За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

EXPLICIT – русенско послание с хеви метъл дух

Текстовете им са със социални послания, имат разпознаваем стил, подплатен със здрава жица и яки сола, адреналин и силна енергия – запазената марка на младите рокаджии от русенската група Explicit, които са наши гости тази седмица. Те познават тръпката от излизането пред многобройна публика. Свирили са на една сцена с Б.Т.Р. и Nazareth като редовни участници в популярния русенски Green Rock Fest. Техни авторски парчета не веднъж са участвали в класации в националните медии. Познаваме ги още от училищната скамейка, а сега – точно 5 години по-късно – те работят здраво по първия си авторски албум.

Explicit днес са Симеон Стефанов – вокали и ритъм китара, Явор Спасов – бас китара, Борислав Копрински – соло китара и барабанистът Младен Радев. Още от създаването на групата момчетата се включват с музиката си в благотворителни каузи и концерти. С първия си издаден сингъл „Monsters Within” Explicit дари половината от спечеленото на фонд “Математика за бъдещето” към Настоятелството на емблематичната русенска Математическа гимназия „Баба Тонка” в подкрепа на участието на възпитаници на училището в големи международни състезания. Всъщност точно тогава в БМА чухме за първи път за тях – изпратиха ни видеото и текст за каузата им, която подкрепихме. Третият им сингъл “Roadkill” е специално посветен на войната по пътищата у нас и призовава към повишено внимание зад волана. 

Следването и безбройните ангажименти на вокала Симеон Стефанов не са пречка за създаванетo на нови парчета, а за началото на 2020 Explicit обещават албумът им да е готов. Музиката е само една от стихиите на Симеон, който в момента завършва бакалавърската си степен по архитектура в Манчестър, Англия. Това е една от сбъднатите му мечти. Още като ученик в Математическата гимназия „Баба Тонка“ Симеон отлично съчетава музиката с олимпиадите по физика в България и Тайланд. Описва себе си като деен човек, който се занимава с хиляди неща и винаги има поне толкова идеи и задачи занапред. Споделя, че има 4 електрически китари, бас, акустична, класическа, че даже и укулеле. „Да не говорим за трите синтезатора и двата комплекта барабани!“ 🙂 В ограниченото си свободно време (в България или Англия) работи усилено върху песните и сценария за клиповете на бъдещите песни. В точно такъв кратък времеви прозорец на прибиране в родината се срещаме със Симеон Стефанов. 

Да те върна към началото – кога и как се събрахте с момчетата в Explicit? Представи ни членовете на групата и запази ли се съставът същият до днес – точно 5 години по-късно?
Всичко започна на 18.04. през не толкова далечната 2014 в подземната част на офиса на вуйчо ми, който беше така любезен да ни я предостави за временна репетиционна, докато се подготвяхме за първото си участие. От този период само 50% от състава си остава същият до ден днешен – аз и басистът ни Явор. С втория ни китарист Борислав (Боби) се запознахме през 2015 чрез близък общ приятел, на когото, впрочем, все още дължа почерпка по случая, а най-новото попълнение към състава и може би най-трудното за намиране е барабанистът ни Младен.

Музиката ви е ярка и разпознаваема, разбира се, забелязва се и влиянието на Металика. Оттам ли стартира и вашият авторски облик, който продължавате да градите?
Влиянието на Металика върху нашата музика е безспорно, а и си има причина. Когато през 2011 реших да хвана китарата, те бяха групата, с която усещах най-силна връзка и фактът, че имат огромна дискография от песни с вариращо ниво на трудност, ги превърна в перфектния учител по китара (а в последствие и по пеене). Когато с Явор основахме групата, знаехме, че няма как да започнем директно с авторска музика, тъй като имахме нулев опит и беше нужно да придобием усет за това, което прави една песен … песен. Металика, като най-известената група в света и по-важно група, която и двамата харесваме, беше очевидният избор. С течение на времето кавърите започнаха да стават все по-малко и биваха заместени от нови авторски песни, а същевременно с тях се изграждаше и собственият ни стил, който осезаемо се отдалечава от Металика с всяка следваща песен. 

Основно аз пиша музиката. Докато съм в Англия всяка свободна минута, която не е заета с учене, влагам в композиране на нови китарни части, които с времето се натрупват и в края на всеки семестър имам около 150 нови записа, от които в крайна сметка подбирам не повече от десетина, които се вписват в търсеното усещане за дебютния ни албум. Когато се върна в Русе през ваканциите, с Младен веднага се залавяме да ги превърнем в песни. Щом композицията е завършена, идва ред на солото и текста в неопределен ред. Относно текста, с Явор отдавна знаехме каква ще е тематиката на албума и, в зависимост от звученето на дадена песен, й определяме работно заглавие, от което двамата заедно започваме да градим текста, а това отнема известно време, тъй като обичаме да влагаме смисъл в абсолютно всяка дума. Що се отнася до солото, след като имам ясна представа за усещането, което искам песента да предизвиква в слушателя, се опитвам да предам същото усещане и евентуално някакви базови идеи на китариста ни Боби, след което той започва да нахвърля варианти, от които заедно “извайваме” финалния продукт, който ще чуете в албума.

Няма как да не те питам често ли ти се случва да оприличават гласа ти с този на Джеймс Хетфийлд? Приликата, според мен, е забележителна!
Това го чувам доста често и далеч не е случайно, като една от причините е, че се научих да пея единствено слушайки Металика, а другата е, че от малък имам дарбата да имитирам чужди гласове, като към момента съм натрупал близо 200 в репертоара си с надеждата някой ден да се занимавам любителски с дублаж на анимационни филми.

Клипове, сценарии, репетиции, участия, здрава музика и всичко това между България и Англия, защото ти си студент все още – как успяваш да ги съвместиш?
Архитектурата има учудващо много общо с музиката и работният ми процес при двете е почти идентичен. Относно съвместимостта между висше образование и десетките ми хобита … честно казано не остава много място в графика ми и най-често сънят ми плаща цената, но безсънието не е голям проблем, когато правиш единствено неща, които обичаш, а аз друго не правя.

Вие правите своя авторска музика и често парчетата са свързани с обществена кауза – кое ви подтиква към това?
Идеята зад албума ‚Monsters Within‘ е в самото заглавие, а именно злото, с което се сблъскваме ежедневно; това, което кара хората да вършат нечовешки неща. Целта ни е да мотивираме повече хора да обърнат внимание на тези проблеми и доколкото е възможно да помогнем от наша страна под формата на кампании или друга благотворителна дейност.

Кога се очаква да излезе първият ви самостоятелен албум? Колко от песните за него са готови вече и има ли си работно заглавие?
Албумът ще е кръстен на дебютния ни сингъл „Monsters Within“ и се очаква да е готов през ранната пролет на 2020-та. Освен трите песни, които вече сме издали, работим върху още осем, от които половината са завършени, а останалите са на път да бъдат съвсем скоро. Всяка от 11-те песни ще има собствен клип, което, макар и на повечето хора да им се струва излишно или твърде скъпо, за мен клипът е изключително важна част от музиката, добавя изцяло ново измерение, което да подбуди сетивата на слушателя. Относно бюджета аз отдавна имам страст към кинематографията и изработката на реквизит, та голяма част от всичко нужно за клиповете ще е собствено производство и основната част от средствата ще отидат към наемането на местен оператор. С този метод и с ясен план за работа сме успели да свалим цената на заснемането в пъти под стандарта за индустрията, а качеството, което се надявам, че ще постигнем, ще е еквивалентно на доста по-мащабни продукции.

Кое постижение на групата до този момент в музикална класация или сценично участие цените най-силно и защо? И към кои сцени или съвместни изяви са насочени мечтите ви?
Определено два от най-ярките моменти в кариерата ни са като подгряваща група в концерта на Назарет в Русе и участието ни в конкурса на „Шоуто на Слави“. Бъдещите ни планове включват на първо място издаване на албум, както и съпътстващото го национално турне, а за след това е трудно да се каже, но не смятаме да забавяме оборотите в никакъв случай. Обмисляме варианти за участия в чужбина и съвместен концерт със симфоничен оркестър, но времето само ще си покаже …

Снимки и видео: Личен архив

Проектът “Виж музиката” се осъщестява с подкрепата на Национален фонд “Култура”

 

 

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg