За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9

БМА и известни варненски музиканти в подкрепа на музикалните състави на БНР

На 17 май 2018 (четвъртък) от 19.00 на сцена „Раковина“ в Морска градината във Варна БМА чрез своята регионална секция с координатор Антоанела Петрова – член на Управителния съвет на Асоциацията ни – организира концерт в подкрепа на музикалните състави на БНР. Събитието е и част от протестните им действия срещу критично ниското възнаграждение на труда им.

За да изразят съпричастността си на сцената ще се качат варненски музиканти, сред които Антоанела Петрова, Полина Антонова, Нейчо Петров – Реджи, Страцимир Павлов, Нейко Бодуров, Стоян Роянов, Валери Маринов и др. С красива и качествена музика те ще застанат зад исканията на колегите си от столицата. Варненските артисти подкрепят исканията на музикалните състави от БНР за увеличение на основните им заплати, които в момента се оказват най-ниски в сектора и са далеч под средната заплата за столицата.  Входът за концерта е свободен, за да може всички желаещи да се насладят на музиката, която  изпълняват с любов, желание и кауза, както и да покажат своята съпричастност към професионалистите – колеги в БНР и българската култура.

Още през октомври 2017 г. музикантите от четирите състава – Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг Бенда на радиото и Оркестъра за народна музика — поискаха увеличение на бюджета на БНР в частта за музикалните му състави, което да доведе до 50-процентно повишение на заплатите им. Преговорите в Народното събрание в Комисията по култура и медии и Комисията по бюджет и финанси стартираха по инициатива и със съдействието на Българска музикална асоциация и тогавашния председател на УС Антони Дончев. Въпреки обещанията, до момента бюджетът на БНР остава непроменен, тъй като искането все още не е гласувано.  Оркестрантите и хористите от музикалните състави на БНР започнаха протестни акции през април, за да повдигнат „на висок глас“ въпросите за финансирането и разпределянето на средствата, които се отделят за култура.  Четвъртият им протест ще се състои също на 17 май 2018 между 13.00 и 14.00 в София в градинката до лъва при НДК.

Още информация за концерта във Варна вижте във фейсбук на: https://www.facebook.com/events/1801254686600735/

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9