кондензаторен, на лампов …
Керана: Ели преди всичко е гъдуларка, после свири на бас, хваща отвреме на време барабаните.  Този, който го няма, е Прескича – нашия саксофонист, той е труден за намиране.
Ели: Той може на алт саксофон, на баритон саксофон … На кларинет, гайда и китара също. 

Керана a.k.a. Юлия изведнъж става и излиза от стаята. Връща се с барабаниста на групата. От картон! И пояснява:
Т’ва е Митьо КартонЯ и е нашата морална подкрепа, когато барабанистът го няма. Като го има, пак си го носим. Интересно, че никой не идва да се снима с нас, обаче с него …

Как се роди групата, каквато я виждаме днес?
Юлия: В този състав съществуваме някъде около година и нещо.  Кой ще разкаже историята? Павка?
Павката: Как беше твоят лаф: “Космосът ни събра от хаоса”. Нещо такова.
Юлия: То така стана, не беше такъв планът. Реално Павката е изконното начало.

В началото бе Павката.
Керана (смее се): Всъщност в началото беше Бобев, който в момента не е тук. Той свири на китара, саксофон, контрабас, барабани, бас китара. Ние се шегуваме, че нашата банда сме 5 плюс 1. Той в началото беше в групата, после тръгна по свой път и въпреки това идва на репетиции, като снимаме клип, като записваме, на участия даже. И ако някой липсва, Бобев може да го замести. 

И все пак как се събират Керана и космонавтите?
Павката: Бобев ме набута да свиря с едни чичовци, понеже той искаше да се измъкне. Китарата му беше омръзнала.
Юлия: Да, той се забъркал с някакви чичковци, ама несериозни, и аз с неговата приятелка ходя на рисуване.  Тя ми каза, че бандата на нейния приятел търси някой да пее. И аз реших, че мога да ходя да си попяваме.
Юлия: Отидох и там беше само Павката. После се появи и Ели. Откъде се появи, бе, Ели?
Ели:  С Павката бяхме заедно в Академията. Свирехме в една джаз формация там. И той ме попита искам ли да свирим ей така, за кеф.
Павката: Е то така се започва, не с големите надежди.
Юлия: Но след три репетиции така ни беше пораснала работата, че решихме как вече е време да свирим пред хора.  И вечерта преди да свирим в някаква галерия, докараха Бобев и Преслав, който сега ни е саксофонист.
Павката: Те тогава свиреха с Чичо ти (това е старият барабанист на групата). Той реши да ги викне за пълнеж.
Ели: А веднъж имахме участие в ,,Подлеза” и там озвучаваше Митко – сегашният ни барабанист.  Поканихме го с нас на сцената.

Ели разказва как тъкмо щяла да заминава на бригада в Америка. Помолила останалите да си направят първата снимка на групата, за да се хвали пред американците. В последния момент – фотобомба от Митко, който въобще не бил разбрал целта на снимката. И половин година по-късно станал част от групата. 

Как измислихте името на бандата?
Юлия: Положението беше страшно. Мислехме някакви ,,Шамандури”, ,,Ах, на чичо”, какви ли не глупости. В един момент им казах, че смятам да изляза с артистичното си име Керана Космос. И ги попитах искат ли да са астронавти в началото. После станаха космонавти. 

Защо точно Керана?
Юлия: Като бях малка, го чух от някъде и супер много го харесах. Впоследствие разбрах, че така се е казвала пра-прабаба ми и някак се свързах с това име. Означава господарка, само да кажа.

И след като вече имахте име …
Юлия: Между другото, според Павката сме ,,Тирана и комсомолците”, ,,Ивана и парашутистите” и какво ли още не. Но по това време осъзнахме, че ни трябва сериозен барабанист, понеже Чичо ти е семеен човек, няма време. Не намерихме сериозен човек, но намерихме Митака. 

Каква музика изпълняват Керана и космонавтите?
Юлия: Ние нямахме никаква авторска музика. Свирехме кавъри. Работата е там, че в бандата всеки е много различен и тегли в различна посока. Но гледахме да са неща, които хората обичат, но не са често срещани. Например кавър  на Butterfly на Crazy town, който еволюира в 10-минутна песен с гъдулка и сега е емблематичен за нас.
Ели: Иначе сме минали през Black Sabbath, Камиона на Тодор Колев …
Юлия: Истината е, че на нас самите ни е много трудно да определим какъв стил музика правим.
Павката: Стил “Керана и космонавтите” просто.
Юлия: Първата ни песен е поп/рок, втората – фънк, третата – шъфъл/суинг, после имаме ска с някакви … ,,чалга” елементи. Така че не се ограничаваме в стилове. 

Как се ражда една ваша авторска песен?
Юлия: Някой идва с някаква идея и ние я развиваме. Ние нямаме неразбирателства.
Павката: То с Тирана в групата, как да имаме.
Ели: Понякога правим компромиси. В третата авторска има елементи, които много напомнят на суинг, а Митко много мрази да свири суинг, но го залъгахме.
Юлия: Текстовете ни на ,,Слаба силност” и ,,Драма” са си социално обвързани. Така е и в предстоящите авторски.
Ели: Всеки може да се намери. 

Кое ви е любимото участие?
Юлия: Винаги, когато публиката резонира с нас. А най-хубавото е, когато покрай участията просто сме заедно, в колата, гладни сме, говорим си глупости.
Ели: В Царево с Д2. Гледахме заря, пихме бира, пък създадохме и връзки.
Павката: На сватбата в Ахтопол. 

Къде е мястото на ,,Керана и космонавтите” в нашия музикален пейзаж?
Ели: Не знам, ама и да няма място, ние ще си го направим.
Юлия: Ние още не сме толкова добри, ако ни гледат на клип/слушат на запис. Но сме много добри на живо. На края на концерта всички в публиката знаят имената ни. Обикновено хората научават вокалиста и останалите са Басиста, Барабаниста и т.н.
Ели: Ние си общуваме на сцената. Идеята е, че всеки има своя персона, не се обезличаваме. Комбинацията ни е единствена по рода си.
Юлия: Също така можем да звучим различно. Ние сме банда за всичко – за сватба, погребение, парти, в зависимост колко инструмента вкараме. 

За какво мечтаят Керана и космонавтите?
Ели: Да направим албум.
Юлия: И да свирим заедно, колкото се може повече. Все пак творчеството ни на този етап е бутиково, гурме – в малки количества за отбрани хора. Затова ще се радваме на фестивали, за да ни опознае по-широка публика. 

За да станете свидетели на големия взрив от талант на ,,Керана и космонавтите” на живо, на 20 декември 2019 бъдете един небезизвестен клуб в София. Tогава ,,Керана и космонавтите” ще си поделят сцената с Прея и Белослава. И изобщо най-интересното в Космоса предстои. 

Снимки: Sta Ska 

Проектът “Виж музиката” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg