За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

България беше домакин на Европейската джаз конференция (23 – 25 септември 2022, НДК)

Европейската джаз конференция се откри на 23 септември в Националния дворец на културата. България беше домакин на събитието, което се организира от Европейската джаз мрежа – EJN и Фондация A to Z, която ръководи фестивала A to JazZ.

Конференцията събра за пореден път музиканти, продуценти, мениджъри и промоутъри в сферата на джаз музиката, които обмениха опит и идеи в рамките на 3-дневното събитие. Тази година то бе обединено под мотото Breaking new ground. С него организаторите си поставиха за цел да установят нови контакти и да привлекат страни, които все още не са част от организацията, както и да продължават да стимулират съвременната джаз и импровизационна музика.

Събитието включваше също лекция на полско-белгиийската философка Алисия Гешчинска, презентации, работни дискусии, шоукейс и Fringe програма с изявени джаз музиканти. Реализира се с подкрепата на Министерството на културата и програма Творческа Европа на Европейския съюз, която финансира организацията чрез мрежовото си направление за периода 2022–2024 г.

***

Европейската джаз мрежа е създадена през 1987 година от малка група промоутъри от Западна европа, но днес членската й маса наброява 180 организации – фестивали, клубове, независими промоутъри и държавни институции от 34 държави от и извън стария континент.

Фондация A to Z е основана през 2011 г. с цел да популяризира джаз културата в България и да привлича нови публики към този жанр. През последните години дейността ѝ се фокусира около организирането и провеждането на фестивала A to JazZ и утвърждаването на българската музикална сцена по света.

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg