За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

CulturEU – интерактивен наръчник за финансиращи инструменти за култура в Европа

На 29.11.2021 в онлайн пространството стартира CulturEU – новият интерактивен наръчник, който съдържа всички възможности за финансиране на културния и творческия сектор на ниво Европейски съюз в периода 2021 – 2027. CulturEU е мястото, където можете да откриете на едно място общо 75 фондове и инструменти за финансиране на изкуство и култура в 21 различни програми на ЕС – от Creative Europe (“Творческа Европа”) и Horizon Europe (“Хоризонт Европа”) до разнообразни структурни фондове и инструменти, включително InvestEU. Само с няколко клика интерактивният наръчник ще Ви насочи към най-подходящите инструменти за подкрепа на Вашия проект и инициатива и възможностите за финансирането му. 

Наръчникът е създаден да подпомага всички типове организации и партньори, работещи в културния и творческия сектор. CulturEU предоставя информация за най-подходящите инструменти за финансова подкрепа според спецификата на кандидатстващия проект и инициатива. Чрез наличните филтри и търсачка системата на CulturEU Ви насочва директно към тези програми, в които имате възможност да кандидатствате. Информацията е допълнена с вдъхновяващи примери за осъществени проекти и добри практики. Наръчникът ще се актуализира редовно с най-новите данни за предстоящи покани за финансиране. От първата половина на 2022 CulturEU ще бъде наличен на всички езици на Европейския съюз. 

Маргаритис Схинас – зам.председател на ЕК за насърчаване на европейския начин на живот – отбелязва: „Артистичната свобода, творчеството и културното многообразие са емблематични за нашия европейски начин на живот. Европа е културна сила, която се нуждае от своите творчески и културни сектори, за да процъфтява. Наред с Next Generation EU, ние стартираме нов онлайн инструмент, който да позволи на нашите артисти и професионалисти в културата лесно да навигират и да избират най-подходящите схеми за подкрепа на ниво ЕС. Заедно можем да постигнем устойчиво възстановяване на творческия и културния сектор в цяла Европа.”

Комисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел добавя: „Културните и творческите сектори имат уникалната сила да подобряват живота, да създават връзки в общността, да създават работни места и растеж и да вдъхновяват други сектори на дейности. Крайно време беше да придружим културните участници в тяхното търсене на европейски фондове и да съберем в един наръчник всички възможности за финансиране, които ЕС им предлага. Това безпрецедентно картографиране позволява на всички участници в културния сектор да намерят най-доброто европейско финансиране за тях сред 75 възможности само с три клика. Вярвам, че този наръчник допълнително ще допринесе за това нашите фондове да станат по-достъпни за всички културни организации и ще им помогне по пътя им към устойчиво възстановяване.” 

Пълния текст на официалното съобщение на ЕК вижте ТУК.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg