За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

БМА участва в 40-ото Общо събрание на Международния музикален съвет (IMC)

Приключи 40-ото Общо събрание на Международния музикален съвет (International Music Council), което се състоя в Рабат, Мароко от 21 до 23 ноември 2023 г. Българска музикална асоциация е член на регионалната организация – Европейски музикален съвет (EMC) от 2020 г. 

Мила Георгиева, като зам.-председател на БМА и член на Управителния съвет на Европейския музикален съвет и Мирена Станева – изпълнителен директор на БМА, се включиха в дискусите и работните срещи по време на събитието, на които  бяха обсъдени следващи инициативи, различни проекти на организацията като EMC lab и SHIFT и възможностите на членовете да се включат в тях. Мила Георгиева представи домакинството , на Българска музикална асоциация за следващото издание на Европейския музикален форум, който е ще се проведе в София между 5 и 8 юни 2024 г. в Топлоцентрала.

Общото събрание на IMC избра нов президент на организацията – д-р Шейла Уудуорд от Южна Африка, както и нов Управителен съвет. Обсъдиха се и се приеха отчет, бюджет и план за дейност за следващите две години.

Фокус тема на пленарните сесии беше популяризирането на 5-те музикални права, както и отбелязването на предстоящата 75-годишнина на организацията. В дискусията членовете обсъдиха възможностите , как да се подобри работата на организацията и комуникацията, както и реализацията на предстоящия проект на IMC Fair music. 

Събитието се състоя в рамките на 10-ото издание на музикалния фестивал Visa for Music. По време на официалното откриване беше връчена наградата Music Rights на Santuri Electronic Music Academy (SEMA) от Найроби, Кения. Тя се дава за 7-ми пореден път от Изпълнителното бюро на IMC на проект или организация, които работят успешно за имплементирането на едно или повече от петте музикални права. 

Visa for Music е първият фестивал в Африка и Средния Изток, насочен към музикалната индустрия. Мисията му от 10 години насам е да открива таланти и да създава връзки между музикални професионалисти от цял свят. За това издание бяха получени повече от 1500 кандидатури от над 80 страни по света, които включваха стилове, като джаз, уърлд, акустична музика и други.

Международният музикален съвет (IMC) е водеща световна професионална организация, посветена на популяризирането на значението на музиката в живота на всички хора. Мисията на IMC е да развива устойчиви музикални сектори в световен мащаб, да прави музиката значима за цялото общество и да защитава основните музикални права във всички страни.

Участието на БМА в Общото събрание на Международния музикален съвет се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg