За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

BG Music Албумите на 2020 – част 2

Затворени между четирите стени на дома си, мнозина преоткриха изкуството. Разхождахме се виртуално из 360-градусови галерии, наваксвахме със световните литературни класики и новите издания, намерихме нови любими режисьори и добавихме куп изпълнители към плейлистите си. Позволихме на изкуството да ни обгърне и да ни лекува както то си знае, защото в него намираме утеха, бягство, приключения, неизказани думи. 

Отново не останаха незабелязани от екипа ни българските изпълнители, които избраха пътя на творчеството и вдъхновението пред този на бездействие, творческа пауза и лутане. Слушахме, коментирахме, водихме си записки. Обединихме сили, за да ви представим какво звучеше из нашите плейлисти през изминалото 12-месечие, така че да има за всекиго по нещо. Джаз, фънк, поп, рок, метъл, рап, world … и други експериментални творения. За #ВижМузиката избрахме точно 28 албума (ако случайно сте пропуснали първите 14 от тях), които ни харесаха през отминаващата странна 2020 …

@ АКУСТИЧНО ЗАКАЧЛИВО
No more many more – Не и този път

Спомням си, когато преди няколко години случайно попаднах на No more many more като подгряваща банда на голям концерт. Впечатлиха ме със сценичния си заряд, който а-ха да избухне всеки момент. Щипка хип-хоп, щипка рокендрол и алтърнатив рок на двуглас – това все още са онази група чието име не успях да запомня и на третия път, хихи. Когато преди няколко месеца се появи сингълът “Не и този път”, даващ заявка за едноименния предстоящ албум наесен, отново можехме да преговорим уроците по гражданско образование. Метафора след метафора, социални послания и ролята на човека в света – с тази музикантска “мисия” познаваме петимата от No more many more (а именно: Методи Кръстев (Скре4), Радослав Гергов – Радула, Камен Александров, Петър Александров и Иван Гатев), и в това отношение новите 12 парчета не разочароват.  Акустичното звучене редува рокаджийското, за да ни предаде идеи и послания, върху които да помислим. Във визитната картичка на NMMM ще влязат “Хляб и зрелище”, “Само още веднъж”, “Ако насън вървим” – рефлексия на мислите и чувствата ни, на душевното лутане и навиците ни лесно да се превръщаме в част от стадото. “Истината се срамува да излезе, защото е гола.” Простички композиции, в които идеите – под формата на припев – се повтарят по няколко пъти, за да успеем да погледнем навътре в себе си, около нас и да се изправим отново, ако сме паднали духом. 

@ ТЕЖЪК ЗВУК
Vokyl – Вторите седем

Даваме рязък жанров завой към емблематичната прогресив и мелодична дет метъл софийска банда Vokyl, в състав: Явор Василев (бас, вокали и текстове), Никола Огнянов (китара), Явор Мечев (китара) и Здравко Петров (барабани). С вече над 10 години стаж като група, момчетата са затвърдили своето място на родната “тежка” сцена, и мнозина очакваха втория им дългосвирещ албум с нетърпение. “Вторите седем” се появи през ноември и съдържа 7 песни (5 + 2 инструментала) – колкото малко, толкова и напълно достатъчни. А заглавието, от една страна, е закачка и препратка към предния им дългосвирещ албум “Аз търся човек”, също съдържащ 7 парчета. От друга страна фронтменът сподели, че заглавието е вдъхновено от мисията на големия алпинист Боян Петров и неговата житейска мисия за покоряване на всички 14 осемхилядници в света. Обложката пък препраща не само към една от песните (“Гарвани”), но и към имената на музикантите – дървета явор, здравец, клон / колец, и връзката ни с природата, и на природата с нас. Друго, което със сигурност отличава Vokyl, е фактът, че избират да творят единствено на български език. Така слушателят успява да вникне много по-надълбоко в посланията (особено буквално – в дет метъл частите, хаха). Албумът ни пренася в тъмна, влажна и мъглива гора, обитавана от гарвани, вампири.. А всъщност може би тази сумрачна и мистична гора е… просторът на мислите ни. Всичко неизказано в красивия инструментал “Тонове думи”, абстрактните послания в “Смях от вулкани”, “Деля на срички твойто име” и др. 

BENDIDA – First Of the Heroes

Три години след като издадоха своя дебют, през юни Bendida споделиха с нас втория си студиен албум, озаглавен “First of the heroes”. Макар и с над 10-годишна история, групата е премерена в своята издадена авторска музика, за да поднесе пълна палитра от техния симфоник/фентъзи метъл магически свят. Ако създавахме приключенска средновековна (да речем) видеоигра, със сигурност щяхме да поканим Bendida да се включат в саундтрака й. Умелата игра на т.нар стил “Красавицата и звяра” в лицето на Вини и Кремена (Вини Атанасов, Кремена Николова – вокали) и тук не липсва, за да придаде многослойност на всяко парче. Приключенската музика на Bendida е вълшебен еликсир, музикална кутийка, в която времето е спряло. Позволява ни да се абстрахираме от заобикалящия ни свят, за да се пренесем в далечни и приказни земи, в древни легенди, далечни звезди и галактики, и геройски битки. Последното е пресъздадено чрез двубой между бързи, режещи китари и звънкогласни цигулка, виола, флейта, синтезатори. 15-те песни от “First of the heroes” са вихрушка от оживели митове, легенди и приказки за странстващи герои, зимни принцеси, бурни води и омагосани гори. Това, разбира се, е прецизно допълнено от оперните включвания на вокалистката Кремена и хоровият състав (академичен хор „Света Параскева“), който тук-таме се прокрадва из някои от епосите в албума.

https://bendida.bandcamp.com/album/first-of-the-heroes 

Novem – МИСЛИ

Пълна Скръб Мъртъв Клан (ПСМК) работят здраво за повишаването на качеството в родните емотрап и screamo рап течения и не е лъжа, получава им се. Най-рафинираният и цялостен продукт досега е дебютът на Novem “Мисли” от началото на тази година. Авторът е само на 18, но вече знае много добре как да имплементира влиянията си в описателни картини за личните битки със самия себе си. Мисли е една непрестанна борба, крясък на интровертната същност, едно изморително търсене на далечен мираж. Това приключение обаче не е изнесено самостоятелно – участие взимат всички приятели от клан – било то с детайлна продукция, ключово включване на инструмент или някой и друг куплет и вокал. Фактът, че самият Григовор не изпъква осезаемо с участието си в „Носталгия“, сам говори за себе си какво е качеството на този проект от начало докрай. В случай, че “Мисли” ви хареса, не пропускайте да проверите и проектите на другите от клана от тази година – Небе ЕР на NIRA  (представяме го в част 1 от колекцията ни албуми 2020), INTER на Atchi x Cactus Erectus и Спасение на Icaki. 

Dementify – THE NIGHT

Най-краткото попълнение в колекцията ни с любимци за 2020 е третият пореден миниалбум на група Dementify “The Night”. Макар и с по-малко от 10 минути съдържание, двете парчета допълват портфолиото им от мрачни, прогресивни картини в дет и дуум метъл жанра. Акустичната китара, оказва се, върви гладко и преходно с екстремни вокални партии. Бавното темпо е правопропорционално на тежестта и дълбочината – неслучайно “doom” означава гибел и стилът съпътства чувствата на страх, болка, тъга.  А понякога имаме нужда да си пуснем точно нещо такова!

@ ФЪНКИ СТЪПКИ
Bluba Lu – Безкрай
„Един монах обикаля Земята, в търсене на просветление. Нашият град е само миг от неговата ходеща медитация. Парадоксален сблъсък на време и пространство, забелязан по улиците на София. По действителен случай!“, обяснява самото дуо Блуба Лу под едно от промоционалните си видеа. Може би няма нужда от разяснения, но нека все пак да споменем, че членовете на Блуба Лу са Константин Кацарски и Димитър Паскалев, а в албума рамо удрят техни приятели и колеги: Димитър Льолев (саксофон), Мартин Ташев (тромпет), Кръстина Кокорска – Криста (вокали в тракове като “Black Bird” и “Friends”).„Безкрай“, който се появи в края на ноември, е техният девети съвместен проект, или както би било по-удобно да се каже – аудио-визуално преживяване. Жанрът на поместените вътре 10 композиции пък не може да бъде наречен другояче, освен фюжън. Защото те същевременно не са нищо повече от една стилистична сплав, както и са много повече от разнородни инструменти, аранжирани в хармония и благозвучие. За разлика от предишния им подвиг „Атоми“ през 2018, тук явно допълнителни вокали не са били нужни, за да бъде историята построена от само себе си. А какво по-силно от човешкото въображение на този свят?
https://blubalu.bandcamp.com/album/bezkrai?fbclid=IwAR0C2p_mw1uiF85SvwJuYETYiOCVe71UCME10bLA0lxeuXm8t89vlEV8E-Q 

