За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

БМА с рекордна субсидия от 120 000 лв от ПРОФОН

На състоялото се на 24.06.2020 Общо събрание на ПРОФОН в силно конкурентна среда Българска музикална асоциация спечели рекордната за историята на организацията годишна субсидия в размер на 120 000 лева. Асоциацията ни достойно защити своята кандидатура за финансиране от фондовете на ПРОФОН за подкрепа на организациите на продуцентите и на артист – изпълнителите. Кандидатурата ни беше представена от Мила Георгиева – член на Управителния съвет на БМА. На заседанието присъстваха и Пейо Пеев, и Александър Обретенов – също членове на УС, както и екипът на БМА. Най-силните аргументи в полза на кандидатурата ни бяха огромното развитие в дейността на организацията ни за 2019, както и ролята на БМА в подкрепа на артист – изпълнителите от независимия музикален сектор в кризата COVID 19 и предприетите от държавата мерки. Сред тях са приносът на организацията за създаването на новите финансиращи програми на Министерството на културата “МУЗИКА” с бюджет 500 000 лв и “Разпространение” с общ бюджет от 800 000 лв за музика, театър, танц и визуални изкуства, създаването на извънредните програми “Творчески стипендии” и “Творческо развитие” на Национален фонд “Култура” и т.н. 

Както знаете, през 2019 на заседанието на Общото събрание на ПРОФОН – върховния управляващ орган на Дружеството за колективно управление в частна полза правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите-изпълнители – бе взето важно решение за вдигане на сумата на фондовете с таван 300 000 лв – съответно по 150 000 за продуцентите и за артист – изпълнителите. През 2020 едно от решенията на заседанието на Общото събрание, продължило близо 10 часа, беше фондовете да отпуснат именно тази най-висока сума за подпомагане на независимия музикален сектор, който понесе и продължава да понася изключително тежки щети поради извънредната епидемиологична обстановка у нас и в Европа. Това решение даде възможност и през тази година субсидия за дейността си получат Българска музикална асоциация (120 000 лв) и Българската Хип Хоп Асоциация (30 000 лв).  

Преди да гласува размера на субсидиите и бенефициентите им за 2020, Общото събрание на ПРОФОН прие две важни промени в Устава и Правилника за разпределение на организацията, които ще Ви представим в отделни публикации. Една от промените касае конкретно разпределението на изпълнителските възнаграждения в оркестрите в класическата музика. 

Благодарим на голямата група наши членове, които присъстваха на Общото събрание и ни подкрепиха!
Благодарим на БХХА за колегиалното отношение и подкрепата, която бе взаимна и е добър знак за отворени врати за сътрудничество по проекти на двете организации!
Благодарим на членовете на Общото събрание на ПРОФОН, които ни гласуваха доверие, за да продължим да работим по нашите проекти за подобряване на средата, в която творят българските артист – изпълнители и за подпомагането им, за да представят своя музикален продукт на международно ниво! 

Благодарим на всички наши членове, които все по-активно се включват в проектите на организацията. Продължаваме напред! 

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg