За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Калина Андреева и дебютният ѝ албум „Посока“ – музика за вярата, любовта и хилядите завои в живота

Автор: Гергана Костадинова

С дебютния си албум Посока Калина Андреева смело заявява своя стил и творческа посока. Експериментира умело с музикални стилове, а симбиозата между тях звучи съвсем естествено и непринудено, като отражение на музикалния ѝ опит, музикантски слух и вкус. Калина е от младите музиканти, чиито талант е многостранно изявен – тя е композитор, аранжор, контрабасист, певица, пише текстовете на песните си, а освен това свири на бас китара, класическа китара, пиано и барабани. Нейният творчески път води началото си от фолклора, продължава през класическата музика и джаза, а в творчеството ѝ те се сливат и допълват. Самата тя разказва, че откакто се помни в главата й звучат комбинации от различни стилове. Стреми се към 

“перфектното боравене с тях, дисциплината и отговорността, която присъства преди да се представи нещо на публиката”

Калина Андреева завършва специалност класически контрабас в Националната музикална академия, а зад гърба си има вече множество концерти и награди (само някои от тях са I-ва награда на Кантус Фирмус през 2022 г. и участие на младежката сцена на джаз фестивала в Нишвил). Тя споделя, че влияние върху изграждането на музикалния ѝ език имат творчеството на баща ѝ – композиторът Георги Андреев, стилът на музиканта Николай Пеев и начинът на музикално мислене и фразиране на майка ѝ – певицата Нели Андреева.

Осемте песни в албума Посока впечатляват с дълбочината на темите, които засягат – любов, вяра, смисълът на живота, с емоциите, които вдъхват и с пъстрата палитра от музикални стилове, които се преплитат в тях – джаз, фолклор, фънк, поп, реге. Заглавията Смисъл, Дори да не съм, Просто човек, Суета, Този живот, Да простя, Посока и Продължавам ясно подсказват това, а в текстовете заживяват мислите и въпросите за осмислянето на посоката, в която върви всеки един човек в своя житейски път, на грешките, които допуска и начинът, по който продължава напред. Аранжиментите се отличават с органично преплитане на фънк ритми, джазови хармонии, звучен брас и прекрасни сола на тромбон, саксофон, гъдулка, китара. Мелодичните линии на вокала се характеризират с изключително естествено фразиране, в което се усеща лекота, игривост, влияние от фолклора, дори неравноделност. Впечатление правят и беквокалите, преплетени в красиви хармонии, вдъхновени от българската народна музика. Калина споделя, че те са повлияни от маниера на работа в народния хор “Нуша”, в който тя пее, и чийто ръководител е майка ѝ Нели Андреева. 

Всяка от песните в албума носи силна емоция и по различен начин разказва истории. Просто човек се отличава като фузия между поп, джаз и фолклор, с игрива мелодична тема, изпълнена от гъдулка и вокал, както и с виртуозните сола на Мартин Владимиров. Суета завладява с интересен музикален разговор между глас, саксофон и тромбон, със смяна на ритъма и настроението между куплети и инструментална част, със „суетната“ тема на саксофона. А първият сингъл Посока, който беше представен по-рано тази година с видео, режисирано от Косара Иванова и Калина Андреева, носи свежо настроение чрез увлекателния си ритъм.

В записите на албума участват музикантите Калина Андреева – вокали, беквокали, бас китара, контрабас и пиано, Георги Ангелов – тромбон; Александрос Красидис – саксофон; Мартин Владимиров – гъдулка; Красимир Зафиров – китара; Ивайло Манев – барабани.  С по-голяма част от тях творят заедно и в проекта „Новините в джаза“, ръководен от тромпетиста Михаил Йосифов. Посока е записан, миксиран и мастериран от Алекс Нушев и Константин Асенов, а обложката на диска е дело на самата Калина Андреева

Представянето на албума се състоя на 9 октомври в столичния клуб Sofia live. Емоционалният и красив концерт очарова публиката, която остана безмълвна след акапелното изпълнение на няколко фолклорни песни, подготвени като изненада – Айде слушай, слушай (аранжимент Георги Андреев), Гугутки се разгукая (аранжимент Николай Пеев) и Либе да ми дойдеш (аранжимент Калина Андреева, изпълнена с Мартин Владимиров – гъдулка).

Заглавието на последната песен Продължавам подсказва, че дебютният албум на Калина Андреева Посока е само началото на пътя, по който предстоят още безброй музикални творби и концерти. Калина споделя, че този албум неусетно се е оказал възлов момент, а след появата му вече е започнала работа по интересен проект, за който тепърва ще разкаже. 

Можете да слушате албума Посока на Калина Андреева в Spotify ТУК.

Интервю с Калина Андреева на фондация Камбарев

 

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg