За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9

Звукът на българската музика през 2017-та (Част 1)

Колаж: Българска Музикална Асоциация

През 2017-та българските музиканти доказаха още веднъж, че смело скъсяват дистанцията спрямо колегите си по света. Постигат го верни на идеите си, водени от риска и непреодолимото желание за развитие. А и с доброто намерение да зарадват своята, все по-изискваща, но и предано подкрепяща публика. Повод за радост е издаването на дългосвирещи и краткосвирещи албуми, с все по-високо качество – смесени, мастерирани, а понякога дори записани в сериозни международни студиа. Тези технически детайли, в комбинация с перспективни креативни хрумвания и упорит труд от родните артисти и банди, мен лично ме карат да вярвам в бъдещето на модерната музика по нашите ширини. И колкото повече я търсим, слушаме и купуваме, толкова по-напред ще върви. Но не защото така трябва, а защото тя е наистина яка! Убеди се сам….

Ангел Ковачев – “Небесен”

След като излезе с високо вдигната глава от странната ситуация, в която беше изпаднал като част от водещия лейбъл Virginia Records, Ангел Ковачев показа изключително вярно чувство към инди-поп звука на 21-ви век. Първо го направи с няколко шарени и грабващи видео сингли, а след това – през тази пролет впечатли феновете с дългосвирещ албум. Пълен с ярки мелодии и лирики, които не можеш ей така с лека ръка да скипнеш. Те детайлно рисуват изграждащия се образ на един отличен артист, композитор, музикален продуцент и изпълнител. Открит пред себе си и хората – вдъхновяващ пример за тези, които все още имат намерение да променят статуквото. Пък каквото ще да става 🙂

Bobo & the Gang – “Говори”

Пловдивската култура звучи в пъти по-cool с парчетата на тези 7 магически музиканти, обединени под хип-хоп шапката и задължителната качулка върху нея – наречена Bobo & the Gang. Мега приятната шайка продължава да бъде една от най-сериозно забавляващите ни банди на живо, неправейки компромис с повода и обстоятелствата. Това е и причината да вярваме на всяка дума от дебютния им албум, който между другото ще ти помогне да вземеш разстоянието “София-Ню Йорк” за по-малко от 42 минути. Смятай, каква гъзария е!

Boyan & Ruth Koleva – “Wake Up” EP

Когато говорим за пробуждане и вдъхновение на българската музика през изминаващите 12 месеца, с големи букви слагаме този краткосвирещ албум. Редно е! Причини да искаш.

“Wake Up” EP на Владетеля на дълбоките бас линии – продуцентът Boyan и смайващата с таланта си Ruth Koleva, впечатли публиката със съчетанието между нео соул излъчване и счупени бийтове. Изваяни по такъв начин, че да привлекат вниманието на легендарния британски лейбъл BBE Music. Музикална компания, за която са издавали имена като J Dilla, will.i.am от Black Eyed Peas, David Rodigan и Paul Weller.

Наслади се на изящните лирики на Ruth, в компанията на динамично бълбукащите звукови картини на продуцента Boyan. Един от най-стойностните албуми излизали от родината ни през 2017-та.

Grigovor & Gena – “Фалстарт”

Абсолютни феномени за хип-хоп културата в София! А и където и да ги видиш, и чуеш, трябва да си сигурен, че партито е гарантирано. Както и дълбоките емоции, впрочем. Това е успешната съставка за продуцента Гена от рап стихията So Called Crew и половината от Logo5 – Илия Григоров – Grigovor. Водени от безпогрешното си чувство за бийтове, летящи като новогодишни пиратки рими и интелигентно чувство за ирония и самоирония, “Фалстарт” достигна до хората моментално. А и щом дочувам постоянно как разни готини агенти си припяват в метрото тракове като “Зъл”, “Екзистенциална криза” и “TL;DR”, значи говорим за албум право в десетката!

DAYO – “DAYO”

Банда, която продължава да променя музикалната среда със стил, отлично отношение към детайла и изследване на красотата на подводните, ниски вълни. В началото на юни тази година, гениалните артисти Божидар Василев – Tromboby, Евден Димитров – Ечи, Васил Вутев, Мишо Филипов и DJ Rawland издадоха дебютния си дългосвирещ албум. Запис, който продължава да продава мехлеми за болки във врата както в България, така и все по-често извън пределите на страната ни.

И този факт си има логическо обяснение. Ако направиш едно кръгче по готините барове между Santa Monica и Long Beach, и оттам ехтят траковете “Soul Searchin’”, “Doner” или “Rescue”, пример – нито за момент не се учудвай. Защото музиката на DAYO е създадена за широкия свят и неговите неочаквани завои, пътеводни звезди и топли мигове на искреност. Като саундтрак на истински почувствания живот. Скоро очакваме и продължението му…

DDed Star – “Dogging” EP

Ерудирана агресивност, китарно-синтезирани хармонии и един внушителен вокал, пълен с обертонове и белези от разтърсващи душевни битки. Всичко това, а и много чувство за смайваща прогресия, можем да чуеш в дебютното EP на Ангел Каспарянов – фронтменът на бандата Sepuko 6 и неговият проект DDed Star. Музика, която има история, а и със сигурност не би те оставила безразличен към пружиниращите мелодии в ушите си. Албум, който лично на мен ми дава усещането, че китарната музика винаги ще има място в сърцата ни.

Funky Miracle – “Fly”

Пълен клуб с  широко усмихнати, добре изглеждащи млади хора, които са там, за да потанцуват заедно с любимата си музика. При това изсвирена от симпатяги на техните години, посветили се на модерното изкуство и неговите вълнуващи пространства. Така изглеждаше една от незабравимите ми музикални вечери през тази година. Нощта, в която Funky Miracle сбъднаха своята, а и на феновете им, мечта, издавайки дебютния си албум “Fly”.

Запис, изпълнен с блестящи моменти отразили се в стилове като поп, фънк, джаз, хип-хоп груув, че даже и латино настроение. Албум създаден за всеки ден, в който имаш някакво съмнение, че нещо не е както трябва. Защото музиката може да ти даде увереност, нужното вдъхновение и посока различна от тази на тълпата. Защото е важно да можеш да погледнеш живота от високо, давайки си ясна сметка, че си тук, за да оставиш следа. Точно както тези 7 момчета, израснали с изкуството да бъдеш себе си.

Коментари · 1

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9