За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Първо обществено обсъждане за нова акустична концертна зала в София

На 8.12.2018 в камерна зала “България” се състоя първото обществено обсъждане на идеята на фондация “Богария” за създаването на нова акустична концертна зала в София във впечатляващ българи и чужденци архитектурен комплекс. Идеята за бъдещ проект за тази зала – по думите на директора на фондацията Васил Димитров – трябва да бъде разработена под мотото “Нищо по-малко от величествена, нищо по-малко от великолепна”.  

В това първо обсъждане, което бе разгласено сред  необичайно тесен кръг музиканти, по инициатива на изпълнителния директор Весела Кондакова Българска музикална асоциация се включи в разширен състав: Пейо Пеев и Александър Обретенов от Управителния съвет, Васил Гюров от Контролния съвет и екипът на БМА. Сред участващите в обсъждането бяха проф. Пламен Джуров (член на инициативния комитет за новата зала), проф. Емил Янев, проф. Любомир Денев,  проф. Велислав Заимов, г-жа Милка Митева – бивш дългогодишен директор на НМУ “Любомир Пипков”, проф. Сава Димитров – декан на Инструменталния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров”, Найден Тодоров – директор на Софийска филхармония, Тихомир Геортиев – НАМП, както и г-жа Гена Събева – председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България.

В хода на този първи опит за обсъждане на критерии за създаването на идеен проект за нова акустична зала в София ясно бяха очертани няколко линии, по които организаторите на това обсъждане си представят развитието на подобен проект с времеви хоризонт в рамките на 30-40 години! Предназначението на построения по всички архитектурни правила и акустични изисквания комплекс да бъде единствено и само за концерти класическа музика без възможност музиканти от други жанрове, които свирят акустична музика, да могат да ползват новата зала. Същевременно за тях като нейна алтернатива се предлага те да ползват концертния комплекс “България” преди или след неговия основен ремонт …  

Също така в хода на дискусията ясно бе очертана и подчертана непреодолимата според голяма част от изказалите се колеги разделителна линия между тях и професионалните музиканти, ползващи “електричество в работата си”. В своите изказвания Васил Гюров и Пейо Пеев посочиха редица аргументи защо е излишно и безсмислено да се подчертава такава разделителна линия и че музикантите от джаз, рок и поп гилдията ще подкрепят всяко начинание, което би довело до съществуването на повече модерни концертни зали в София, а в перспектива – и в страната.

Българска музикална асоциация не вярва, че подобни разделителни линии сред професионалната музикантска гилдия у нас могат да доведат до положителни резултати за нашето изкуство. Същевременно Асоциацията е готова да подкрепи разработката на идейни проекти и систематичната работа по създаването на нови, специализирани музикални мултифункционални пространства както в столицата ни, така и в страната.

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg
X