За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

БЮЛЕТИН МАРТ 2023

Новини от БМА

Семинар  „Творческа мобилност за музиканти“

Българска музикална асоциация организира онлайн семинар „Творческа мобилност за музиканти“, който е насочен към членовете на организацията.

Целта на семинара е:

 • Да се представят възможностите за мобилност на български музиканти в страната и чужбина – програма Culture Moves Europe, програма Мобилност на НФК и други възможности за финансиране на творческа мобилност;
 • Да информира членовете на БМА за дейността на организацията относно международното позициониране на българската музикална сцена;
 • Да се насърчи дебата за творческата мобилност в музикалния сектор.

Семинарът ще се проведе онлайн на 18 април от 11 ч.

Участието в семинара е безплатно, но желаещите да следва да попълнят регистрационна форма.

***

Viber канал на БМА

Българска музикална асоциация направи свой канал във Viber, за да може важните неща да достигат още по-лесно до членовете ни.

За да се включите в него и да получавате актуална информация, последвайте линка – ТУК.

Напомняме на всеки, който има промяна в данните или контактите си, че може да ни пише на members@bgma.bg, за да ги актуализираме.

***

Проект “Професия Фолклорен музикант”

Преди една година Българска музикална асоциация постави началото на проект “Професия Фолклорен музикант”, с който цели да намери решение на проблеми, като малкото учебни бройки във фолклорните специалности на образователни институции за средно музикално образование; ниската численост на студенти във висшите учебни заведения; липсата на грижа от страна на държавата и ограниченото на финансиране на професионални фолклорни състави, развитие на тяхната дейност и устойчивост; засилване на субективния фактор и концентриране на правомощия, определящи бъдещето им, в общинското управление; възстановяване на сектора на фолклорната музика след пандемията.

Една година по-късно той в края на своята първа фаза на реализация. Антоанела Петрова и Димитър Христов, членове на УС на БМА, реализираха  част от първия етап от проучването, като започнаха с обиколка на фолклорните ансамбли из страната. Проведени бяха разговори с техните ръководители, както и с директори на училища с професионално изучаване на фолклорни инструменти и общински администрации в Плевен, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Смолян, Черни Вит, Котел, Видин, Стара Загора и Широка лъка. Срещите с тях и разговорите показаха колко специфика, опит и проблеми са се натрупали през последните 33 години. Екипът по проекта има желанието и вярата  повече от всякога да изпълни всяка точка от проекта “Професия Фолклорен Музикант”, като осъзнава важността му това не само за пряко ангажираните с фолклорната музика, а и за цялото българско общество.

Този първи етап от развитието на проекта е с цел събиране на данни за спецификите на всеки един от ансамблите, техните отношения с общините и препятствията, с които се сблъскват всеки ден. Данните ще бъдат обединени в анализ, дело на учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН и той ще послужи за основа на работата ни занапред със заинтересованите  институции.

Вторият етап ще предизвика обсъждане между различните засегнати институции и ще търси пресечните им точки и общите цели, за да може да се изгради стратегия как фолклорният музикант да се запази, развие и придобие онзи специален статут, който заслужава.

В третия етап е заложено предложение за политики, които целят тяхното институционализиране и по-нататъшно опазване, развитие и бъдеще.

Наблюденията на екипа дотук и събраните по време на обиколките данни говорят, че има реална опасност до 15 години да  липсват музиканти, които свирят на българските инструменти. А няма откъде да внесем музикант, свирещ на гъдулка, тамбура или кавал. И това не е проблем само на фолклорния сектор, а и на цялото българско общество, защото засяга опазването на българското културно ни наследство и идентичност.

Престои последната обиколка, която ще включва градовете Бургас, Варна, Разград, Търговище, Русе, Добрич и София. Чака ни много работа, но и сме с хъс повече от всякога.

Благодарим на колегите си за отдадеността, желанието и подкрепата!

***

В епизод 3 на подкаста на Creative Europe Мила Георгиева, Рут Колева и Ния Петрова разказаха за любопитни минали и предстоящи събития около международния проект MOST – Тhe Bridge for Balkan Music, подкрепен по „Творческа Европа“, както и за това как се създават трайни интернационални партньорства и какви са ползите от наличието на единна мрежа от артисти, продуценти, фестивали и клубове в региона.

Повече можете да прочетете ТУК, а самият подкаст слушайте ТУК.

***

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ – ШОУКЕЙС ФЕСТИВАЛИ 

За пета поредна година Athens Music Week (AMW) се завръща от 29 май до 1 юни за една празнични четири дни, изпълнени с концертир дискусии, уъркшопи и други.

Както всяка година шоукейс програмата ще представи изгряващи таланти и интересни банди от Европа и съседните страни, като постави акцент върху различни идеи и експерименти от всички музикални жанрове.

Тази година организаторите канят млади артист-изпълнители, банди и музикални проекти, които да представят своите произведения пред професионалисти и музикални експерти от местния и международен пазар (мениджъри, брокери, промоутъри и други).

Краен срок за подаване на заявки – 9 април 2023 ТУК.

Полезна информация:

 • Шоукейсите са дължина 30 мунити максимум
 • Техническа поддръжка
 • Организаторите предоставят акредитации за целия ден на събитието
 • За артисти, които идват от по-далече от 200 км е осигурено настаняване

Athens Music Week (AMW) е бутикова конференция и шоукейс фестивал, който се провежда в град Атина всеки юни, като обхваща няколко локации, една от които е центъра на културни събития „Технополис“. Това е алтернативна дестинация, където музикални фенове и експерти от индустрията от страните на Източното Средиземноморие се срещат, за да си взаимодействат, да споделят разнообразен музикален опит и да обменят знания относно съвременните мултикултурни пазарни посоки.

Athens Music Week е основана през 2018 г. с визията да предложи единствено по рода си културно и музикално изживяване както за феновете, така и за хората от индустрията.

***

Waves Vienna – шоукейс фестивал и международна конференция, ще се проведе от 7 до 9 септември 2023 във Виена, Австрия

Краен срок за кандидатстване – 31 май 2023 г. през платформата Gigmit.

В допълнение към фиксирана такса от 300 евро кандидатите ще получат достъп до цялата програма на фестивала и конференцията, както и кетъринг и нощувка в деня на концерта, ако това е приложимо. Регистрацията в Gigmit и заявката за един от 10-те слота в шоукейс програмата е напълно безплатна.

От 2022 г. Waves Vienna поставя своя фокус върху темата “Изтока и Запада: разнообразието”. Докато програмата на живо включва голямо разнообразие от национални и международни изпълнители, конференцията предлага разнообразна дискурсивна програма с панели, семинари, майсторски класове и много възможности за работа в мрежа. Програмата е обвързана с темата „Изтокът среща Запада“, която ще послужи като основа и вдъхновение за дългогодишно паневропейско сътрудничество.

***

Водещият литовски шоукейс фестивал и международна конференция What’s Next In Music, Вилнюс, Литва, насочен към иновации и нови възможности в музикалната индустрия, вече приема заявки от музиканти от всички жанрове.

Дати на провеждане: 7-9 септември 2023, Вилнюс, Литва

Краен срок за кандидатстване – 1 май 2023 г. ТУК

***

Отворена покана за джаз музиканти на възраст 18 – 26 години

JM International кани млади джаз музиканти от целия свят на възраст между 18 и 26 години да кандидатстват за тазгодишното издание на JM Jazz World Orchestra – водещ световен младежки джаз оркестър. Той работи с едни от най-добрите диригенти, музиканти и композитори в света, прави ежегодни турнета и участва на престижни европейски концерти и джаз фестивали.

Кандидатствайте ТУК до 8 април 2023 г.

Кандидатите трябва да да предоставят следната информация:

 • CV (Трябва да съдържа информация за вашето музикално образование –  факултет, академия, музикално училище, както и опитът ви, придобит като джаз музикант);
 • Връзки към видеоклипове с изпълнение на поне 2 различни парчета: тема и импровизация;
 • Писмена препоръка от учител по музика или професионалист в музикалния бранш;
 • Документ, който удостоверява, че разходите ви от и до мястото на турнето ще бъдат покрити.

Журито ще избере до 25 музиканти, които да сформират JM Jazz World Orchestra 2023, както и резервен списък с музиканти, които могат да се присъединят към проекта в случай на отмяна. Всички кандидати ще бъдат уведомени за резултатите до края на април.

Повече информация ТУК.

***

Възможности за кандидатстване – финансиране 

Кандидатствайте за програмата на Culture Moves Europe за организатори на резиденции

Програмата на Culture Moves Europe за резиденции могат да кандидатстват културни организации, редовно организиращи артистични и творчески дейности или/и такива, които имат капацитета да реализират международен артистичен и културен проект за резидентска програма.

Първата покана за домакини на резиденции по схемата за мобилност Culture Moves Europe се откри на 15 март. Поканата предоставя финансова подкрепа на организации и индивидуални артисти, регистрирани като юридически лица, които искат да приемат международни артисти и културни професионалисти за резидентен проект.

Какво покрива гранта?

 • разходи, свързани с приемането на международни артисти и професионалисти в областта на културата и тяхната мобилност;
 • грантът е в размер на 35 евро на ден за участващ артист или културен професионалист, за да покрие тяхното настаняване, менторски такси, оборудване и т.н.
 • грант за пътни разходи (вижте различните опции в зависимост от разстоянията ТУК и калкулатор на разстоянията ТУК)
 • дневна добавка от 25 евро за разходи за храна, местен транспорт и др.

Краен срок за кандидатстване – 15 юни 2023 през Портала на Гьоте Институт.

Поканата е насочена към домакини на резидентски програми от следните сектори:

 • архитектура
 • културно наследство
 • дизайн и моден дизайн
 • литературен превод
 • музика
 • сценичните изкуства
 • визуални изкуства

Процесът на кандидатстване е разделен на две фази:

 1. селекция на организации – домакини на резиденции;
 2. потвърждение на поканените артисти, създатели на културно съдържание и професионалисти, избрани от домакините.

Условия:

За да кандидатствате, вие трябва да:

 • сте представител на организация или лице, регистрирано като юридическо лице;
 • организирате дейности, свързани с поне един от изброените по-горе сектори;
 • организирате редовно артистични и културни дейности или/и да имате капацитет (т.е. съоръжения, услуги, персонал и наставничество) за изпълнение на проект за артистична и културна резиденция;
 • поканите поне 1 и максимум 5 артисти или професионалисти в областта на културата, които да участват в проекта за пребиваване, които пребивават законно в поне една друга държава по програма Творческа Европа (списък).

Проектът трябва да е с продължителност минимум 22 и максимум 300 дни.

Допуснатите лица трябва да бъдат част от резиденцията по едно и също време и за еднаква продължителност.

Резиденцията и престоят на лицата трябва да бъдат непрекъснати.

Всяко гостуващо лице по резидентската програма трябва да използва в помещенията на домакина и трябва да работи по програмата на резиденцията минимум 70% от времето си.

За пълния списък с критерии за допустимост вижте документацията към  поканата от официалната страница на Творческа Европа.

Процедура по кандидатстване

Поканата е отворена от 15 март до 15 юни 2023. 

За да кандидатствате първо трябва да си създадете профил в Goethe-Application Portal. 

Формулярът за кандидатстване можете да свалите от ТУК.

Кандидатите, чийто проект за резиденция е избран, ще бъдат информирани в края на юли 2023 г. от Гьоте-институт, организацията, отговаряща за Culture Moves Europe и ще бъдат поканени да продължат с подбора на артисти, участващи в техните проекти.

Избраните домакини ще разполагат с една година, считано от датата на подписване на тяхното споразумение за безвъзмездна помощ, за да завършат проекта си.

Включване и устойчивост

Culture Moves Europe ще предостави специална подкрепа на хората с увреждания и тези, които се грижат за деца с увреждания. Освен това ще предостави специална подкрепа на тези, които пътуват до и от отвъдморски страни и територии, както и най-отдалечените региони на ЕС. Поканата за домакини на резиденции  има за цел да поддържа баланс между половете и географския баланс сред получателите.

Culture Moves Europe също така се ангажира да работи по устойчив и екологично отговорен начин.

Повече информация за програмите на Culture Moves Europe можете да получите от ТУК.

***

Столична програма “Култура” обявява втора сесия за прием на проекти по НАПРАВЛЕНИЕ 7: „МОБИЛНОСТ”

В изпълнение на Решение №58 от 26.01.2023 г. на Столичен общински съвет, Столична община обявява ВТОРА СЕСИЯ ЗА ПРИЕМ НА ПРОЕКТИ ПО НАПРАВЛЕНИЕ 7: „МОБИЛНОСТ”.

Срок за подаване на проектни предложения:  15 март – 15 април 2023 г., включително.

Проектните предложения се подават по електронен път на сайта на Столична програма „Култура“ – https://kultura.sofia.bg/. Не се приемат документи, подадени на хартиен носител в Дирекция „Култура” на Столична община, изпратени по поща или имейл.

Направление 7: „Мобилност” подкрепя мобилност на културни оператори (организации) и физически лица:

 • за участие във фестивали, събития и инициативи в страната и чужбина (външна и вътрешна мобилност). Допустими са пътувания от и до държави от цял свят, когато имат съответната целева обосновка. Приоритет имат пътувания от и до държави в Европа.;
 • за провеждане на инициативи, които представят тяхната дейност, като повишават качеството на културния продукт и капацитета на творците и културните оператори;
 • реализиране на регионални и международни резидентски програми;
 • проекти с цел изграждане на национални и международни партньорства, разширяване на контакти и насърчаването на съвместни проекти и инициативи с партньори от други държави;
 • проекти, насочени към развитие и обогатяване на културните продукти и разширяване на публиките.
 • Срокът за реализация на проектите, с които кандидатствате по направление “МОБИЛНОСТ”, трябва да бъде от 1 май до 15 септември 2023 г.и 2023 г.

***

Ръководство за финансиране на музикална мобилност 

Ново Ръководство за финансиране на музикална мобилност с акцент върху Европа са съставили от On the Move, в партньорство с Music Export Poland и експертите Джес Партридж и Мари Фол. В него за картографирани всички безвъзмездни средства и схеми за подпомагане, в които музиката е или основен фокус или е изрично посочена като допустима дисциплина.

То предоставя общ преглед на финансиращите органи и програми, които подкрепят международната мобилност на музикални артисти (автори, композитори, музиканти, групи, оркестри) и други музикални професионалисти, пътуващи от и/или до Европейски държави (вижте списъка по-долу).

Целта на това ръководство е прозрачно да се обобщи съществуващата информация, която може да помогне на лица и организации да намерят най-добрите начини да се ангажират с международни колеги и да финансират своите трансгранични пътувания. В него са изброени местни, национални и международни ресурси, както публични, така и частни. Включени са само възможности, които се появяват редовно, достъпни онлайн, покани за кандидатстване чрез отворени покани и които покриват поне част от международните пътни разходи.

Ръководството обхваща 46 държави, разположени на европейския континент, които са членки на Съвета на Европа: Албания, Андора, Армения, Австрия, Азербайджан, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия , Франция, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Косово, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Молдова, Монако, Черна гора, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино , Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Украйна и Обединеното кралство.

Ръководството можете да свалите от ТУК.

***

Сесия на Министерство на културата за финансова подкрепа на фестивали и конкурси в областта на професионалното музикално изкуство

Подкрепата се определя чрез конкурс по документи, в който могат да участват юридически лица, вписани в Информационния регистър на културните организации на Министерство на културата.

Обща сума за финансиране на проектите е по 300 000 /триста хиляди/ лева. (Сумата е определена съгласно т. II. Администрирани разходни параграфи по бюджета, Субсидии за творчески проекти и други разходи за финансово подпомагане създаването и разпространението на сценични произведения на основание ЗЗРК в бюджетна програма „Сценични изкуства“ за 2022 г., тъй като към момента няма приет Закон за държавния бюджет за 2023 г.)

Проектните предложения се оценяват по следните критерии:

 • международно и национално значение;
 • наличие на фестивална програма;
 • устойчивост на фестивала във времето;
 • социален и културен ефект;
 • експертен потенциал и капацитет на организационните екипи;
 • ангажираност на местната власт;
 • зрителски ресурс и развитие на публики;
 • план на проекта за публичност и информация;

Конкурсната процедура се провежда съгласно Правилата за условията, реда и процедурите за провеждане на сесии за подпомагане на творчески проекти в областта на сценичните изкуства, утвърдени със Заповед № РД09-218/26.03.2019 г., изм. със Заповед № РД09-281/18.05.2020, Заповед № РД09-615/25.08.2020 г., Заповед № РД09-453/28.05.2021 г. и Заповед № РД09-473/ 02.06.2021 г., публикувани, заедно с формуляра за кандидатстване и формата на бюджет в раздел „Дирекции по изкуство и култура“, дирекция „Сценични изкуства и художествено образование”, Програми и проекти.

 1.   В конкурсните сесии не могат да участват и да получат финансова помощ кандидати, които:

1.1. не са изпълнили договорни задължения към Министерство на културата при предходно финансиране;

1.2. са обявени в несъстоятелност или са в производство по несъстоятелност;

1.3. се намират в ликвидация;

1.4. са лишени от право да упражняват търговска дейност;

1.5. имат парични задължения към държавата или общината, освен ако компетентен орган е допуснал разсрочване или отсрочване на задълженията;

 1.   Кандидатите не могат да подават едно и също проектно предложение по настоящата програма и не могат да бъдат финансирани повече от един път в рамките на една програма.
 2.   Финансовата подкрепа за всеки отделен проект не трябва да надвишава 75% от стойността на допустимите разходи по проекта.
 3.   Собственото финансиране (собствен принос) може да бъде финансово и нефинансово. Стойността на собствения принос е задължително минимум  25 % от общия размер на допустимите разходи по проекта, като до 10% от стойността на собственото финансиране от страна кандидата може да бъде нефинансов принос.

Документите – формуляр, бюджет и приложения се подават, както следва:

 1. Попълнени и подпечатани в два екземпляра на хартиен носител на място в деловодството на министерство на културата или чрез лицензиран пощенски оператор или куриер. В този случай на електронен адрес: proekti.muzika@mc.government.bg се изпращат Формуляр за кандидатстване Приложениe 1 във фoрмат „Word“ и Приложение 1А във формат „Excel“. За подадено в срок чрез лицензиран пощенски оператор или куриер се счита предложение, чието пощенско клеймо или разписка от куриер е до 23:59 часа в деня на изтичане на срока на обявата.
 2. В случаите, в които кандидатстващата организация разполага с универсален електронен подпис, документите – формуляр и приложения се подават по електронен път подписани с електронен подпис на e-mail: proekti.muzika@mc.government.bg. В този случай за подадено в срок се счита предложение с положен електронен подпис и получаване на посочения електронен адрес до 23:59 часа в деня на изтичане на срока на обявата.

Срокът за подаване на документи е до 24 април включително.

Допълнителна информация на телефони: 02/94 00 873/ 963.

***

ВСЕ ОЩЕ МОЖЕТЕ ДА КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА:

Станете част от шоукейс програмата на So Alive Music Conference – SAMC 2023

So Alive Music Conference e международна музикална конференция, която ще се проведе за първи път от 19 до 22 октомври тази година в София. Събитието ще представи конферентни панели и презентации, както и шоукейс програма, която ще бъде с фокус изпълнители от България и Югоизточна Европа.

Поканата е отворена към артисти и групи от балканските страни, работещи във всички музикални жанрове, като журито ще избере 15 участника, които да представят музиката си пред професионалисти в сферата от Европа и света.

Кандидатствайте ТУК до 30 април!

Какво предоставят организаторите?

 • 45 минутен слот за концерт в шоукейс програмата по време на конференцията;
 • Безплатни акредитации за пълен достъп до всички зони конференцията за вас, всички музиканти от групата и вашия мениджър/представител;
 • Възможност за покриване на пътни разходи и настаняване, ако не живеете в София;
 • Възможност за участие на един ваш представител в Sound Ninja Songwriting camp, който ще се проведе по време на конференцията;
 • 5 билета за ваши гости за шоукейс програмата;
 • Техническо обезпечаване на концерта – беклайн, озвучаване, осветление, звуков инженер на място;
 • Бекстейдж зона с кетъринг.

So Alive Music Conference си поставя за цел да позиционира българската и балканска професионална музикална общност на Европейската и международна сцена. Като делегати на конференцията ще присъстват водещи професионалисти от музикалния бранш от цяла Европа, между които – фестивални и програмни директори, лейбъли, агенти, мениджъри, журналисти, артисти и представители на водещи културни организации.

Българска музикална асоциация е комуникационен партньор на събитието.

***

PIN Music Conference & Showcase ще се проведе от 30 ноември до 2 декември в Скопие, Македония. Могат да кандидатстват индивидуални артисти и групи без ограничение в жанра музика, която правят.

Кандидатствайте ТУК до 15 април!

PIN е първата и единствена по рода си музикална шоукейс конференция в Македония, създадена през 2012 г. от група ентусиасти, които вярват, че един ден тя ще се превърне в основен катализатор за подобряване на музикалната сцена в Македония и региона. През последните години PIN се превърна в партньорски фестивал на HEMI Music Hub.

 

 

***
Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg

***

#MyMusic е рубрика в сайта ни www.bgma.bg, която предоставя възможност на редовните ни членове да представят своите актуални проекти и информация за присъствието си online чрез активни официални източници. Презентационните материали следва да включват:

 • Текст до 1000 знака на български език;
 • 2 актуални хоризонтални снимки резолюция не по-малко от 150 dpi;
 • активни линкове към официален сайт, официални страници в социалните мрежи и албуми в музикалните платформи (до 3 платформи по избор).

Изпратените материали ще бъдат публикувани в графичен вид, отговарящ на дизайна на официалния сайт на Българска музикална асоциация, с минимална редакторска намеса за технически грешки.

Материали, които не отговарят на посочените критерии, няма да бъдат публикувани.

Очакваме информация за проектите Ви на имейл: members@bgma.bg.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg