За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Бюлетин октомври 2023

В бюлетина на БМА за месец октомври четете:

Новини от БМА:

 • Щандът на БМА на WOMEX 2023 с най-голям брой делегати досега
 • Проект “Професия “Фолклорен музикант” беше представен на 4-ата конференция на Европейската фолклорна мрежa
 • Конференцията SoAlive отвори вратата към световната сцена за балканските изпълнители
 • Автори, артисти, продуценти, организатори на концерти се обединяват за създаване на български музикален експортен офис
 • Music moves Europe – българско участие

Възможности за кандидатстване (шоукейси)

 • Spike Music Festival 2024
 • Tallinn Music Week 2024
 • SHARPE Music Festival and Conference
 • Westway LAB 2024

Възможности за кандидатстване (финансиране)

 • Платформи и паневропейски културни организации – отворена покана за музиканти
 • Втора покана за мобилност на артисти Culture Moves Europe
 • Culture Moves Europe – покана за резиденции
 • Европейски мрежи за творчески и културни организации
 • Отворена покана на Европейската комисия за Европейско сътрудничество 2023

Все още можете да кандидатствате за:

 • Сесия на Столична програма „Култура” 2024 – до 6 ноември 2024 г.
——————————————————————————————————–

Новини от БМА

Щандът на БМА на WOMEX 2023 с най-голям брой делегати досега

 

И тази година Българска музикална асоциация се включи с щанд на най-голямото международно професионално изложение за уърлд музика в света WOMEX 2023. То се проведе от 25 до 29 октомври в Ла Коруня, Галисия, Испания.

Рекорден брой от 21 делегати имаха възможността лично да представят своята музика пред мениджъри на фестивали, букъри, лейбъли и музикални професионалисти от цял свят. Всички те бяха събрани в дигитален каталог на Българска музикална асоциация, който включваше 19 артисти и музикални проекти и 5 фестивала и е достъпен чрез QR код на нашия уебсайт.

Във филмовата програма на изложението тази година имаше и селектиран и български филм – “Bear to play” (“Мечка да играе”) на Кристина Ангелова от групата Flying nomads/Летящите номади. Лентата разказва за традиционния фестивал на маскарадните игри Песпонеделник, който се провежда всеки месец март в Родопите. Под звуците на стотици камбани мъже с маски кукери обикалят село Широка лъка, изпълнявайки древни ритуали, символизиращи пробуждането на природата и прогонването на злото. Съборът е продължение на местните традиции в селото, които се изпълняват от незапомнени времена.

WOMEX е най-голямото международно професионално изложение със шоукейс програма за жанровете на уърлд музиката в света. Всяка година то се превръща в най-мащабната музикална платформа за обмен на контакти, информация и най-новите музикални продукти от цял свят.

В тазгодишното събитие се включиха повече от 2750 музикални професионалисти (включително 220 изпълнители) от 105 страни. Пред публика бяха представени повече от 60 шоукейса, разпределени на седем сцени и 18 базирани на музика документални филма. 96 лектори и ментори участваха в сесиите на конференцията, а делегатите присъстваха на търговското изложение със 703 компании на 250 щанда и радио студио на място.

Щандът на БМА на WOMEX се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд “Култура”.

***

Проект “Професия “Фолклорен музикант” беше представен на 4-ата конференция на Европейската фолклорна мрежа

С презентация на проекта “Професия “Фолклорен музикант” Българска музикална асоциация взе участие в тазгодишната 4-та конференция на Европейската фолклорна мрежа (EFN), която се проведе между 19 и 21 октомври в Манчестър, Великобритания

Антоанела Петрова, един от ръководителите на проекта и член на УС на БМА, представи резултатите от първия етап на теренните проучвания, както и какви са бъдещите предизвикателства при постигането на поставените задачи. Тя сподели, че със следващите етапи ще се цели да се предизвика широко обсъждане и ще търсят пресечни точки между засегнатите институции така, че да може да се изгради стратегия за това как професията “фолклорен музикант” да се запази, развие и да придобие онзи специален статут, който заслужава.

Повече за проекта можете да прочетете ТУК

В рамките на конференцията бяха представени различни проекти на членуващи в мрежата организации и бяха обсъдени проблеми, като постковидната ситуация в световен мащаб и как тя се отразява на сектора; влиянието на войната в Украйна върху традиционната култура и идентичност; инструментариуми за записване на музикално културно наследство и запазването му в дигитална среда и други. Представителите на БМА в конференцията взеха участие и в паралелно провеждащото се изложение English Folk EXPO 2023,  събитие, което събира над 200 делегати всяка година и е посветено на фолклорната и акустична музика в Англия.

***

SoAlive Music Conference отвори вратата към световната сцена за балканските изпълнители

Първото издание на международната музикална конференция SoAlive 2023 отвори вратата към световната сцена за изпълнители от целия Балкански полуостров. Със серия от професионални дискусии, лекции, презентации, работилници, концерти и други специални събития, форумът срещна над 400 делегати с повече от 60 ключови фигури от музикалната индустрия. Събитието се проведе в рамките на 3 дни – 19, 20 и 21 октомври в столичната Зала 2 на НДК.

Основни лектори в конференцията бяха д-р Матю Ноулс – баща на изпълнителките Бийонсе и Соланж и създател на свръх успешната група Destiny’s Child; поп фолк певецът с международна слава – Азис, който има повече от 2 милиарда гледания в YouTube и легендарният музикален журналист Дейвид Фрик, известен със своята забележителна работа като редактор в списание Rolling Stone в продължение на 30 години, провеждайки едни от най-емоционалните интервюта с музиканти и групи като Кърт Кобейн, Кийт Ричардс, Металика и други. В списъка с лектори присъстваха представители на големи компании и лейбъли като Warner Music, Ninja Tune, Global Records, експерти от гигантите YouTube, Spotify, а също и организатори на едни от най-мащабните европейски и международни фестивали – Live Nation Madrid, Mad Cool и други.

Важна част от събитието беше специалната концертна програма, в която избрани съвременни групи и изпълнители от целия Балкански регион имаха възможността да покажат творчеството си пред ключови фигури от музикалната индустрия. В тях взеха участие близо 40 групи от България, Сърбия, Република Северна Македония, Гърция, Турция, Словения, Албания и Хърватия, които представиха своята автентична музика пред хиляди фенове е Sofia Live Club, двете зали на club MIXTAPE 5 и откритата сцена в подлеза с фонтаните на НДК.

Сред участниците в събитието бяха и представители на престижни български и международни музикални организации – YOUROPE (Европейската асоциация на фестивалите), IMPALA (Асоциацията на независимите музикални компании), проекта LIVEMX, проекта Fair Music на Международния музикален съвет и други. Партньори на първото издание на конференцията бяха „Профон“, Българска музикална асоциация, Sound Ninja Music academy и Sofia Lights, а вицепремиерът Мария Габриел беше официален патрон на събитието. SoAlive Music Conference 2023 се осъществи с финансовата подкрепата на „Национален Фонд Култура“, Министерство на Културата, „Музикаутор“ и Министерство на Туризма.

***

Автори, артисти, продуценти, организатори на концерти се обединяват за създаване на български музикален експортен офис

Две министерства, Столична община и още институции подкрепят инициативата, представена в първия семинар за износ на българска музика „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“, организиран от БАМП

Представители на различни професии в българския музикален бизнес застанаха зад общата кауза за създаване на български музикален експортен офис по време на първия у нас семинар „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“, организиран от Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/, който се проведе на 17 октомври в музей „Земята и хората“ в София.
Форумът беше открит от заместник-министъра на културата Виктор Стоянов, който пое ангажимента да инициира последващи срещи и консултации  със  заинтересованите страни за организиране на български експортен офис. Специално за събитието в България пристигна Корин Садки, президент на Европейската мрежа на музикалните експортни офиси /ЕМЕЕ/, която е партньор на БАМП в организирането на тази среща-дискусия. По време на първия панел от събитието бяха споделени работещи практики в Европа – как се финансира експортът на музика, какви са моделите на структуриране на един експорт офис, какви са  основните му цели и задачи, кои са бенефициентите, кои са партньорите във вътрешен и международен план. Втората част на семинара срещна представители на музикалната индустрия с представители на държавната и местна администрация. На финала на семинара две работни групи обсъдиха  модели и варианти за формиране на български музикален експортен офис. Заключенията им потвърдиха, че най-подходяща изглежда дискутираната по-рано по време на семинара асоциативна форма, с участието на  организации, представляващи основни сегменти на сектора, като БАМП, БМА, организациите за колективно управление на авторски и сродни права и други.
Българска музикална асоциация отдавна работи в посока популяризиране и износ на наши музикални продукти извън границите на страната – с участието си в световни изложения като WOMEX и JazzAhead!, с международните си партньорства по различни проекти, като MOST и членуването си в международни организации. Заставайки зад каузата български музикален експортен офис БМА вярва, че изграждането на капацитет и образователните дейности трябва да залегнат в основата на бъдещите съвместни действия на сектора в тази посока.

***

Music moves Europe – българско участие

Bulgarian Cartrader е българският артист, селектиран за наградите на Music Moves Europe. Като певец, продуцент и танцьор на салса той спечели много внимание в инди средите по целия свят след издаването на дебютния си албум „No Other Drug“. Бързо става популярен с концертите си в Берлин от началото на 2022 г., като същевременно е забелязан от няколко важни радиостанции.

За Bulgarian Cartrader можете да гласувате тук.

——————————————————————————————————–

Възможности за кандидатстване (шоукейси)

Spike Music Festival 2024 отправя покана към артист-изпълнители от различни музикални жанрове да кандидатстват за шоукейс програмата на фестивала, който ще се проведе в Пловдив, от 23 до 25 май 2024 г.

Кандидатствайте чрез формуляра ТУК до началото на месец декември. 

Организаторите не покриват хонорари, хотели и настаняване, пътни разходи и дневни.

Повече информация на https://spikeshowcase.com/.

***

Tallinn Music Week 2024 ще се проведе от 3 до 7 април 2024 г. в естонската столица. Организаторите канят артист – изпълнители, творящи във всички жанрове да кандидатстват за един от най-посещаваните шоукейс фестивали в Европа.

Краен срок за кандидатстване – 6 ноември 2023 чрез линка ТУК.

Условия за чуждестранни участници:

 • промотиране на участието;
 • трансфер до хотела;
 • една нощувка в двойна стая в деня на шоукейса;
 • кетъринг през деня на шоукейса;

Организаторите не поемат транспортни разходи и хонорари на участниците.

Повече информация на https://tmw.ee.

***

Шестото издание на шоукейс фестивала и музикалната конференция SHARPE 2024 ще се проведе на 25 до 27 април 2024 г. в Братислава, Словакия.

Краен срок за кандидатстване – 17 ноември ТУК.

Организаторите покриват настаняване, техническо обезпечаване, кетъринг и хонорар за всеки артист между 200 и 300 €. Фестивалът не покрива пътните разходи.

Избраните артисти ще бъдат уведомени преди 30 януари 2024 г.

***

Westway LAB е събитие, основано през 2014 г., ориентирано изцяло към музикалния сектор, което включва резиденция, конференция и фестивал. То ще се проведе в Гимараеш, Португалия – от 2 до 13 април 2024.

Краен срок за кандидатстване – 15 декември ТУК.

Ще бъдат избрани осем проекта (4 национални и 4 чуждестранни), които ще бъдат разпределени в четири работни групи. Резиденцията ще се проведе в Candoso Creation Center (Гимараеш) между 2 и 9 април, като крайна цел е представянето на резултатите от всяка работна група на шоукейс фестивала (10 – 11 април 2024). Концертите ще се случват на множество места в центъра на град Гимараеш, който е класифициран като обект на световното наследство от ЮНЕСКО.

——————————————————————————————————–

Възможности за кандидатстване (финансиране)

Платформи и паневропейски културни организации – отворена покана за музиканти

Две отворени покани – насочени към подкрепа на изгряващи артисти и професионалното развитие на млади музиканти в рамките на проекта за Платформи и паневропейски културни организации, обяви Творческа Европа.

Краен срок за подаване на проектни предложения – 31 януари 2024 г.

Всички предложения трябва да се подават директно онлайн чрез електронната система за подаване на “Funding and Tenders Portal”.

Европейски платформи за представяне на изгряващи таланти 

С бюджет от 47,4 милиона евро за периода 2024 – 2027 г., конкурсът ще подкрепи проекти, които дават видимост на изгряващи европейски творци и техните произведения извън собствените им граници, насърчава творчество и професионалното развитие на музикантите, участието и развитието на публиката. Ще се подкрепят също така и проекти, които са насочени към устойчивото развитие, приобщаването и условията на труд на творците. Ще бъдат подкрепени 15 платформи от различни сектори.

Повече информация можете да получите от ТУК.

Паневропейски културни организации

С бюджет от 7,2 милиона евро за периода 2024-2027 г. програмата ще подкрепи оркестри, чиято цел е да предложат обучение, професионализация, концерти и възможности за турнета на много талантливи млади артисти. Ще бъдат подкрепени до 5 проекта с широко географско покритие.

Повече информация можете да получите от ТУК.

***

Втора покана за мобилност на артисти на Culture Moves Europe 

Culture Moves Europe открива три покани за представяне на предложения в периода между октомври 2022 г. и януари 2025 г. Това е втората покана с продължителност от 2 октомври 2023 г. до 31 май 2024 г. Поканата за индивидуална мобилност е текуща – това означава, че заявленията се оценяват и безвъзмездните средства се отпускат всеки месец.

Творците и професионалистите в областта на културата могат да кандидатстват с предложение за осъществяване на проект с партньор по техен избор в държава от „Творческа Европа“, която не е тяхната държава на пребиваване.

Проектът трябва да преследва две от следните цели:

 • проучване: провеждане на творчески и художествени изследвания, проучване, вдъхновение и работа по конкретна тема или нова концепция
 • създаване: участие в творчески процес, целящ създаването на ново произведение на изкуството/културата
 • обучение: да се повишат компетенциите и уменията на участниците чрез неформално обучение или сътрудничество със специалист
 • свързване: да развиват професионална мрежа, да укрепи професионалното развитие на участниците, да се ангажират  нови публики

Краен срок за подаване на проектни предложения – 31 май 2024 г.

Тъй като Гьоте-институт е институцията, която изпълнява програмата „Culture Moves Europe“, кандидатурите се обработват чрез портала за кандидатстване на Гьоте-институт.

Повече информация за процеса на кандидатстване можете да получите от сайта на Творческа Европа.

Кандидатства се индивидуално или като група от максимум пет души. Проектите могат да бъдат с продължителност от 7 до 60 дни за индивидуални участници и от 7 до 21 дни за групи.

Безвъзмездната помощ цели да покрие пътни и дневни разходи, в определени случаи се прилагат и индивидуални добавки. Изчисленията на безвъзмездните средства се правят специално за всеки бенефициент въз основа на неговия проект и лично положение.

Дневни: 75 евро на човек на ден. Това е вноска за настаняване, храна, наемане на оборудване, местен транспорт и др.

Пътни разходи:

 • Пътуване на разстояние под 5 000 км: 350 EUR на човек за двупосочно пътуване;
 • Разстояние над 5 000 км: 700 евро на човек в двете посоки.

В срок от 30 дни след изпълнението на проекта бенефициентите трябва да представят отчет за дейността си. За целта се попълва онлайн въпросник, който е ясен и прост, подобно на формуляра за кандидатстване.

Кандидатите могат да получат само веднъж безвъзмездна подкрепа по линия на индивидуалната програма за мобилност „Culture Moves Europe“. Ако не бъдат избрани, те могат да кандидатстват отново по време на следващата отворена покана, но само веднъж за всяка кампания, независимо дали са част от група или кандидатстват индивидуално.

***

Culture Moves Europe – покана за резиденции

Поканата на Culture Moves Europe за резиденции предоставя финансова подкрепа на организации и творци, регистрирани като юридически лица в една от 40-те държави от Творческа Европа. Насочена е към организации с нестопанска цел, частни, публични органи, фондации и т.н., които са активни в следните сектори:

 • архитектура
 • културно наследство
 • дизайн и моден дизайн
 • литературен превод
 • музика
 • сценичните изкуства
 • визуални изкуства

Краен срок за подаване на проектни предложения – 15 юни 2024 г. 

Гьоте-институт е институцията, която изпълнява програмата „Culture Moves Europe“ и кандидатурите се обработват чрез портала за кандидатстване на Гьоте-институт.

Повече информация за процеса на кандидатстване можете да получите от сайта на Творческа Европа.

Можете да кандидатствате за финансиране на проект за резиденция с предложение, което включва информация за неговите цели, очаквано въздействие и продължителност. В ролята си на ментор на артисти и професионалисти в областта на културата, вие ще трябва да осигурите среда, подкрепа и оборудване, адаптирани към тяхната област на опит, така че те да могат да се съсредоточат върху своите индивидуални или колективни проекти.

Проектът за резиденции трябва да преследва една или две от следните цели:

 • Провеждане на изследвания, проучване и работа върху конкретна тема или нова концепция;
 • Създаване – участие в колективен творчески процес, така, че да се създаде ново произведение на изкуството/културата;
 • Повишаване на компетенциите на участниците чрез неформално обучение или сътрудничество със специалист;
 • Развиване на мрежа, засилване на професионалното развитие на участниците;
 • Създаване на възможност за обществена промяна в съответствие с ценностите и принципите на Новия европейски Баухаус.

В рамките на проекта можете да посрещнете между 1 и 5 международни артисти и културни професионалисти, които трябва да участват в резиденцията на едни и същи дати и за еднаква продължителност. Пребиваването може да продължи между 22 и 300 дни.

Повече информация за това какво покрива гранта и каква е процедурата по кандидатстването можете да получите от портала на Creative Europe.

***

Европейски мрежи за творчески и културни организации

Отворената покана за Европейските мрежи от културни и творчески организации има за цел да повиши капацитета на европейските културни и творчески сектори да се изправят пред общи предизвикателства и да подхранват таланти, да правят иновации, да просперират и да създават работни места и растеж.

Тя ще подпомогне проекти, изпълнявани от силно представителни, многостранни, базирани на членство мрежи на европейски културни организации, които обхващат широк кръг от участващи държави в Творческа Европа. Мрежите трябва да имат споделена мисия, правила за управление и права и задължения на членовете, както са официално определени (в „статут“ или еквивалент) и договорени от нейните членове. Мрежите трябва да се състоят от координиращ субект и неговите членове.

Краен срок за подаване на проектни предложения – 7 март 2024 г. 

Всички предложения трябва да се подават директно онлайн чрез електронната система за подаване на “Funding and Tenders Portal”.

Кандидатите трябва първо да регистрират свой профил в EU LogIn портала, за да получат персонален идентификационен код на участника (Participant Identification Code – PIC), след което трябва да регистрират организацията си в “Funding and Tenders Portal”.

С бюджет от над 39,7 милиона евро за периода 2024 – 2027 г., поканата ще насърчи проекти, изпълнявани от мрежи от организации с членство в множество държави, които имат споделена мисия, правила за управление, права и задължения на членовете.

Подкрепените проекти ще имат за цел да повишат капацитета на европейските културни и творчески сектори при стимулирането на млади таланти, борбата с общи предизвикателства, иновациите, да просперират и генерират работни места и растеж.

Конкурсът ще подкрепи около 30 мрежи, обхващащи различни културни и творчески сектори.

***

Отворена покана на Европейската комисия за Европейско сътрудничество 2023

Отворената покана „Европейско сътрудничество“ цели да стимулира международни проекти, включващи културни и творчески организации от различни страни, участващи в програма „Творческа Европа“. Основната идея е да се даде възможност на културни организации от всякакви размери да работят в сътрудничество, да бъдат мобилни и да обменят опит, за да развиват нови и иновативни идеи.

Проектите могат да обхващат един или повече културни и творчески сектори, както и да бъдат интердисциплинарни. Съществуват три категории проекти, които могат да заявят финансиране:

Категория 1: „Малки проекти за сътрудничество“

 • Може да кандидатствате с партньорски проект, включващ минимум три организации от три различни държави, допустими по програма „Творческа Европа“.
 • Отпуска се безвъзмездна помощ с максимален размер до 200 000 евро на проект.

Категория 2: „Средни проекти за сътрудничество“

 • Може да кандидатствате с партньорски проект, включващ минимум пет организации от пет различни държави, допустими по програма „Творческа Европа“.
 • Отпуска се безвъзмездна помощ с максимален размер до 1 000 000 евро на проект.

Краен срок за кандидатстване – 9 март 2024 г.

Всички предложения трябва да се подават директно онлайн чрез електронната система за подаване на “Funding and Tenders Portal”.

Кандидатите трябва първо да регистрират свой профил в EU LogIn портала, за да получат персонален идентификационен код на участника (Participant Identification Code – PIC), след което трябва да регистрират организацията си в “Funding and Tenders Portal”. Следва прикачване на кандидатурата (която не бива да надвишава 70 страници) в четири стъпки.

Повече информация за процеса на кандидатстване можете да получите от сайта на Творческа Европа.

Проектите за „Европейско сътрудничество“ трябва да отговарят на поне една (и не повече от две) от следните цели и приоритети на програма „Творческа Европа“ 2021 – 2027:

 1. Увеличаване на достъпа до култура и участието в творческите процеси на публиката, с цел нейното развитие и засилена ангажираност;
 2. Насърчаване на социалното приобщаване към културните и творчески сектори на хора с увреждания, хора от малцинствата и такива принадлежащи на маргинализирани групи;
 3. Усвояване на практики щадящи и стимулиращи околната среда и повишаване на осведомеността относно устойчивото развитие на културните и творчески сектори, в съответствие с целите на Европейската зелена сделка и Новото европейско „Баухаус“ движение;
 4. Усвояване на нови технологии и ускоряване на процеса на дигитализация на културните и творчески сектори в отговор на COVID-19 кризата;
 5. Изграждане на капацитет сред местни и микро организации от културните и творчески сектори, който да им позволява да бъдат активни на европейско и световно ниво.

Поканата има и специфични секторни приоритети включващи дейности за изграждане на капацитет (обучения, работа в мрежа и достъп до пазари, които да подпомогнат организациите да станат по-устойчиви) в музикалния сектор, архитектурата, книгоиздателския сектор,  културно наследство, мода и дизайн, устойчив културен туризъм. 20% от средствата по тази дейност ще бъде изразходвани за подкрепа на проекти, насочени към тези специфични за сектора дейности.

Финансирането е предназначено за организации активни в сферата на културата, творчеството и културното наследство, упражняващи дейност в следните сектори: танц, театър, литература, пърформанс, музика, културно наследство, архитектура, дизайн, цирк, фестивали, занаяти и мода. Това включва и висшите училища, местните власти, социалните предприятия, благотворителните организации и фирмите, работещи в сектора.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg