За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

BENDIDA: Симфоничен фентъзи метъл и сияйна лунна светлина

Епос с впечатляващи истории за герои, омагьосани гори, неземно красиви зимни принцеси и легенди с покоряващи слова в хармония от нежни вокали, класически инструменти + типичните за жанра китари и барабани. Фентъзи метъл, изтъкан от български фолклор, хард рок и аранжименти с богато въображение. Това са нишките, изплели фината, но здрава мрежа между осмината музиканти в Bendida. И ако ви се виждат доста, за да се поберат на една сцена, нека добавим и истинския хор (Академичен хор „Света Параскева“). И ситуацията ще бъде точно както би казал Мечо Пух “Колкото повече – толкова повече!” 

Кои са Bendida като приятели, защото кой на какво свири всеки фен знае 😉
Кремена Николова: С радост ще разкажа за скъпите ми приятели от Bendida. Ако си представим, че нашето музикално фентъзи семейство плава на борда на приказен кораб, то Вини Атанасов  е нашият капитан. Той разгадава картите на съкровищата и ни води към тайнствени земи.  Носим се по вълните, но за да оцелеем в бурното море, трябва да бъдем задружни и всеки член на екипажа трябва да изпълнява своята ключова роля. За щастие, имаме късмет и всеки един от героите на борда ни притежава свръхестествени качества. Нещото, което ни обединява, е музиката и фентъзи-приключенският дух, който всеки от нас носи, а също така приятелството и чудесната атмосфера, която сътворяваме заедно. Всички до един са талантливи музиканти и добри хора. Има още един абсолютно важен за мен фактор, за да допуснем някого в бандата: любовта към животните и природата, уважението към всяко живо същество. За да бъдеш музикант във фентъзи метъл банда трябва да имаш богата душа и въображение. Още много качества са необходими, за да се носи нашият кораб „Bendida” по вълните, а трудностите, приключенията и предизвикателствата, които се изправят на пътя ни, не са никак малко. 

Аз съм отговорник за цялостната визия на бандата и представянето й пред зрители и слушатели, с две думи стилист и графичен дизайнер, а встрани от метъл музиката съм завършила и специалност „Метал“ към Националната художествена академия, което допринася за отличната ми готовност да реагирам ловко във всякакви ситуации, изваждайки от дамската си чанта чук, клещи, триони, ламарини и други важни неща.

Както вече споменах, Вини Атанасов (китара, вокал) е главатарят и основател на бандата. Освен да ни води смело  напред, той има и задачата да балансира емоциите на борда. Басистът ни Александър Панайотов е онзи приятел, който в нужда се познава. Винаги можем да разчитаме на неговия талант и креативност в разрешаването на заплетени случаи. След Вини, Сашо и мен, най-отдавна в бандата е Вяра Грънчарова (виола да гамба). На сцената вдъхва респект с академичния си вид и върви в комплект с този толкова интересен инструмент, който мнозина виждат за първи път, а в компанията влиза във вихъра си, когато дойде време за купон с песни и веселие. Бисера Димитрова е нашето златно бижу с цигулка – винаги безупречна във всяко едно отношение, а същевременно скромна и винаги грижовна. Ралица Георгиева е „хапчето“ за добро настроение на всички нас. Хипнотизира ни с вълшебното докосване на пианото  и с ведрия си характер, бърза и организирана е като същински офицер. Една много специална част от музикалното ни семейство се заема от повелителят на вълшебната валдхорна – Пламен. Талантлив  музикант и приятел, лъчезарен и повдигащ духа на целия екипаж. Последният ни приказен герой е драконът зад барабаните Велислав Казаков – по-точен от метроном, по-взривоопасен от камион с динамит, респектиращо прецизен в детайлите и планирането. Като част от музикалното ни семейство причисляваме с радост и талантливите приятели от Академичен хор „Света Параскева“ с ръководител Галина Луканова.

Как се сработват такъв брой музиканти?
Подхожда ни да бъдем многобройни на сцената, а всеки глас и инструмент в комбинация с чудесен и талантлив човек прави музиката ни по-богата на нюанси. И за нас е голяма радост да открием достатъчно голяма сцена, за да поберем всички хубави хора, които сме добавили в екипажа си. Тайната е в това да откриеш точните хора, да имате поглед, отправен в една посока и заедно да вървите към обща цел, следвайки правилната мотивация. Взаимното уважение и зачитане са задължителни, както и професионализмът на всеки от музикантите. Много групи се разпадат, защото избухват войни его срещу его. Групарският дух е задължителен. За късмет, успели сме да се съберем все такива скромни хора и никой не настоява да бъде единственият „блестящ“ на сцената.

Кои инструменти придават тази очарователна приказност на песните ви?
Всички инструменти по равно допринасят за цялостното приказно звучене. В песните на Bendida сме запечатали частица от душата и характера на всеки един от нас. Това, което ни прави особено разпознаваеми, може би е комбинацията от цигулка, пиано, виола да гамба и валдхорна. Ние сме единствената метъл група в света, която има виола да гамба в постоянния си състав.   

Съчетаването на класически инструменти със звука на метъл китарите е вълнуващо за публиката. Как се усеща то на сцената?
Изключително горди сме, че имаме в състава си професионални класически музиканти – представители на Националната опера, Софийски духов оркестър, възпитаници на Националната музикална академия. С такива хора се работи изключително леко и приятно, когато общувате на един език – езикът на нотите! Вини композира и разписва музикалните партии за всеки от групата, така нещата се случват бързо и прецизно. На сцената се чувстваме чудесно и много се забавляваме, защото сме сред приятели. Публиката винаги е ключов фактор, за да се получи купонът. Наша е задачата да ги принесем в приказния свят на Bendida. 

Неизбежното скандинавско влияние върху европейските метъл банди не изключва разпознаваемия собствен почерк. Има ли фестивал, за който мечтаете, или може би партньорски проект?
Винаги има едни най-големи имена в жанра, от които има какво да научим и се отнасяме с уважение към тях и това, което са постигнали. Бихме искали да оставим собствена следа. Винаги е най-лесно да вървиш по утъпкани пътеки и да се приобщиш към някой от по-големите или да правиш кавъри на известни песни вместо авторска музика, но това не е нашата цел. Търсим своето автентично звучене, а скандинавските влияния преплитаме с елементи от традиционния български фолклор. Сцената с радост бихме делили с групи като Therion, Epica, Within Temptation, Amon Amarth, Haggard и други. Вокалистката на Haggard Яника Грос участва в дуетната ни песен „Балът на вампирите“. Беше вълнуващо сътрудничество! 

Приказност и слава, митични същества и древни земи откриваме в текстовете ви. Колко далеч са те от реалността и какво ги прави безсмъртни, според теб?
Целта ни е събудим фантазията на скъпия слушател и да го разходим в нашия приказен свят, където всичко е възможно. Нишката между реалността и приказните персонажи е съвсем тънка. Ако позволиш на музиката да те води, тя ще те отнесе в легендарни земи, мистични планини, ще те срещне с приказни герои и божества. Стената, наречена „реалност“, може да бъде прескочена, а зад нея се крият безброй изненади. В „Легендата за Гилгамеш“ разказваме историята за първия от героите, а в песента прозвучава и автентичен откъс от древния епос на шумеро-акадски език. В „Земята на Перун“ разказваме легендата за бога на гръмотевиците. Древната тракийска богиня на Луната Бендида сме възпяли в песента „Goddess of the Moon”. В песните запечатваме част от историята, митологията и ритми от българския фолклор.  

Как се ражда една песен на Bendida, какво приказно приключение изживява до сцената или албума?
Хващате ни точно в такъв момент. Работим по нова песен, която вчера прозвуча в репетиционната ни за първи път. Ентусиазирани и нетърпеливи сме да я чуем в студиен запис. Всичко започва с вдъхновението на нашия талантлив композитор Вини. Песента, текстът, аранжиментите, оркестрациите и всички други чудеса се зараждат в неговата фантазия. Той записва демо версия, аз добавям демо вокали, бек вокали и хорови партии и тогава споделяме с останалите приятели от бандата записаното демо. Песента става все по-ярка в съзнанието на всеки от нас. Музикантите получават нотите си и тук идва моментът, в който всички трябва да помислим как да дадем най-доброто от себе си, за да реализираме идеята. И си признаваме, че абсолютно винаги сме очаровани от композициите и хрумванията на Вини. Той обича да ни отправя предизвикателства, които често ни изкарват извън зоната ни на комфорт, но ни помагат да надскочим досегашните си постижения. 

Можеш ли да си представиш да пееш в друг жанр?
Преди години пеех в Академичен хор „Света Параскева“ и тогава срещнах за първи път тези чудесни приятели. Песните в репертоара ни бяха най-разнообразни. Сред тях имаше народни, ортодоксални, класически и др. Този опит беше много ценен за мен. Беше ми отредено да пея партиите на първи сопран – най-високите възможни. Нямах представа, че след време ще разработя и нисък регистър. Определено бях изненадана от себе си. В частната музикална школа PH.D. Music Lab бяха първите ми стъпки в соловото пеене. Метъл и рок категорично са стиловете, които ме привличат, това е любимата ми музика още от детските години. Проявявам голям интерес към оперното пеене, надявам се да ми се отдаде възможност в близко бъдеще да се потопя по-сериозно и в този тайнствен извор. Това, което не спира да ме изумява, е завидното звукоизвличане и техниката на дишане, при които един оперен певец може с лекота да “надпее” цял оркестър дори без да ползва микрофон. Все още гледам на това явление като на сюрреалистичен акт. Като цяло мисля, че е добре за един певец или певица да събира опит в различни жанрове, опитвайки различни вокални техники. Комбинирайки елементи от всичко научено, може да открие своето собствено автентично звучене. Това е много ценно за един вокалист, да бъде разпознаваем и да открие своя глас. Това, което ми прави впечатление през последните години на световната поп сцена, е търсеното фоново звучене и уеднаквяване на гласовете с  типичната електроника и ефекти. За щастие, в метъла и рока все още имаме свободата да бъдем различни. 

Кое беше последното събитие, което те зареди с творческа емоция?
Наскоро гледах забавен и симпатичен филм. Акцентът беше върху духа на рока. Ентусиазиран учител успя да запали в цял клас ученици искрата на рока. Наглед свежа и забавна комедия за деца, вдъхновяваща и за порасналите „малчугани“ като нас. Предполагам, че всеки музикант, който е изминал дълъг път, има зад гърба си многобройни турнета, концерти, фестивали, стотици сценични изяви и усеща как тръпката се превръща в рутина, трябва да се обърне назад, да си припомни как е започнало всичко. Изгуби ли се, трябва да се върне назад и да потърси онази искра. Изгасне ли напълно искрата, дошло е времето да напусне сцената.  

Музикантите почти изцяло изгубиха контакта на живо с публиката си през изминалата година. Но предстоят фестивали – къде ще можем да ви видим? Може би с трети албум?
Очакваме с огромно нетърпение този момент, когато отново ще бъдем на сцената и ще развяваме коси пред ентусиазирана публика. Първият фестивал, който се задава на хоризонта, е „Япара Мега Рок – фест“. За момента датите са 4 и 5.06.2021. Бихме се зарадвали на всяко предложение, тъй като имаме цял нов албум, който да представим пред феновете. Вече разполагаме с достатъчно композиции и за трети студиен албум и в момента работим по съвсем нови композиции. Очакваме с нетърпение и участията зад граница, тъй като точно преди година издадoхме втория си студиен албум с румънския лейбъл Psychosounds Music и публиката в Букурещ ни очаква. Това, което ще можете да чуете съвсем скоро от нас, е метъл интерпретацията ни на песента на Георги Минчев „Сребърни ята“. Парчето ще присъства в третия ни студиен албум, а любопитните слушатели могат да очакват появата й след броени дни в YouTube канала на Bendida

Вашият коментар

*

За контакти:
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg