За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

Българска музикална работилница 2019: крачка напред към създаването на традиция

На 28.09.2019 в София за втори път се състоя музикално събитие – продължение на един успешен експеримент 2018: специализирано изложение, което събира българи от страната и чужбина, създаващи електрически музикални инструменти (китари, басове, струнни народни инструменти), продукти и услуги на световно ниво в този интересен, специфичен сектор от музикалната индустрия. Екипът на БМА беше изпълнен с любопитство наблюдател в първото издание на Българска музикална работилница, а във второто Асоциацията ни се включи като официален партньор. Инициативата за присъствието ни и през 2018, и през 2019 бе на ентусиазирания ни плевенски колега, китарист (разбира се) и автор в проекта “Виж музиката” Мартин Найденов. Радваме се, че именно той беше вдъхновеният водещ на Българската музикална работилница 2019. Представяме Ви събитието през неговия поглед. 

Българска музикална работилница 2019 (БМР) направи уверено втората си крачка по пътя на израстването си в традиция. В проължение на 8 часа разнообразието от преживявания в наелектризираната зала на Joy Station не стихваше. Оказва се, че форматът на среща с изложбен характер на  българи и чужденци, работещи в България, които изработват музикални продукти или извършват услуги, свързани с музика, е не само упешен, но и остава уникален за нашите географски ширини. Посетителите имаха възможността да видят, да докоснат и опитат да посвирят, да чуят най-новите тенденции в създаването на български музикални инструменти и музикална техника от български професионалисти, създали и утвърдили вече признати брандове на световно ниво. Голямата цел на събитието, обаче, се визуализираше в на пръв поглед странична сюжетна линия: продължителните беседи между самите посетители – онзи дълбок тунел от опит, чието споделяне БМР има за цел да предизвика. Това беше и едната от причините повечето гости на събитието да останат от началото до самия му край. Другата причина, разбира се, беше наситената програма, която организаторите предложиха. Добре режисирано действие фокусираше вниманието ни в перфектна симбиоза от случващото се на масите за представяне на участниците и сцената за демонстрации от артистите. На пръв поглед трудно съвместима, но в крайна сметка хомогенна поредица от фолкор през класически творби до рок интерпретации и импровизации представяха разнообразието от продукти по най-адекватния начин – в естествения им хабитат. Възможността, дадена на гостите да тестват продуктите, неколкократно успя да докаже и многофункциoналността на инструментите и техниката. 

Първото представяне на сцената беше на Алекс Нушев, Атанас Борисов и Петър Алексиев, които в кратка, но внушителна презентация ни запознаха с дейностите си по звукозапис, продуциране и аудиообработка. В списъка с продукции, излези от ANP Music Production, намират място песни на изпълнители като Banda Del Padre, DIA, DJ Dian Solo, Metamorphia, Belonoga и много други. 

Вълната от електронна музика, придружаваща визуализацията на ANP Music Production, плавно преля в представянето на специалния гост на БМР 2019 Дончо Иванов. Дончо е лютиер, живеещ и работещ в Канада. Неговите китари са част от пътуващото изложение Boutique Guitar Showcase. То представя най-добрите лютиери от цял свят в атрактивни специализирани турове. Българската публика се докосна до две от китарите му, като една от тях беше демонстрирана на сцена от талантливия млад музикант Георги Димитров – Жожо.

Иновативната фолклорна линия в лютиерството отново бе в ръцете на вече добре познатия ни както от предишното издание на Работилницата, така и от гостуването му в проекта ни “Виж музиката” гъдулар и лютиер Деян Денчев. Той отново показа, че новаторството и традициите могат да съществуват в съвършено съвместно общуване. Удивителните му постижения и иновации при изработката на гъдулки и тамбури, създаването на прототипи на такива електрически инструменти правят работата на Деян Денчев разпознаваема с високото си ниво на изработка и екзотични новаторски аспекти. Богатият му опит като музикант направиха демонстрацията на инструментите му вълнуваща, а автентичната декорация на масата, на която бяха изложени продуктите му, я направи една от най-колоритните на изложението. 

SnapDrive се нареди на първо място сред фаворитите ми на БМР 2019. Mодулният аналогов китарен дисторшън спестява изключително много време на музикантите, които могат да модифицира схемите на самия ефект без да има технически умения, като с това им позволява да се фокусират върху най-важното: да създават музиката, чрез която да се изразяват. Ефектната му презентация в две части представи както техническите аспекти, така и широкия спектър на приложенията му на сцена в изпълнението на Alexandra Zerner.

TOKO Luthier Services в лицето на Тотко Колев е бранд, който с достойнство заявява позициите си сред лютиерските среди. Въпреки очакванията ми да бъде представена представена бас китара, Тотко беше избрал да демонстрира дабъл-нек китарата си, която между другото имаше 18 струни 🙂 , доверявайки се на безпогрешните пръсти на музиканта Иво Пешев. 

Големият аудио-визуален гвоздей, подобаващ на подобно радващо сетивата събитие, беше изпълнението на TOOL Tribute band H. Това участие, всъщност, беше и своеобразно представяне на труда на основния двигтел на Българска музикална работилница като концепция и организация: Костадин ДимитровKD guitars and bassesСпециално изработеният за басиста на групата инструмент KD Saturn остави ефектна следа от БМР 2019 в случилите се през тази година музикални събития у нас. 

Българска музикална асоциация бе официален партньор на Работилницата през 2019. Освен отговорност към организирането, Асоциацията имаше ангажимент и да се представи пред гостите на събитието. В едночасовия слот на БМА беше включен разговор с членовете на организацията, в който се поставиха въпроси, свързани с мисията й, и бяха анонсирани предстоящи събития за поп и рок гилдията през 2020. Разговорът беше последван от разтърсващото изпълнение на четирима добре познати на рок сцената ни музиканти и членове на БМА: Александър Обретенов – член на Управителния съвет в момента, Петър Георгиев – Пешето, Деян Драгиев – Даката и Димитър Кърнев като специален гост. Те представиха свои интерпретации на любими парчета – със сигурност ще помним дълго тези на Джими Хендрикс, свирейки на китари и басове, представени на Работилницата. 

По всичко личи, че предоставянето на музикални услуги и ръчно изработени инструменти у нас е в синхрон със световните тенденции и темпове. Ентусиазмът на организаторите е заразителен. А за нас остава нетърпението да се срещнем отново по време на Българска музикална работилница 2020. Show Must Go On, people!

Снимки: Десислава Орсова, БМА

Проектът “Виж музиката” се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg