За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

БМА е партньор в CEEMED – ежегодно проучване на възнагражденията на музикантите в Европа

Българска музикална асоциация е партньор във важно и интересно проучване, което поставя артист-изпълнителите и колегите, с които работим, на европейската и световна карта за възнагражденията в музикалния бранш. Изследването се провежда за 6 пореден път като сравнява данни в 14 европейски страни + САЩ. От 2019 в него участва и България. Българска музикална асоциация се включва като партньорска организация в проучването по инициатива на Александър Обретенов – член на Управителния ни съвет.

Проучването се осъществява чрез анкета, която може да бъде попълнена анонимно или с частична анонимност. Анонимните отговори се ползват за създаването на подробен национален доклад за музикалната индустрия в България от гледна точка на музикантите (артист – изпълнители). Анализите се извършват от двама независими специалисти, които нямат достъп до никаква лична информация за попълнилите анкетата колеги. Ако изберете частичната анонимност в анкетата ще откриете предимствата, които можете да ползвате при публикуването на резултатите от анализа на данните. Можете да попълните анкетата на https://www.surveymonkey.com/r/ceemid19_bma?lang=bg

Проучването включва 5 блока с въпроси:

  • Работа, разходи, приходи от жива музика през последните 12 месеца;
  • Звукозаписна дейност;
  • Авторска музика / аранжименти;
  • Грантове, по които сте кандидатствали през последните 12 месеца;
  • Въпроси по избор, които сравняват жизнения стандарт и възгледите на музикалните професионалисти у нас с отговорите на колеги, за които са налични данни от други проучвания.

Всеки блок въпроси отнема около 3 минути за попълване. Общо отделеното време за попълването на анкетата в най-разширения й вариант отнема до 30 минути, в стандартния – 10 до 15 минути. Бъдете активни, колеги! 

Периодът на проучването у нас е 09.05 – 21.05.2019. Целта му е да спомогне за установяването на правилни нива на възнаграждения, нива на компенсации за копиране на личните данни във всяка страна и да предостави информация на компетентните институции на национално и европейско ниво информация за очакванията и реалните нужди на артист-изпълнителите, както и на техническите и мениджърски екипи, с които работят. В проекта участват Армения, Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Словакия, Унгария, Естония, Латвия, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия и Словения. Повече за историята на изследването, неговите международни партньори и правилата за обработка на данни (на английски език) вижте на http://survey2019.ceemid.eu/

 

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg