За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg

БМА бюлетин юли 2022

Месец ЮЛИ започна със силен старт за Българска музикална асоциация и участието й в международната конференция WOMBA, провела се в Нови Сад, Сърбия.
В рамките на конференцията, всички партньорски организации по проект MOST обсъдиха бъдещето на уърлд музиката от Балканите, създаването на мостове между държавите от полуострова и износът на музикални продукти извън неговите предели.
EXIT FOUNDATION, партньор на БМА по проект Most, обяви намерението си за създаването на първия експорт офис на Балканите.
***

Селектираните в първите два кръга на проекта MOST български музикални проекти имаха възможност да представят своята музика на специално създадената за целта Pachamama сцена, в рамките на EXIT Festival, най-големият музикален фестивал на Балканите. Професионална аудитория в сферата на музикалните индустрии, която включваше фестивални директори, агенти, лейбъли, промоутъри и др. чуха на живо изпълненията на Оратница, Flying nomads и E.U.E.R.P.I.

***

Напомняме, че в края на месец май бяха отворени новите покани по международния проект MOST.

Поканите са в три направления – Balkan Music Export, The Festival & Club Exchange и
Management Training.

Проектът предлага:

 • Финансиране
 • Обучение
 • Менторство
 • Международно развитие
 • Създаване на контакти

Новият краен срок за кандидатстване по трите покани е полунощ на 28 август (неделя) 2022. Промяната в срока се налага, за да сме сигурни, че селектираните артисти ще бъдат включени в специалното издание на Songlines за WOMEX.

Моля, обърнете внимание: Това са последните отворени покани за проекта MOST Music и за разлика от други кръгове този път няма да има удължаване на крайните срокове.
Повече информация за всяко едно от направленията, неговите възможности и начинът на кандидатстване можете да намерите ТУК.

***

Все още е отворена и поканата за участие в тазгодишното издание на WOMEX, което ще се проведе през октомври в Лисабон, Португалия. БМА традиционно ще организира щанд и ще подготви каталог, в който ще бъдат представени нейните членове, творящи в сферата на уърлд и електронната музика.
Различните варианти за акредитиране можете да намерите ТУК, като членовете на БМА ползват специален код за отстъпка, с който крайната цена на регистрацията е равностойна на “3rd person price” от ценовата листа. Всички наши членове, които желаят да присъстват лично на изложението, могат да се свържат с нас. Повече информация за участието на БМА и програмите, по които нашите членове могат да кандидатстват за финансиране на разходите за участие в WOMEX, ще публикуваме своевременно.

***

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ

Програма “Дебюти” на НФК

Напомняме, че крайният срок на 1-ви кръг на програма “Дебюти” на Национален фонд “Култура” наближава.

Програмата цели да подкрепи първите стъпки в професионалната реализация на български артисти до 35 годишна възраст и финансира разходи за подготовката, реализацията и разпространението на проекти от направленията:

 • Визуални и дигитални изкуства
 • Екранни изкуства
 • Литература
 • Музика
 • Сценични изкуства

Срокът за кандидатстване е 12.08.2022 (15:00).

Допустими кандидати са физически и юридически лица.

За повече информация вижте сайта на НФК.

Лаборатория за творчески иновации – Innovation Lab на програма “Творческа Европа”

Програма “Творческа Европа” обявява отворена покана “Лаборатория за творчески иновации – Innovation Lab”.

Програмата цели да стимулира професионалистите от творческите и културни сектори да проектират и тестват иновативни дигитални решения, които да носят дългосрочно положително въздействие върху съвкупност от културни и творчески сектори. Тази отворена покана ще улесни създаването на дигитални инструменти, модели и методологии, които са приложими за аудиовизуалния сектор, както и за поне един допълнителен творчески или културен сектор. Друга цел на програмата е да се подпомогне конкурентоспособността, сътрудничеството, разпространението, видимостта, разнообразието и увеличаването на публиките в различните сектори. Затова и допустими кандидати са консорциуми, които включват най-малко три юридически лица от поне две различни страни, участващи в програма

“Творческа Европа”. Необходимо е кандидатът да осигури съфинансиране от 40%, но няма ограничение в обема на исканата сума.

Допустими кандидати са само юридически лица, които трябва да имат регистрация  в EU LogIn портала.

Краен срок за кандидатстване – 7 септември, 17.00 ч.

Повече информация за конкурса можете да получите от ТУК.

Culture Moves Europe – нова схема за културна мобилност

Европейската комисия подписа споразумение с Гьоте-институт за имплементиране на нова схема за мобилност на артисти и професионалисти от културния и творчески сектор – Culture Moves Europe.

Общото финансиране по схемата за мобилност Culture Moves Europe, която надгражда опита от успешния пилотен проект проект I-Portunus, провел се между 2018 г. и 2022 г., ще е 21 милиона евро за 3 години. Това ще позволи на около 7000 артисти, творци и културни професионалисти да участват в резиденции с цел професионално развитие или създаване на международни продукции, както и да представят проектите си в други държави и пред нови публики.

Culture Moves Europe ще бъде постоянна схема за мобилност в рамките на програмата Creative Europe и ще предоставя финансиране на:

 • артисти
 • културни оператори
 • приемащи организации от културните и творчески индустрии

Първите отворени покани за кандидатстване се очакват да бъдат публикувани през есента на 2022 г. Допълнителна информация ще намерите на сайта на Творческа Европа.

Програма “Култура” на Столична община

На 3 октомври предстои да бъде отворена и сесията за кандидатстване по програма “Култура” на Столична община, като тази година за първи път ще стартира и направление “Музика”. По него ще бъдат подкрепяни проекти за клубни изяви на младежката музикална сцена – музикален ъндърграунд, дебюти, субкултурни и попкултурни музикални проекти.

Повече информация за предстоящите сесии можете да получите от ТУК, а ние ще ви информираме когато те бъдат отворени за подаване на кандидатури.

***

Следете календара за музикалните събития, които се провеждат на територията на страната ни, за да разберете всичко, което се случва на родната музикална сцена: КАЛЕНДАР БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ НА ЖИВО И ОНЛАЙН | Bulgarian Music Events Live & Online (bgma.bg)
Ако искате и вашето събитие да бъде включено в календара на БМА, изпратете ни информация на: calendar@bgma.bg

Вашият коментар

*

За контакти:
members@bgma.bg
+359 878 739 555
София 1000, ул. "Ген. Гурко" 70, ет. 3, ап. 9
За музикални събития: calendar@bgma.bg