@ НОСТАЛГИЧНО
 „Милчо Левиев. Анти валс – музика за Биг бенд“

Албумът с необичайно дълго име е една от най-интересните звукови картини през 2020. И в известен смисъл най-тайнствената. Бутикова и ултра професионална. В албума са включени емблематични пиеси на Милчо Левиев, записани от Биг бенда на БНР между 1962 и 2013 с негово участие като диригент и солист. „Приятно ми е да свиря в малка джазова формация, но най-интересно ми е с биг бенда“, казвал джазменът. С представянето на албума на 14.10.2020 Биг бендът на БНР откри своя концертен сезон. Впечатляващо! Не защото страхотните днешни музиканти свирят класики на Левиев, не защото диригентът им е великолепният пианист, композитор и какво ли още не Антони Дончев, а негови гости бяха Вики Алмазиду (вокал), Михаил Йосифов (тромпет) и Стоян Янкулов  (ударни). А защото самата концепция на албума е изискан джаз поклон към Милчо Левиев. Звучат емблематични пиеси като „Блус в 9“, „Блус в 10“, „Студиа“, „Анти валс“, „Пътешествие отново“, „Soup of the Day“, „Селски танц“ и др. В момента, уви, албумът не е достъпен – единствената възможност да си го купите е чрез мъничкото магазинче на Музикалната къща на БНР на бул. “Драган Цанков” 4 в София. Което, разбира се, в момента не работи. Но и това ще отмине. И ще зазвучи “Анти валс”!

@ ДАМСКОТО ПРИСЪСТВИЕ
IVA – Beautiful Madness

Албумът на следващата дама в нашия списък (не забравяйте дамите в част 1 на албумите за 2020!) е на няма и месец – датата на излизане бе буквално преди броени дни през декември. Следим младата певица Ива Тодорова, откогато покори сцената на руско музикално предаване, а съвместният проект със сетра й Елена група IVA  се оказва глътка свеж въздух, от която не знаехме, че имаме нужда. Дебютният албум на сестрите “Beautiful madness” е точно това – нежно и чувствено излияние на душата. Ива Тодорова споделя, че текстовете на две от песните са на техния баща малко преди да почине. (Клипът на “Carpe diem”, която песен не е част от “B.M”, също е дело на баща им анимационният режисьор Николай Тодоров. R.I.P.) В контраст на някои вече споменати мрачни и змиебълващи “мъжки” песни и албуми, тук песните са феерични, летят и се носят с лекота. Песни като “Black ink “, “Hangman”, “Faitful” и едноименната “Beautiful Madness” сякаш се разгръщат и надграждат пред очите (ушите ни). Макар и на английски език, седемте парчета заемат силна роля в своеобразния ни списък с български музиканти.

Емми Куямпаа – NANI

Почти приказен акцент в звуковите картина на странната 2020 бе откриването на албума NANI на финландската певица, инструменталист (свири на прекрасния народен инструмент кантеле) и композитор  Емми Куянпааа.  Тя създава песни, в които елегантно се преплитат фолклорните традиции на финландските земи и древните неравноделни ритми на България в най-високо ниво професионални многогласни форми. Заедно с Емми откриваме как музиката съчетава в неповторими звукови образи три от най-интересните и своеобразни културни традиции в Европа: угро-финската, българската и карелската. Пътуване, изпълнено със светли емоции, изящни мелодични линии и безкрайно възхищение към най-добрите традиции на обработка на българския фолклор, които създадоха Красимир Кюркчийски и Николай Кауфман. Пътуване под знака на Мистерията на българските гласове – пазител на тези съвременни символи на фолклора ни. Албумът NANI на Емми Куямпаа ще ви поведе из древни земи в модерни времена. На финландски. И, разбира се, на български …

@ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО
DANTCHEV DOMAIN – SAY IT 

Кръвта вода не става. Чували сте за тази поговорка, но замисляли ли сте колко важна всъщност е тя? Особено днес, в настъпващите от всички страни глобализация, мултикултурализъм, унификация и т.н. Музиката и България са в кръвта на Анна Данчев по бащина линия. Христо Данчев е известен тук джаз музикант в средата на 20 век. Заминава за Финландия на турне през 60-те години. И остава там. А фолклорът от Шоплука и Граово, вдъхновяващ неговата дъщеря с артистичното име Българският глас на Финландия, която не забравя нито за миг българските си корени, е вплетен по особен начин в северна музикална палитра с източноевропейски акцент. Албумът SAY IT се появи в началото на май 2020 и предложи смели музикални експерименти на финландски музиканти начело с Анна Данчев, богати звукови картини, в които шопският фолклор създава особена основа и атмосфера, която се усеща от нас по най-ценния начин – онзи, на генетично ниво.

СТРУГАРЕ – Стругаре

Осуетени бяха плановете за Голямото Стругаре шоу точно след първия lockdown, но то все пак се състоя по-късно през октомври. Отново подпомогнат с IndieGogo дарителска кампания от фен базата, отново авангарден и експериментален за ширините ни албум, който определено не е за всеки. 10-те песни в едноименния албум наполовина се припокриват с вече отдавна излезли сингли, но това не ви трябва да ви отказва – в този контекст (а и с леки презаписи в 2 от тях) нестандартните лирики на Стругаре влизат не по-слабо. Заедно с още по-напредничавите парчета от видео четирилогията „Както ме прахосваш, ще те убия“ и финалната “Парад”, това е едно от най-разбърканите и интересни за изследване събития в родния рап досега. Трудно е да се избере откъде да бъде подхванат, затова ви оставяме сами да минте през тези 40 минути и да усетите за себе си съмnението в ортодоксалните структурни форми. 

@ РАП РИМИ
ПРИМ – Добро или нищо

За един от тазгодишните хип-хоп герои ни във #ВижМузиката Атанас Василев – Прим константите са две – името на първия му солов албум и неговото качество, и двете със слогана „Добро или нищо“. Дългогодишното чакане най-сетне се отплати подобаващо, доставяйки прилежно рафинирана селекция от точни попадения. В нея главният герой прелива успешно така любимите си UK rap и grime течения в българската действителност – без компромиси. В единия момент ще го чуете да излива безпощадни рими в тъмен стил, в другия – да разказва отдавна крити лични истории и размишления. Прим покрива както очакванията да шамарѝ недостойния с крака; той прави и завръщане към родните си корени, братството в рап музиката, както и пътя към насладата към всеки момент. Рапърът принадлежи към семейството на родния лейбъл Shadow Lab, така че не е изненада и това, че продуцентът зад поредния дебют в списъка ни е Николай Георгиев – Niki Kotich„Добро или нищо“ не е монохроматичен албум и преобладаващите нюанси далеч не са само мрачни, бъдете сигурни в това. 

Бобо – 22

Обичаме да следим родната музикална сцена, но още повече обичаме, когато някой изпълнител изведнъж, от нищото, се появява с нова музика. Такъв беше и случаят с първия самостоятелен албум на Борислав Димитров – Бобо (Bobo Dzver). Може би някои от вас го познават от бенда му Bobo & The Gang, чували са някоя от безбройните му музикални колаборации или пък го помнят от бандата на Снайпър рекърдс.
Както може би става ясно от заглавието, цели 22 песни ни очакват, когато натиснем бутона “play”. Умел микс между хип-хоп и джаз, боравене с нежни припеви и остри куплети – Бобо определено е изградил разпознаем личен стил, и всеки път може да се преоткрие нещо ново във всяка песен. Също така той е автор на текстовете, но и на музиката си. Зад тях прозира провокацията, с която Бобо възпява разклатените морали, низките ценности, личното възпитание (“Спасение”, “Всички маски долу”, “Хитрост”), редом до допускането на някого в душата ти, преследването на любовта и малките радости в живота (“На човек”, “Почти”, “Безконечно”).

NDOE – Второ действие

Ndoe/Ендо присъства активно на сцената ни от първата до последната рап вълна и е преминавал какви ли не метаморфози през годините – включително Амнистия, DRS и времената на Снайпър рекърдс. Донякъде очаквано, последното му реновиране филтрира много от старите му почитатели, но привлече и не по-малко почитатели на актуалното звучене. Преди две години това се официализира с „Хиляди белези“ и сега се потвърди с „Второ действие“, където двамата с продуцента muhaill продължават да изследват нови модерни вълни. В албум номер две се редуват две сюжетни линии: едната за привържениците на уверените рап рими (“Класа”, “Азбуката” и др.), а другата – за тези на нежните прелъстителни chill trap мелодии (“Избери си”, “Тялото”, “Само за мен”). Цялостно албумът вади чист и ясен звук, който безпроблемно предава множеството идеи на двамата автори. „Второ действие“ е за тези моменти, в които човек иска да се пусне по течението и мелодията, и резултатът не би следвал да е друг за такъв ветеран като “Батко ви Ndoe”.
http://itsndoe.bandcamp.com 

Така видяхме музикалната 2020 ние – екипът на проекта #ВижМузиката.
Това не е класация, нито е каталог на издадените през годината албуми.
Няма “условия за участие”, нито пък квоти и деления на “дебюти” и “стари муцуни”.
Всъщност в работните списъци, които екипът ни водеше заедно още от пролетта, албумите бяха много повече. Избрахме точно тези 28, защото те ни впечатлиха, заинтригуваха, накараха ни да полюбопитстваме кои са музикантите, сътворили тези звукови картини, помогнаха ни да открием нови колеги, съмишленици, а защо не и приятели. С две думи: докоснаха ни … Обещаваме тържествено, че 2021 ще е също толкова изпълнена с интересна, стойностна, професионална българска музика, а ние ще ви я покажем. Каквато е мисията на #ВижМузиката и Българска музикална асоциация. 

BG Music Албумите на 2020 – част 1

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg